Achiziționarea unei locuințe este una dintre cele mai importante investiții pe termen lung pe care o poți face. Ca urmare, luarea unei astfel de decizii este extrem de importantă și trebuie finalizată doar după ce ai analizat piața foarte bine. Informarea corectă este esențială, iar o agenție imobiliară te poate ajuta în acest sens.
Află din acest articol ce presupune contractul cu o agenție imobiliară, ce fel de beneficii, dar și ce obligații decurg din această colaborare.
Beneficii
O agenție imobiliară profesionistă îți va asculta cererile și înțelege nevoile, după care îți va prezenta o serie de sugestii. Agențiile imobiliare cunosc toate zonele dintr-o localitate și, de aceea, îți pot spune că dorești un preț prea mare pentru vânzarea locuinței sau, din contră, că poți cere mai mulți bani.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale agenției imobiliare îl reprezintă economisirea timpului. Un agent va căuta locuințele care se pliază cerințelor tale (cost, zonă, dotări) și apoi ți le va prezenta. Nu mai trebuie să iei legătura cu toți proprietarii sau contractorii, ori cu potențialii cumpărători sau chiriași etc. Kastel Group se poate ocupa de tot.
Agenția imobiliară are rolul de a verifica documentele apartamentului proprietarului, pentru a se asigura că totul este în regulă, că ceea ce scrie în acte corespunde realității. În cazul în care există discrepanțe, agenția va încerca să corecteze eroarea sau chiar poate refuza să lucreze cu acel proprietar.
Un alt beneficiu pe care ți-l oferă o agenție imobiliară este promovarea proprietății. Așadar, dacă vrei să vinzi sau să închiriezi un imobil, agenția poate posta online anunțul tău. Poți să adaugi fotografii și informațiile relevante, astfel încât vei atrage atenția mai multor oameni interesați de proprietatea ta.
Pentru un mic comision, anunțul tău poate fi promovat. Acest lucru înseamnă că va apărea pe prima pagină a site-urilor web unde își face reclamă agenția imobiliară sau pe prima pagină a site-ului companiei. Astfel, anunțul tău va atrage mai multă atenție și vei avea șanse mai mari de a găsi potențiali clienți, datorită expunerii.
Obligații
Agentul imobiliar dispune de dreptul la remunerație din partea clientului doar în cazul în care este finalizată o tranzacție mijlocită de către agent. De asemenea, agentul trebuie să prezinte toate informațiile necesare actului de vânzare – cumpărare ori închiriere, cu precizarea să nu are dreptul de a prejudicia interesul clientului.
Legea îi oferă protecție agentului imobiliar prin faptul că, dacă clienții au ajuns la o înțelegere, aceștia trebuie să anunțe intermediarul. Dacă un agent imobiliar te-a ajutat să cumperi, vinzi sau închiriezi o locuință, dar nu raportezi acest lucru, agentul imobiliar are dreptul de a cere valoarea dublă a comisionului care a fost inițial stabilit.
Desigur, legea este și de partea clientului. Astfel, agentul trebuie să te informeze legat de valoarea pe care o are comisionul prestat. Trebuie să menționeze și dacă acesta reprezintă o sumă prestabilită, fixă, ori care se obține din valoarea contractului încheiat.
Prevederi importante
Atunci când te-ai hotărât asupra unei locuințe, vei semna contractul de cumpărare. Acest lucru înseamnă că ambele părți vor primi o copie după actul de vânzare – cumpărare. Actul este foarte important, deoarece arată ce obligații și beneficii ai și demonstrează că tu ești proprietarul de drept al imobilului, de exemplu.
Părțile implicate într-o astfel de tranzacție au responsabilitățile lor. Așadar, dacă ai vrea să cumperi o locuință în valoare de 100.000 de euro, fără credit, va trebui să plătești un impozit către stat de 1.319 lei, iar onorariul contractului de vânzare – cumpărare are o valoare de 5.445 lei. Taxa de intabulare este de 741 de lei.
În schimb, pentru același apartament, achiziționat prin programul Prima Casă, va trebui să plătești aceeași valoare pentru impozitul către stat și aceeași taxă de intabulare, dar onorariul contractului de vânzare – cumpărare va costa 3.811 lei.
La acestea se adaugă comisionul perceput de agenția imobiliară, care poate varia între 1 – 5% din prețul de tranzacționare. Se recomandă să întrebi dacă prețul include TVA. Un comision de 3%, cu TVA inclus, din 100.000 euro, are o valoare de 3.000 euro. Dacă TVA-ul nu este inclus, comisionul va crește.
Contractul cu o agenție imobiliară prezintă o serie de beneficii, dar și obligații. Acestea au rolul de a face tranzacțiile și contractele sigure pentru toate părțile implicate. Alege o agenție imobiliară pentru a-ți rezolva problemele, fără niciun efort!
Echipa Kastel