Românii au atins un nivel record al activelor imobiliare. În anul 2021, acestea au ajuns la aproape 2.000 miliarde de lei, conform unor date ale Băncii Naționale. Activele imobiliare cântăresc mult în avuția românilor. Conform Eurostat, acestea continuă să aibă o pondere majoritară, de circa 75,6%, ceea ce înseamnă că există tot mai mulți români care dețin proprietăți.
Există un precedent notabil, doar că raportat la valoarea euro, în anul 2021, cifrele mult mai mari și datorită cursului de schimb. În 2006, avuția imobiliară în țara noastră, a depășit pragul de 1.000 miliarde de lei, însă potrivit datelor Eurostat, în urmă cu 15 ani, cursul de schimb s-a situat mult sub cel din prezent, în 2006, vorbind de un curs mediu leu/euro de 3,52 lei/euro.
Am petrecut mai mult timp în casele noastre în starea de urgență și mulți am realizat că avem nevoie de mai mult spațiu locativ, de condiții mai bune acasă. Astfel că, activele imobiliare ale românilor au crescut mult în perioada pandemiei de coronavirus, cu 233 miliarde de lei, respectiv, cu 13,4%.
Există o viziune în ceea ce privește creșterea avuției imobiliare în rândul românilor și din perspectiva Băncii Naționale a României, cea care consideră că această creștere denotă reziliența pieței imobiliare care se datorează la rândul ei, în mare parte, legislației care încurajează mai degrabă deținerea de proprietăți decât reinvestirea în activități productive.
Totodată, un aport în ceea ce privește acest record de creștere a avuției imobiliare se datorează și faptului că anul trecut a fost notabilă o ascensiune și în privința creditării ipotecare. La finele primului semestru din anul 2021, stocul creditelor ipotecare a ajuns la mai bine de 94 miliarde de lei.
Comparativ cu situația avuției imobiliare de acum 10 ani, vorbim despre o creștere cu 57, 6% și de un număr de mai bine de 9 milioane de locuințe deținute de români. Suntem renumiți pentru faptul că avem mulți proprietari de imobile. Date Eurostat ne poziționează ca fiind țara cu cea mai ridicată rată a deținerii de imobile din Uniunea Europeană. Un motiv de bucurie că avem capacitate de cumpărare, însă trebuie să privim situația din toate perspectivele. Astfel apare întrebarea – cine are putere de cumpărare în țara noastră? Din nefericire, există în continuare un nivel extrem de crescut al inegalității de avuție în România. În timp ce ne bucurăm de o creștere a activelor imobiliare, cele financiare reprezintă mai puțin de un sfert din activele totale. Comparativ, în zona euro activele financiare reprezintă aproape jumătate din avuția populației.
Autor: Kastel Team