Ce trebuie să știi pentru a alege corect un aparat de aer condiționat?

luni, 4 iulie 2022

Aparatul de aer condiționat este una dintre investițiile pe care în zilele noastre le considerăm esențiale. Rolul acestuia pe timpul verii este extrem de important și asigură confortul de care avem nevoie. Dar ce trebuie să știm pentru a alege corect aparatul de aer condiționat? Afli în următoarele rânduri.

Destinația spațiului în care se dorește instalarea aparatului de aer condiționat este primul aspect pe care trebuie să îl luăm în calcul. De pildă, în cazul unei bucătării cu living open space, unde destinația spațiului este duală – zonă de relaxare și o alta de gătit, trebuie să ținem cont de suprafața totală a celor două spații pentru a ne orienta spre aparate de aer condiționat cu performanța energetică și capacitatea de climatizare optime. Este extrem de relevantă și dimensiunea ferestrelor pentru că ponderea suprafeței acestora poate influența capacitatea aparatului de aer condiționat de a răci sau încălzi o încăpere. Totodată, izolarea termică, joacă și ea un rol important în a influența temperatura într-o cameră. 

Cum alegem sistemul de climatizare potrivit?

Cunoscând tipologia acestora și felul în care acționează. Aparatele de aer condiționat se diferențiază în funcție de numărul de unități interioare și exterioare, dar și în funcție de capacitatea de funcționare. Cel mai des utilizat sistem de climatizare este sistemul Split. Acesta are în vedere existența unei singure unități exterioare și a unei interioare. Este cel mai frecvent întâlnit în locuințe și este sistemul potrivit pentru apartamente sau imobile de mici dimensiuni. Pe de altă parte, sistemele Multi Split sunt formate dintr-o singură unitate exterioară și două, sau mai multe unități interioare. Acestea sunt mai estetice și ocupă mai puțin spațiu, ceea ce automat înseamnă și un cost mai mare de achiziție a acestor aparate. Au puterea de a răci mai multe încăperi, suprafețe destul de mari. 

La ce să fim atenți atunci când analizăm caracteristicile unui aparat de aer condiționat?

În primul rând la performanța energetică. Cu cât valorile coeficienților de răcire și de încălzire sunt mai mari, cu atât este mai eficient aparatul de aer condiționat pe care îl alegem. Coeficienții pentru răcire se identifică drept – SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), în timp ce coeficienții pentru încălzire – SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Trebuie să luăm în considerare și clasa energetică a aparatului de aer condiționat. Sistemele din gama A și A+ asigură un consum de energie mai redus, în comparație cu aparatele din gamele B, C sau D. Nivelul de zgomot este o altă caracteristică pe care trebuie să o luăm în calcul atunci când suntem în căutarea unui aparat de aer condiționat. Dacă zgomotul produs de aparat trece de 60-65 decibeli, s-ar putea să fie deranjant. Noile modele nu trec de acest prag, însă cel mai bine e să verificăm și această caracteristică a aparatelor. Filtrele aparatelor pot face diferența. Există mai multe tipuri de filtre pe care le putem identifica în aparatele de aer condiționat. Rolul acestora este să asigure circulația aerului curat, iar asta înseamnă că trebuie să le schimbăm periodic. Cele mai eficiente sunt filtrele cu cărbune activ, care purifică aerul și ajută în înlăturarea mirosurilor neplăcute, asemeni filtrelor tratate cu extract de ceai verde. Filtrele elementare, întâlnite în aproape toate aparatele de aer condiționat sunt cele din plastic, ce pot fi spălate sezonier și filtrele HEPA. Un aparat de aer condiționat are rolul de a răci sau de a încălzi o încăpere, însă felul în care se produce schimbarea climatică este relevant pentru sănătatea noastră. 

Facem alegerile ideale în funcție de suprafață, destinația proprietății și în raport cu anumite caracteristici care asigură calitatea aparatului de aer condiționat. Kastel poate facilita o astfel de investiție prin Creditul Comercial Kastel Group, care răspunde unor nevoi atât ale chiriașului și asigură posibilitatea de a le îndeplini de către proprietar. Dacă a apărut necesitatea de achiziție a unui aparat de aer condiționat, proprietarii care și-au dat în administrare imobilul prin serviciul de Property Management, pot beneficia de un credit comercial. Trebuie doar să își anunțe property manager-ul Kastel de această intenție, urmând apoi achiziția, respectiv plata produselor în tranșe. Împreună cu property manager-ul care administrează proprietatea, proprietarul alege aparatul de aer condiționat potrivit, iar Kastel Group îl achiziționează în locul acestuia, în baza unui contract de vânzare în tranșe. Astfel, aparatul de aer condiționat este ales corect, iar achiziția acestuia reprezintă o investiție inteligentă în proprietatea deținută. 

Autor: Beatrice Bungo