Ești proprietar de imobiliare? Foarte bine, înseamnă că nu crezi că banii trebuie ținuți la saltea, unul dintre cele 5 mituri care îți pot influența deciziile financiare. Apropo de finanțe, în general, în calitate de proprietar imobil, ai două variante pentru a face bani de pe urma lui: vânzarea sau închirierea.
Astăzi vom vorbi despre a doua variantă și-i vom expune principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști pentru a închiria cu succes un apartament. Ar fi și păcat să nu profiți, mai ales dat fiind faptul că activele imobiliare ale românilor au atins un nivel record pentru ultimul deceniu.
Ce este contractul de închiriere și cum trebuie încheiat
Poți găsi diverse variante de contract de închiriere locuință, dar mai întâi e recomandat să înțelegi la ce se referă. Pe scurt, un contract de închiriere este un document prin care locatorul (adică proprietarul) se obligă să pună la dispoziția locatarului (adică chiriașul) folosirea unui imobil pe o perioadă limitată de timp, contra unui preț denumit chirie. Un astfel de contract mai poartă și denumirea de contract de locațiune.
Valabilitatea unui astfel de contract începe din momentul în care cele două părți agreează asupra prețului și a imobilului ce urmează să fie închiriat. Așadar, pentru ca documentul să fie valabil, nu va fi necesară semnarea la notar sau înregistrarea la ANAF sau chiar încheierea contractului în formă scrisă.
Totuși, sfatul nostru va fi să întocmești întotdeauna un contract scris, deoarece acesta are rol probatoriu și va proteja atât interesele tale, cât și ale chiriașului. Cum altfel ai putea să dovedești starea imobilului la preluare/plecare sau data la care chiria trebuie achitată?
Atunci când proprietarul autentifică documentul la notar și îl înregistrează la ANAF, acesta devine executoriu și astfel locatorul poate să execute chiriașul silit pentru recuperarea chiriei restante sau pentru evacuarea acestuia din locuință. Evident și chiriașul este protejat la rândul său prin contract și i se demonstrează drepturile.
Ce etape trebuie să parcurgi înainte de a închiria un apartament
Pentru a încheia cu succes un imobil va fi necesar să parcurgi mai multe etape. Poți începe cu perioada de preînchiriere, cea în care faci o cercetare de piață și te decizi asupra prețului chiriei. Apoi urmează etapa de pregătire a locuinței. De preferat va fi să apelezi la servicii profesionale de curățenie, mai ales dacă a mai locuit cineva înainte acolo sau dacă tocmai ai încheiat construcția apartamentului.
De asemenea, dacă nu ești un as al designului și nici nu te preocupă subiectul, ai putea recurge la servicii de amenajări interioare. Faptul că apartamentul sau garsoniera sunt în ton cu ultimele tendințe poate crește considerabil prețul chiriei.
Mai departe, vei avea de ales între promovarea pe cont propriu pe diverse platforme și aplicații sau colaborarea cu specialiști imobiliari și agenți de vânzări. Dacă nu te vezi potrivit pentru procesul de căutare a unui chiriaș, mentenanță, birocrația legată de contracte și negocieri, încasarea periodică a chiriei sau menținerea unei comunicări cu chiriașul, o alegere mai inspirată va fi colaborarea cu un serviciu de property management.
Tot ce mai ai apoi de făcut va fi să participi la vizionări, negocieri cu chiriașul și să finalizezi tranzacția. A, nu uita să-i spui chiriașului ce modificări poți face în locuință dacă stai cu chirie! E posibil să te trezești cu situații neplăcute dacă nu vei avea această discuție.
Există mai multe tipuri de chirie
Chiar dacă în general chiria va fi plătită în bani, acest lucru nu este obligatoriu. Poți specifica în contract și te poți înțelege cu chiriașul ca plata să fie constituită din bunuri sau prestări de servicii.
În plus, chiria poate fi fixă, variabilă și indexabilă. Cea fixă va presupune plata lunară a aceleiași sume de bani pe toată durata de desfășurare a contractului, fără a lua în calcul fluctuațiile pe pe piața imobiliară. O chirie fixă stabilită în funcție de sezon s-ar putea să pară nerezonabilă atunci când te găsești în afara acestuia.
Tocmai de-asta există chiria variabilă, bazată pe flexibilitatea și buna înțelegere dintre proprietar și chiriași. În acest mod poți stabili sume diferite în funcție de sezon, de exemplu o chirie mai mică iarna, atunci când cresc cheltuielile de întreținere.
Chiria indexabilă se folosește de obicei atunci când perioada de închiriere este foarte mare și contractul a fost încheiat cu un chiriaș angajat al unei companii care are nevoie de imobil pentru protocol. De obicei aceste contracte se încheie pe ani de zile și iau în calcul cursul valutar, dar și inflația.
În cazul în care mai ai și alte întrebări, nu ezita să apelezi la ajutorul specialiștilor!
Autor: Echipa Kastel