Imobiliare

Criza imobiliară: ce înseamnă și ce trebuie să știi despre ea

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 15 februarie 2023
Ce trebuie sa stii despre criza imobiliara - Financiar - Imobiliare - Kastel News

Piața imobiliară - Financiar - Imobiliare - Kastel News

Piața imobiliară, acel mecanism economico-social unde interacționează și se condiționează cererea de ofertă, a cunoscut numeroase provocări în ultimii ani. Una dintre cele mai dificile situații a fost criza din anul 2008, însă, în prezent, se vorbește din nou despre un colaps imobiliar similar deoarece vânzările au scăzut dramatic, iar investitorii înregistrează datorii uriașe.

Apariția noului coronavirus în 2020 a avut un impact deosebit asupra acestui sector, imobiliarele, în vreme de pandemie, fiind lăsate în plan secund, în special clădirile comerciale și spațiile de birouri. Un an mai târziu, contrar așteptărilor, a existat un interes notabil în ceea ce privește piața rezidențială, iar în 2022 prețurile imobilelor și-au continuat ritmul de creștere. Întrucât există așteptări pentru un declin în perioada viitoare, iată ce reprezintă criza imobiliară și ce trebuie să știi despre ea.

Ce înseamnă criză imobiliară?

În general, o criză imobiliară poate să apară atunci când locuințele la prețuri accesibile devin extrem de rare. Asta înseamnă că o parte semnificativă a populației nu are acces la o casă decentă, sigură, în care să-și permită cu adevărat să trăiască.

Uneori, termenul de criză imobiliară se poate referi și la o scădere drastică a valorii proprietăților imobiliare și a cererii de locuințe. Este vorba despre o situație opusă unei bule imobiliare, când prețurile cresc fiindcă există cerere mare, speculații și cheltuieli exuberante.

Din ce motive poate apărea o criză imobiliară?

Dinamică și complexă, piața imobiliară este formată dintr-o mare diversitate de clienți aflați într-o continuă transformare și mișcare sub aspectul dorințelor, nevoilor și obiceiurilor care îi caracterizează. În principiu, o criză imobiliară este întotdeauna determinată de cerere și ofertă, însă poate fi cauzată și de o gamă largă de factori precum:

O economie slabă

În situația în care situația economică este dificilă sau incertă, tot mai puțin oameni au acces la credite. Asta înseamnă vânzări puține de imobile, lucru care conduce la scăderea prețurilor. Dacă populația nu are bani pentru cumpărarea de locuințe, piața se poate bloca, încetini sau chiar prăbuși.

Criza imobiliară se poate declanșa atât prin prisma economiei slabe la nivel național, cât și pe fondul unei recesiuni globale. De regulă, vremurile bune duc la o creștere a tranzacțiilor imobiliare, în timp ce perioadele slabe înseamnă conservatorism financiar și aversiune la risc, în rândul oamenilor obișnuiți, dar și al investitorilor.

Exces de ofertă

Supraproducția de locuințe este o altă cauză a declanșării crizei imobiliare. Dacă există mai multe proprietăți imobiliare disponibile decât este nevoie sau decât se cere, prețurile pot scădea. În multe cazuri, construcția clădirilor începe cu mai mulți ani înainte de a fi vândute. Până la finalizarea proiectelor, cererea scade ori pot apărea alte condiții economice, iar supraproducția combinată cu prețurile prea mari provoacă o prăbușire a pieței imobiliare.

La fel, un număr mare de executări silite a proprietăților imobiliare poate duce la o ofertă excesivă și la o scădere a prețurilor.

Anumite reglementări guvernamentale

Unele prevederi guvernamentale, cum ar fi creșterea ratelor dobânzilor sau schimbări legislative, pot afecta semnificativ piața imobiliară. În unele situații, oamenii ajung fie să nu se mai poată împrumuta, fie să nu-și mai poată plăti creditele pe care le au deja pentru locuințe.

Prețurile nu reflectă valoarea imobilelor

Atunci când proprietățile costă foarte mult, iar realitatea nu reflectă valoarea acestora, poate avea loc o prăbușire a pieței. Sumele inaccesibile pentru oamenii obișnuiți înseamnă o scădere a cererii, fiind necesară o corecție majoră a pieței.

Inflație ridicată

Acest factor contribuie, de asemenea, la reducerea puterii de cumpărare și are ca rezultat o încetinire a vânzărilor de case, apartamente în ansambluri rezidențiale, spații comerciale, terenuri etc. Lipsa de accesibilitate a proprietăților se poate traduce printr-o criză imobiliară.

Supraconsumul și supraîndatorarea

Serviciile imobiliare oferă siguranță și profesionalism. Dacă, pe fondul creșterii veniturilor, oamenii investesc în proprietăți fără să aibă parte de consiliere de specialitate, este influențat supraconsumul și cresc prețurile. Supraîndatorarea prin cea mai la îndemână metodă – creditele imobiliare și ipotecare – poate duce într-o singură direcție, respectiv incapacitate de plată și apariția unei crize imobiliare.

Pe cine afectează criza imobiliară?

Impactul unei crize imobiliare poate varia în funcție de zonă geografică, dar și de alți factori. O astfel de situație poate afecta mai multe categorii printre care:

  • Cumpărătorii de proprietăți – chiar dacă prețurile imobilelor sunt mai mici, acest lucru poate fi contrabalansat de o scădere a accesibilității la credite;
  • Proprietarii de imobile – în situația în care valoarea proprietăților scade, este afectată capacitatea investitorilor de a le revinde;
  • Economia națională în ansamblu – o criză imobiliară influențează economia și guvernul deoarece poate diminua veniturile fiscale generate de proprietățile imobiliare;
  • Instituțiile bancare și financiare – o criză imobiliară înseamnă un număr mai mare de executări silite din cauza incapacității de plată, ceea ce afectează profitabilitatea acestor instituții;
  • Angajații din domeniu – un colaps imobiliar ar putea conduce la o scădere a cererii de servicii imobiliare, fapt ce poate avea un impact nefast asupra celor care activează în această industrie.

Suntem aici pentru a te ajuta

O criză imobiliară poate fi văzută și ca o oportunitate pentru cumpărători sau investitori. Este important să urmărești întotdeauna tendințele și să studiezi cu atenție piața imobiliară înainte de a lua o decizie. Dacă ești bine informat, cu siguranță, îți vei putea proteja veniturile sau portofoliul de proprietăți de efectele unei potențiale crize imobiliare.

Nu este clar dacă actuala piață imobiliară se îndreaptă spre un colaps pentru că, în principiu, industria este una durabilă și continuă să crească în valoare. Totuși, nu vei greși niciodată dacă intri în contact cu o companie de consultanță imobiliară care să te ajute la îndeplinirea tuturor nevoilor tale imobiliare.