Financiar

Taxe și impozite 2024: Ce taxe și impozite ai de achitat atunci când vinzi o proprietate?

Autor Pompei Mititean Publicat marţi, 7 mai 2024
Taxe si impozite

Vânzarea unui imobil este un proces care implică nu doar formalități legale, ci și implicații financiare de care trebuie să ții cont ca vânzător. Te vei bucura de reușita vânzării, de suma obținută, dar trebuie să fii conștient și de taxele și impozitele pe care le vei achita în urma tranzacției. Care sunt costurile pe care le implică o vânzarea imobilului tău? Afli în următoarele rânduri.

Impozitul pe vânzarea proprietății achitat la vânzarea unui imobil

Începând cu anul 2023, impozitul pe vânzarea proprietății achitat la vânzarea unui imobil este reglementat în funcție de câți ai deținut proprietatea, după cum urmează: 

  • Impozit de 3% aplicat asupra întregii valori de vânzare, dacă deții proprietatea de mai puțin de trei ani
  • Impozit de 1% aplicat asupra întregii valori de vânzare, dacă deții proprietatea de peste trei ani.

Pentru a înțelege mai bine cum se calculează aceste impozite venim spre tine cu trei exemple:

Studiu de caz 1: Ce taxe și impozite plătește un proprietar de casă

La data de 29.04.2024, Mihai are programată vânzarea proprietății pe care a achiziționat-o prin programul ,,Prima Casă” în 17.12.2019. Prețul de vânzare al proprietății pe care o deține este de 100.000 Euro. Ce impozit va achita Mihai?

Analizând de cât timp deține Mihai proprietatea pe care dorește să o vândă, observăm că este vorba de mai bine de 4 ani, astfel că, impozitul pe care acesta trebuie să îl achite la notar în ziua vânzării, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, este de 1%, aplicat la suma de 100.000 Euro. Practic, acesta va achita un impozit pe vânzarea proprietății de 1.000 Euro, sumă care se achită la semnarea actelor de vânzare de la notariat. 

Studiu de caz 2: Ce taxe si impozite plătește un proprietar de apartament

La data de 18.04.2024, Andrei are programată vânzarea apartamentului său cu 2 camere pe care l-a achiziționat anul trecut în luna martie 2023. Prețul de vânzare al proprietății pe care o deține Andrei este de 80.000 Euro. Care este valoarea impozitului pe care Andrei îl va achita în această situație?

Luăm în calcul perioada de timp de când Andrei a devenit proprietar al bunului pe care dorește să îl vândă. A trecut o perioadă mai mică de 3 ani de la momentul achiziției, astfel impozitul pe care acesta trebuie să îl achite la notar în ziua vânzării, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, este de 3%, aplicat la suma de 80.000 Euro. Practic, acesta va achita un impozit pe vânzare de 2.400 Euro. 

Studiu de caz 3: Impozitul casei se împarte între toți proprietarii locuinței

Domnul Ionescu împreună cu soția sa au achiziționat în anul 2001 un imobil în zona centrală din București. Fiecare dintre soți dețineau o cotă de ½ din proprietate. Familia Ionescu a fost formată din Dl. Ionescu, Dna. Ionescu și fiica acestora, Mihaela. În anul 2023, doamna Ionescu a decedat, iar în luna ianuarie 2024 a fost făcută succesiunea după decesul acesteia. În urma succesiunii, Dl Ionescu și fiica lui nu renunță la moștenire, astfel că, domnului Ionescu îi revine ½ din cât deținea soția lui, iar Mihaelei, fiicei îi revine ½ din cât deținea mama ei. În aprilie 2024 cei doi identifică un cumpărător extrem de interesat de proprietatea pe care aceștia o dețin și iau decizia de a vinde proprietatea cu 200.000 Euro. Întrebarea este cât impozit va achita fiecare vânzător?

Luăm în calcul de cât timp dețin cei doi proprietatea. Domnul Ionescu deține încă din anul 2001 o jumătate din proprietate, iar în anul 2024 devine proprietar pe încă o cotă parte de 25%. Mihaela, fiica domnului Ionescu deține și aceasta o cotă de 25% din proprietate. Domnul Ionescu va achita un impozit după cum urmează:

  • 1% aplicat la 50% din valoarea de 200.000 euro, adică 1.000 Euro, deoarece cota sa parte o deține încă din anul 2001 

și

  • 3% aplicat la 25% din valoarea de 200.000 Euro, adică 1.500 Euro, deoarece acesta deține cota parte de 25% doar din anul 2024.

În cazul Mihaelei, lucrurile sunt destul de clare. Aceasta a devenit proprietar pe 25% din proprietate în anul 2024. Practic deține acest bun care urmează sa fie vândut de mai puțin de 3 ani și asta înseamnă că va achita un impozit de 3% aplicat la cota de 25% din valoarea de 200.000 Euro, adică 1.500 Euro.

În total, cei doi vânzători vor achita un impozit total de 4.000 Euro în ziua semnării contractului de vânzare-cumpărare la notariat, fiind un impozit cu reținere direct la sursă. 

Ce taxe trebuie să plătești atunci când vinzi un imobil?

Pe lângă impozitul pe vânzarea proprietății, ia în calcul și taxele pe care trebuie să le plătești:

  • Un cost de aproximativ 20 Lei pentru fiecare număr cadastral pentru care notariatul scoate un Extras de Carte funciară de Autentificare; 
  • Un cost între 15 și 20 de Lei pentru verificarea regimului matrimonial;
  • Un cost de 15-20 Lei pentru verificarea procurii notariale, dacă este cazul;
  • Un cost de aproximativ 20 Lei pentru fiecare număr cadastral pentru care notariatul va scoate un Extras de Carte funciară de Informare, în situația în care se semnează și un antecontract.  

Înainte de a avansa procesul de vânzare a unui imobil, sau vânzarea unui teren, este important ca vânzător să fii bine informat cu privire la taxele și impozitele pe care le vei achita în urma tranzacției. Consultarea unui specialist în domeniul fiscal și imobiliar poate fi de mare ajutor pentru a înțelege în detaliu costurile implicate și pentru a planifica în mod corespunzător procesul de vânzare a imobilului. Prin înțelegerea clară a acestor aspecte financiare, poți evita surprizele neplăcute și poți fi sigur că vei avea efectua o tranzacție imobiliară transparentă și conformă cu legislația în vigoare. Kastel Group îți stă la dispoziție să te consilieze în acest sens. Beneficiază de expertiza specialiștilor noștri și programează acum o oră de consultanță gratuită prin accesarea acestui link.