Financiar

TVA și impozite mai mari în 2023. Cum influențează acestea achiziția și vânzarea de proprietăți?

Autor Kastel Group Publicat joi, 24 noiembrie 2022
TVA si impozite mai mari in 2023 - Financiar - Imobiliare - Kastel News

Ne așteaptă schimbări cu impact în piața imobiliară, în condițiile în care, guvernul a decis să modifice plafonul pentru care se aplica o cotă TVA de 5%. Plafonul pentru care se va aplica TVA-ul redus de 5% va fi diminuat de la 700.000 lei la 600.000 lei (120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați. Dacă valoarea proprietății este mai mare de 120.000 Euro, cumpărătorul va achita un TVA de 19%. 

Crește și valoarea impozitului la vânzarea de proprietăți. De la 1 ianuarie 2023 se modifică impozitul pe transferul dreptului de proprietate în funcție de anii în care este deținut imobilul: 

  • impozit 3% pentru imobilele deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv; 
  • impozit 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai lungă de 3 ani.

Cum se aplică modificarea plafonului și creșterea TVA în piața imobiliară în 2023?

Anul acesta se poate achiziționa o singură locuință cu TVA de 5%, care are o valoare de până la 700.000 Lei, exclusiv TVA. În schimb, pentru proprietățile cu valoarea sub 450.000 Lei, TVA-ul de 5% este nelimitat. 

2023 vine cu schimbări. Cumpărătorii vor putea beneficia de o cotă TVA de 5% la o singură locuință. 

Dacă în prezent, cumpărătorul nu este condiționat în achiziția de imobile printr-un TVA diferențial, beneficiind de cota TVA de 5% la achiziția mai multor imobile în limita a 450.000 Lei, odată cu începerea anului 2023, acesta va putea achiziționa o singură locuință în regim de TVA de 5%, în condițiile în care, valoarea proprietății nu depășește noul plafon de 600.000 de Lei. Dacă vorbim despre o valoare a proprietății care depășește plafonul de 120.000 Euro, se va achita un TVA de 19%. 

Cum putem achita un TVA de 5% în noile condiții?

În situația în care, un proprietar semnează anul acesta un antecontract ce are în vedere un imobil a cărui valoare se încadrează în actualul plafon de 700.000 de lei, va achita un TVA de 5%, chiar dacă tranzacția finală va fi efectuată în 2023, când intră în vigoare noile reglementări fiscale. 

Autoritățile motivează nouăa măsură fiscală, de creștere a cotei TVA, ca fiind menită să atragă un volum mai mare de TVA colectat la bugetul de stat. Reversul medaliei s-ar putea vedea în cazul dezvoltatorilor și în piața imobiliară. Proprietățile care se vindeau la circa 140.000 Euro, ar putea migra spre valoarea noului plafon, de 120.000 Euro, astfel încât, cumpărătorul să achite un TVA de 5%, și nu de 19%. În cazul unei astfel de decizii, dezvoltatorul își asumă o reducere a marjei de profit. 

Pe de altă parte, odată cu creșterea cotei TVA, de la 5 la 19%, dacă dezvoltatorii nu sunt dispuși să reducă prețurile pentru a se încadra în noul plafon, cumpărătorii s-ar putea să nu își mai permită achiziția proprietăților dorite, pentru că valoarea achiziției ar crește considerabil odată cu necesitatea achitării unui TVA mai mare. 

Se revine la impozitul de 1 și de 3% din preț în cazul vânzătorului

Începând cu anul 2023, persoanele fizice vor achita impozit pe venit la vânzarea proprietăților

Noua reglementare se aplică proprietăților care au valoare sub 450.000 Lei și  în funcție de câți ani sunt deținute. Astfel, pentru proprietățile deținute mai mult de 3 ani, impozitul pe care îl va plăti vânzătorul este de 1%, iar în cazul în care vorbim de proprietăți deținute de mai puțin de 3 ani de la momentul vânzării, cota de impozitare este mai mică, de 1%. 

Aceste modificări pot avea impact asupra deciziilor cumpărătorilor, dar și a vânzătorilor din piața imobiliară. Ce e de făcut? Evaluarea cu atenție a oricărei decizii, efectuarea de calcule și verificarea cadrului legislativ înainte de a achiziționarea sau vânzarea de proprietăți. Dacă ai nevoie de ajutor în acest proces, te așteptăm la biroul nostru din București. Îți venim în ajutor cu explicațiile și răspunsurile la toate întrebările din domeniul imobiliar. Până atunci, află mai multe aici.

Autor: Beatrice Bungo