Imobiliare

Pregătirea locuinței pentru închiriere. 4 sfaturi de care să ții cont

Autor Kastel Group Publicat luni, 22 august 2022
Sfaturi pentru regătirea locuinței pentru închiriere - Imobiliare - Kastel News

Pregătirea locuinței pentru închiriere - Imobiliare - Kastel News

Ai verificat deja secțiunea de închirieri de la noi de pe site? Dacă da, probabil ai descoperit că există o concurență destul de serioasă pe această piață, un motiv în plus să te pregătești temeinic dacă ai un imobil pe care îți dorești să-l închiriezi. Acestea fiind spuse, este musai să înțelegi că înainte de a găsi pe cineva care să-ți semneze contractul de închiriere, trebuie să-ți faci casa/apartamentul/garsoniera cât mai atrăgătoare. Îți spunem noi ce pregătiri sunt necesare! Între timp, nu uita să citești și ghidul proprietarului de imobil

Inspectează locuința

Ție ți-ar plăcea să-ți schimbi domiciliul și după mutare să observi o serie de probleme? Ei bine, nici potențialilor chiriași nu le-ar surâde acest lucru. Așadar, primul pas necesar va fi inspectarea locuinței pentru a te asigura că nu există probleme ascunse, mai ales dacă imobilul nu este la prima închiriere. Vorbim aici despre posibile scurgeri, probleme legate de instalațiile sanitare, țevi, instalațiile electrice, becuri defecte și așa mai departe. 

Desigur, dacă detectezi astfel de nereguli trebuie să le și îndrepți, ceea ce te va costa. Dar mai bine să le găsești tu și să le remediezi, decât să le găsească un viitor chiriaș. Tot legat de inspecție ține și siguranța imobilului. Ai putea să instalezi un detector de fum și să te asiguri că funcționează și un stingător de incendii în bucătărie/la fiecare etaj. 

Asigură o curățenie generală 

Fie că de abia s-au terminat lucrările de construcție, fie că tocmai au plecat vechii chiriași, imobilul pe care urmează să-l închiriezi va avea nevoie de o curățenie generală. Dacă ai avut noroc de chiriași cumsecade aceștia au curățat după ei, dar amintește-ți că nu sunt profesioniști. Aici ai două opțiuni: ori te ocupi tu de curățenie, ori apelezi la specialiști. 

Dacă nu te pricepi sau pur și simplu nu-ți face deosebită plăcere acest proces, cel mai bine va fi să apelezi la servicii profesionale de curățenie. Scapi de efort și te asiguri că imobilul va fi lună și bec la final! Nu uita: nimic nu sperie mai tare un chiriaș decât o locuință murdară! 

Ia în calcul confortul locatarilor

Când vine vorba de confort trebuie să luăm în calcul două aspecte: designul și mobila, dar și electrocasnicele și aparatura. Desigur, regula de mai sus legată de curățenie se aplică și acestora. În ceea ce privește designul și mobila, din nou ai două opțiuni: ori amenajezi după gustul tău, caz în care țintești o anumită categorie de chiriași, fie apelezi la specialiști în servicii de amenajări interioare

Legat de aparatură, ai grijă ca electrocasnicele să fie într-o stare bună de funcționare. Da, să te ocupi de întreținerea și repararea aparaturii dintr-un imobil te va costa mai mult, dar în același timp îți va permite să ceri mai mulți bani chiriașilor, deoarece le asiguri un grad mai ridicat de confort. Apropo de confort, descoperă ce trebuie să știi pentru a alege corect un aparat de aer condiționat. Nu uita nici de o conexiune bună la internet. Când vine vorba de aparatură și electrocasnice, gândește-te la propriul confort. Ce nu-ți lipsește ție de acasă? 

Ocupă-te de managementul proprietății 

De acord, acest aspect nu ține de chiriaș, ci mai degrabă de bucătăria ta internă. După ce acesta s-a instalat în imobil, cu cine va comunica atunci când are o problemă, cine va colecta chiria la început de lună și cine se va ocupa de administrarea proprietății? În cazul în care ai deja un job stabil, se prea poate să nu ai timp să jonglezi cu atât de multe responsabilități.  

Categoric, ai putea angaja un administrator, dar vei fi nevoit să-i plătești salariul și să te ocupi de diverse forme legale. Mult mai simplu va fi să apelezi la o firmă de property management. Ei se pot ocupa inclusiv de găsirea chiriașilor, deci scapi și de această grijă. Tot ce mai ai tu de făcut este să încasezi banii. 

Dacă mai ai nevoie de sfaturi legate de închirierea sau vânzarea unei case, îți stăm la dispoziție!