Imobiliare

Vânzarea casei: Pași de urmat și sfaturi practice

Autor Kastel Group Publicat luni, 28 februarie 2022
Vânzarea casei: Pași de urmat și sfaturi practice - Kastel News


Vânzarea unei case poate fi un proces destul de complicat și nu atât de rapid pe cât ne-am dori. Simpla decizie de a-ți vinde casa nu este suficientă. Sunt mai mulți pași ce trebuie urmați pentru ca totul să se desfășoare bine, iar uneori poate fi destul de dificil să știi ce ai de făcut, mai ales dacă este pentru prima dată când te afli în postura de vânzător. 

Am pregătit pentru tine un ghid complet cu toate informațiile de care ai nevoie pentru ca acest proces să se desfășoare fără probleme.

Care sunt pașii de urmat

După cum am menționat mai sus, procesul de vânzare a unei case presupune mai mulți pași importanți, peste care nu se poate sări. În continuare vom vorbi despre fiecare dintre aceștia. 

1. Decide cine se va ocupa de vânzarea casei 

Prima și una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei este cine se va ocupa de vânzarea casei. Ai două opțiuni: te ocupi chiar tu de tot ce ține de acest proces sau apelezi la specialiști, adică o companie de consultanță imobiliară precum Kastel Group

Dacă nu ai timpul și experiența necesară pentru a te ocupa de vânzarea imobilului, cea de-a doua opțiune este cea mai bună pentru tine și te va scuti de multă bătaie de cap. Un agent imobiliar bun va prelua multe dintre responsabilitățile care în mod normal ar cădea pe umerii tăi.

2. Stabilește prețul de vânzare 

O altă decizie importantă pe care trebuie să o faci este aceea de a stabili prețul locuinței. Fii practic și nu te lăsa influențat de sentimente. Suma de bani pe care vrei să o primești de la viitorul cumpărător ar trebui stabilită numai după o analiză atentă a pieței imobiliare. 

Contează nu doar casa în sine, dimensiunile și dotările sale, ci și zona în care se află, dar și cererea de pe piață în momentul respectiv. Dacă prețul cerut este prea mare în comparație cu valoarea casei, atunci nu vei găsi cumpărători prea ușor. În acest caz, s-ar putea să fii nevoit să revii asupra acestei decizii. 

Contează și cât de repede vrei să vinzi casa. Dacă te grăbești, un preț mai mic te va ajuta să găsești mai repede noi proprietari pentru casa ta. Nu uita că probabil aceștia vor dori să negocieze prețul cerut, așa că ține cont și de acest aspect. 

3. Asigură-te că ai toate actele necesare 

Vei avea nevoie de mai multe documente pentru a putea încheia contractul de vânzare-cumpărare și ar trebui să te asiguri din timp că toate sunt în regulă. Vei avea nevoie de: 

  • Actul de proprietate; 
  • Documentația cadastrală a imobilului; 
  • Certificat fiscal pe numele proprietarului; 
  • Extras de carte funciară;
  • Certificat de performanță energetică; 
  • Acte de identitate;
  • Ultimele facturi la utilități și dovada plății la zi.

4. Pregătește casa de vânzare 

Pregătirea imobilului este un pas foarte important al acestui proces de vânzare. Un strat de vopsea proaspăt și efectuarea micilor reparații pe care le-ai tot amânat, cum ar fi acel robinet de la baie care curge, vor îmbunătăți semnificativ aspectul unei locuințe. 

Nu uita nici de exteriorul acesteia. Atunci când vor să cumpere o casă, majoritatea cumpărătorilor țin cont și de spațiul verde. Poate nu poți mări dimensiunile acestuia, dar te poți asigura că este bine întreținut și curat. 

1. Promovează-ți proprietatea

Pentru ca o casă să-și găsească stăpâni noi cât mai repede, aceasta trebuie promovată. Asta înseamnă să te folosești de toate canalele de comunicare pe care le ai la dispoziție, online și offline, pentru ca anunțul de vânzare să ajungă la câți mai mulți cumpărători. 

Când vine vorba de acest anunț, este important de reținut că nu vor conta doar conținutul său și modul în care sunt prezentate calitățile imobilului, ci și imaginile ce îl însoțesc. Dacă este un domeniu la care nu te pricepi prea bine, echipa Kastel Group te poate ajuta să dezvolți cel mai bun plan de promovare a proprietății tale.

2. Pregătește-te pentru vizionări și negocieri 

Niciun cumpărător nu va cumpăra o locuință nouă fără a o vedea înainte. Așa că pregătește-te să primești vizitatori după ce anunțul de vânzare a fost publicat și să-ți prezinți proprietatea, dar și să negociezi eventualele oferte de cumpărare. 

Dacă alegi să colaborezi cu o companie de consultanță imobiliară, agentul tău se va ocupa și de acest aspect. 

3. Semnează antecontractul și contractul 

Dacă viitorul proprietar va cumpăra locuința prin intermediul unui credit ipotecar, este obligatorie încheierea unui antecontract, urmată de evaluarea locuinței. 

Ultima etapă a procesului de vânzare a unei locuințe o reprezintă încheierea contractului de vânzare-cumpărare, moment în care vei avea nevoie de actele menționate mai sus. 

Sfaturi practice

Iată și câteva sfaturi practice care te pot ajuta să impresionezi viitorii cumpărători: 

  • Dacă decizi să colaborezi cu o agenție imobiliară, asigură-te că alegi una de încredere, cu experiență în domeniu, și care cunoaște piața imobiliară locală.
  • Chiar dacă alegi să te ocupi singur de vânzarea locuinței, apelează la serviciile unor specialiști pentru realizarea fotografiilor ce vor însoți anunțul de vânzare; adesea, cei care caută să-și cumpere o locuință se vor uita mai întâi la fotografii și abia apoi la anunț. 
  • Curățenia este extrem de importantă. Odată ce încep vizionările, trebuie să te asiguri că imobilul scos la vânzare este tot timpul imaculat. Asta înseamnă fără haine și jucării împrăștiate, vase murdare în chiuvetă, obiecte de mobilier pline de praf sau podele murdare. Nu contează dacă încă mai locuiți în casă. Serviciile profesionale de curățenie sunt o soluție bună dacă vrei să te asiguri că proprietatea ta este întotdeauna gata să primească vizitatori. 
  • Depersonalizează locuința. Obiectele cu valoare sentimentală, fotografiile sau piesele de mobilier originale trebuie puse deoparte. Gândește-te la casa ta ca la o pânză albă. Viitorii cumpărători trebuie să-și poată imagina cum va arăta ea amenajată conform propriilor gusturi, care s-ar putea să nu coincidă cu ale tale. 
  • Ia în calcul includerea unor piese de mobilier în ofertă. Cumpărătorii apreciază întotdeauna dacă primesc ceva în plus în prețul casei. Așa că dacă ai piese de mobilier în stare bună, dar care nu-ți mai plac sau de care nu mai ai nevoie, ai putea să le incluzi în ofertă. Poate te muți la bloc, caz în care nu vei avea nevoie de setul acela de mobilier de exterior pe care l-ai cumpărat vara trecută. 

Procesul de vânzare a unei locuințe poate fi unul destul de stresant dacă nu știi ce faci. Știm asta, tocmai de aceea suntem pregătiți să preluăm această responsabilitate și să ne ocupăm de toate detaliile, de la analiza de piața pentru stabilirea unui preț corect până la demersurile birocratice necesare. 

Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi și ne vom asigura că imobilul tău își va găsi proprietarii potriviți.