Imobiliare

La ce să fii atent când închiriezi o locuință pe termen scurt?

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 24 mai 2023
Cesiunea unei promisiuni de vanzare - Imobiliare - Kastel News

Creștere masivă a închirierile pe termen scurt - Imobiliare - Kastel News

În ultimii ani, închirierile pe termen scurt au cunoscut o creștere masivă, în special datorită platformelor online care au introdus ideea de economie colaborativă bazată pe facilitarea legăturii dintre clienți și proprietari. Însă, indiferent dacă este vorba despre o relocare temporară pentru muncă, studii, călătorii sau vacanțe, este important să acorzi atenție unor aspecte esențiale ca să te asiguri că ai parte de o experiență sigură și plăcută.

Ce presupune conceptul de închirieri pe termen scurt?

O închiriere pe termen scurt este definită ca închirierea unui spațiu de locuit pentru o perioadă limitată, în general de la câteva zile până la câteva săptămâni sau luni. Termenul „scurt” poate varia în funcție de context, stat, reglementări locale, organizația ori agenția imobiliară cu care colaborezi; de obicei, se referă la intervalele mai mici de 6 luni. Închirierea apartamentelor și a caselor pentru o perioadă scurtă este cunoscută și ca închiriere tranzitorie sau de vacanță, fiind o alternativă la hoteluri.

Închirierile pe termen scurt se pot referi la case unifamiliale, locuințe cuplate, apartamente și camere individuale în oricare dintre acestea. De exemplu, un proprietar poate închiria o parte a imobilului în care locuiește pentru sejururi scurte ori poate închiria întreaga casă ocazional, pentru un anumit număr de zile pe an.

Această practică oferă venituri mai ridicate, flexibilitate generală și beneficii fiscale. În plus, necesită mai puțin angajament decât închirierea pe termen lung, iar proprietarul poate oricând să se bucure de locuința sa. De ce aleg oamenii închirierile pe termen scurt? Pentru călătorii sau vacanțe, deoarece au mai mult confort și intimitate, în cazul unor relocări temporare ori când așteaptă să încheie o tranzacție imobiliară.

Ce trebuie să ai în vedere când închiriezi o locuință pe termen scurt?

Un proces de închiriere a unui partament sau casă pe termen scurt trebuie să fie cât mai simplu, transparent și eficient. Cu siguranță, nu ai prea mult timp de pierdut, de aceea, este important să fii atent la următoarele aspecte pentru a stabili dacă locuința respectivă îndeplinește cerințele tale. Iată ce trebuie să iei în considerare:

Persoana de la care închiriezi

Este necesar să te asiguri că închiriezi locuința de la proprietarul imobilului, pentru a evita orice surprize neplăcute. S-ar putea să întâlnești și persoane care subînchiriază un imobil, așa că trebuie să știi dacă au dreptul să facă asta.

Localizarea proprietății

Verifică dacă locuința se află într-o zonă sigură și accesibilă, aproape de mijloacele de transport în comun, magazine, restaurante și alte facilități necesare. Un aspect important cu privire la zona dorită este confortul oferit de aceasta și timpul pe care îl vei parcurge până unde au loc activitățile tale.

Prețul de închiriere

Închirierile pe termen scurt pot avea diferite prețuri, în funcție de tipul locuinței, dotări, facilități, zonă. Compară costurile solicitate de proprietarii dintr-o anumită parte a orașului și asigură-te că închiriezi o locuință la un preț corect și competitiv. Verifică dacă sunt incluse taxe suplimentare, cum ar fi curățenia sau garanția.

Utilitățile și facilitățile

În cazul imobilelor de închiriat pe termen scurt, este esențial să ai în vedere gradul de confort pe care-l oferă. Dat fiind faptul că nu vei locui prea mult în respectiva casă, este de preferat ca aceasta să fie mobilată și utilată. Așadar, verifică dacă locuința dispune de toate facilitățile și echipamentele necesare traiului zilnic: o bucătărie complet utilată, lenjerie de pat, prosoape, Wi-Fi, încălzire, aer condiționat etc.

Starea locuinței

Ai grijă să analizezi atent imobilul pe care intenționezi să-l închiriezi. Atrage-i atenția proprietarului cu privire la orice lipsuri, deteriorări sau probleme pe care le observi. Acest lucru te va proteja de posibile acuzații ulterioare referitoare la daune ce ar putea fi cauzate de tine.

Regulile locuinței

Informează-te cu mare atenție în legătură cu regulile locuinței. Uneori, pentru închirierile pe termen scurt, pot exista mai multe condiții decât atunci când te muți într-un imobil pentru o perioadă care depășește un an. Este binecunoscut faptul că amenajările interioare te fac să te simți cu adevărat acasă, însă, atunci când stai cu chirie, mai ales pentru doar câteva săptămâni sau luni, sunt puține modificările pe care le poți face în locuință. Prin urmare, află detalii despre politica pentru animalele de companie, restricțiile privind fumatul și orice alte aspecte relevante.

Comunicarea cu proprietarul

Chiar dacă închirierea apartamentului/imobilului se realizează prin intermediul unei platforme online, asigură-te că proprietarul este responsabil și comunicativ pentru a evita problemele sau neînțelegerile.

Recenziile

De regulă, închirierile pe termen scurt se fac prin aplicații web, ceea ce înseamnă că poți citi cu ușurință recenziile anterioare ale clienților pentru a afla mai multe despre experiența lor cu imobilul și cu proprietarul. Acest lucru te poate ajuta să eviți orice neplăceri și să alegi o locuință bine cotată.

Politica de anulare

Verifică politica de anulare a proprietarului, pentru a ști ce se întâmplă în cazul în care trebuie să-ți anulezi rezervarea. Uneori, închirierea unui apartament poate fi anulată fără costuri, dar în alte situații necesită plata unei taxe.

Contractul de închiriere

Există gazde care solicită semnarea unui contract pentru a-și putea proteja proprietățile din punct de vedere legal. Ei bine, trebuie să cunoști această condiție înainte de rezervarea locuinței și să găsești toate detaliile în descrierea anunțului. Ai grijă să semnezi un contract de închiriere clar și transparent care să includă termenii și condițiile „sejurului“ tău.

Avantajele închirierilor pe termen scurt sunt numeroase, dar depind de situația specifică și de nevoile fiecăruia în parte. În general, acestea pot fi mai costisitoare, însă oferă mai multă flexibilitate și, în unele cazuri, facilități și servicii suplimentare. De asemenea, reprezintă o opțiune convenabilă pentru cei care au nevoie de un loc de cazare temporar și nu doresc să se angajeze într-un contract pe termen lung.