Ce presupune să fii independent financiar și cum să faci economii? Care e cea mai înțeleaptă decizie când vine vorba despre investiții? Sunt o mulțime de păreri, chiar și mituri pe care tindem să le credem. În următoarele rânduri, Kastel Group îți prezintă mituri care îți pot influența deciziile financiare, dar care odată demontate îți pot schimba perspectiva asupra banilor.
1. Ține banii la loc sigur, acasă
Trăim în secolul XXI, unde cardurile bancare sunt tot mai des folosite, unde depozitul bancar sau investițiile inteligente duc la un plus de valoare. Acasă a pierdut teren în fața evoluției și schimbarea e pe bună dreptate. Banii sunt meniți să circule, dar și să fie înmulțiți. Prin a alege să îi ții într-un depozit bancar nu îți pui economiile în pericol. Din contră, dacă îți păstrezi economiile acasă, riști să te atingi de ele. Poți merge pe varianta unui depozit bancar la care să nu ai acces într-un anumit interval de timp și să primești o dobândă la finalul perioadei ori poți alege să investești banii economisiți până acum în acțiuni sau în fonduri de investiții, ori chiar în imobiliare. Acest gen de investiții îți vor aduce un plus financiar.
2. Cât ești tânăr nu trebuie să te preocupe prea tare sfera financiară
Trebuie să te distrezi, nu e momentul să te gândești la bani sau să faci economii – sunt vorbe spuse adesea tinerilor și în general celor care încă nu și-au întemeiat o familie. De ce? Pentru că trăim într-o societate în care se consideră că independența financiară nu îi preocupă pe tinerii noștri sau că trebuie să începi să economisești abia când ai o familie și scopul principal e să o întreții. Cu cât începi mai devreme să fii preocupat de situația ta financiară și să te gândești că punând bani deoparte vei reuși să obții mai multe lucruri pe care ți le dorești, cu atât îți va fi mai ușor în viitor, când vei fi nevoit să fii independent financiar. Chiar dacă ai parte de sprijin financiar, la orice vârstă e bine să cunoști valoarea banilor și să fii preocupat de cum poți să câștigi mai mult sau să faci economii pentru un viitor mai bun. Așa vei reuși să devii independent financiar mai ușor și mai repede decât ai crede.
3. Mai bine cumperi decât să dai banii pe chirie
Depinde cui și în ce moment al vieții te afli. Românii sunt sceptici în privința chiriilor deși, uitându-ne spre țările din vest, ni se dovedește că statul în chirie e firesc și deloc o decizie rea. România se numără printre țările în care dorința de a fi proprietari de imobile este încă foarte mare, iar decizia de obținere a unui credit bancar pentru achiziția unei proprietăți e mult mai apreciată decât plata unei chirii lunare. Kastel Group vede ambele variante ca fiind bune pentru a-ți asigura nevoia locativă, atât achiziția, cât și locuitul în chirie. Important e ca atunci când iei o astfel de decizie să ții cont și de ce îți dorești pe viitor. Dacă încă nu ți-ai întemeiat o familie sau te afli la început de carieră și ești mai puțin sigur că viitorul tău e într-un anumit oraș și în țară, atunci a închiria o locuință e o decizie mai bună.
4. Printr-un credit bancar te îndatorezi pe viață
Există și un revers al medaliei, mitul conform căruia un credit bancar presupune o datorie îndelungată. La achiziția unei proprietăți cu ajutorul unui credit, contribuția ta este reprezentată de un avans. Ținând cont că ai dispus de acea sumă de bani, te poți gândi că există posibilitatea ca respectivul credit pe care ți l-ai asumat pe un interval de timp să poată fi achitat mai devreme. Îndatorarea pe 20 sau 30 de ani, acel interval de timp pentru care ți-a fost acordat un credit poate fi scurtat printr-o rambursare anticipată.
5. E imposibil să pui bani deoparte dintr-un singur job
Depinde cât câștigi și ce înseamnă economiile pentru tine. Trăim într-o țară în care statisticile ne demonstrează că salariul minim pe economie este insuficient pentru a acoperi nevoi minime ale cetățenilor. Există români care au mai multe locuri de muncă, la fel cum există și persoane care câștigă suficienți bani dintr-un singur job, astfel încât pot face și economii. În zilele noastre a avea mai multe joburi a devenit o normalitate și nu doar în țara noastră. Pe de o parte, a avea mai mult de un loc de muncă presupune un venit mai mare și posibilitatea de a face economii. Pe de altă parte, având mai multe joburi înseamnă să ai mai multă siguranță și alternative de venit în situația în care vrei să faci o schimbare.
E important să ținem cont de prezent, dar și de cum ne dorim să arate viitorul. Le putem influența financiar, fiind independenți, luând decizii calculate în funcție de etapele vieții și statutul pe care îl avem, putem face economii și putem să ne asigurăm toate nevoile din perspectivă financiară dacă privim în ansamblu și suntem mereu cu un pas înainte.
Autor: Beatrice Bungo