Imobiliare

Locuința off-plan: ce înseamnă, avantaje și dezavantaje

Autor Beatrice Bungo Publicat luni, 16 ianuarie 2023
Locuinta off-plan - Imobiliare - Kastel News

Achiziționatea unei proprietăți care nu a fost încă construită - Imobiliare - Kastel News

Locuințele au devenit oportunități viabile de investiții în România, fiind un mijloc fix al cărui cost și valoare sunt în continuă creștere. Există diferite modalități de a achiziționa un astfel de activ, iar cumpărarea unei locuințe off-plan este unul dintre ele.

Cumpărarea unei locuințe off-plan înseamnă că îți asumi responsabilitatea de a achiziționa o proprietate care nu a fost încă construită. Cu alte cuvinte, iei o decizie pe baza planurilor și randărilor artistice ale modului în care ar putea arăta locuința la finalizare, pe lângă informațiile despre proiect și dezvoltator în sine.

În rândurile următoare, vom discuta pe larg ce înseamnă locuințele off-plan și care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de investiții.

Ce înseamnă locuința off-plan?

O locuință off-plan se referă la o locuință care nu este construită și nici nu se află în procesul de construire, ci există doar în stadiul de proiect. În același sens, cumpărarea unei locuințe off-plan este un mijloc simplu de a investi într-o proprietate care se află în planul unui constructor, mai degrabă decât într-o locuință care a fost construită și poate chiar amenajată.

Când un dezvoltator imobiliar începe un nou proiect, rareori acesta are capitalul necesar pentru finalizarea proiectului până „la cheie”. Prin urmare, acesta încearcă să vândă proprietăți care urmează să fie construite în afara planului lor (off-plan), cerând, astfel, un depozit în avans. Depozitul respectiv permite constructorului să acopere plata salariilor și costurile pentru materialele din timpul construcției și înainte ca proprietatea să fie finalizată și vândută în cele din urmă.

De asemenea, acordurile de vânzare-cumpărare semnate vor permite constructorului să obțină mult mai ușor un capital suplimentar din partea instituțiilor bancare, dovedind că are o achiziție solidă în portofoliu.

Viitorii proprietari de case tind să fie mai interesați de locuințele gata construite și gata amenajate sau, cel puțin, la stadiul de semi-finisat. În schimb, locuințele off-plan sunt mult mai populare în rândul investitorilor buy-to-let care vor să beneficieze de oportunitățile rezidențiale și comerciale noi și care se află încă la sub valoarea medie a pieței.

Dacă ești în căutarea unei locuințe „la cheie”, descoperă ofertele imobiliare de la Kastel Group!

Avantajele achiziționării unei locuințe off-plan

Economisești bani investind

Avantajul semnificativ pentru achiziționarea unei locuințe off-plan este acela că poți beneficia de cumpărarea unei noi proprietăți care se află la un preț sub valoarea medie de piață. De obicei, ai posibilitatea să economisești între 5% și 10% din valoarea finală a proprietății – economii care pot însemna chiar zeci de mii de euro.

Ce modalitate mai bună de a-ți începe sau extinde portofoliul de investitor sau de a-ți asigura o locuință în viitor decât o construcție nouă la un preț redus?

Ai posibilitatea să alegi anumite caracteristici ale locuinței

Să presupunem că dorești să cumperi un apartament off-plan într-un viitor complex rezidențial care promite să îmbunătățească calitatea vieții proprietarilor. Fiind încă în stadiul de proiectare, ai posibilitatea să alegi, de exemplu, etajul la care dorești să locuiești sau blocul din complex și, dacă este cazul, apartamentul cu cea mai bună panoramă.

În plus, cumpărarea unui apartament off-plan îți va permite să faci câteva modificări sau negocieri în cadrul prețului stabili. Acest lucru este foarte important, în special pentru cei care intenționează să revândă proprietatea.

Dacă ai cumpărat o locuință off-plan și ai ajuns la momentul în care trebuie să o pregătești de vânzare, bazează-te pe serviciile de amenajări interioare de la Kastel Group.

Ai posibilitatea să cumperi o proprietate eficientă din punct de vedere energetic

Deoarece dezvoltatorii de locuințe sunt întotdeauna preocupați de a-și îmbunătăți construcțiile, vei descoperi că poți achiziționa o proprietate sigură și eficientă din punct de vedere energetic.

În timp ce investitorii buy-to-let se angajează în cumpărarea locuințelor off-plan, un certificat energetic la îndemână care dovedește cât de eficientă este o proprietate, reprezintă întotdeauna un factor important pentru a le reuși închirierea sau vânzarea ulterioară a locuințelor.

Proprietatea off-plan achiziționată va crește în valoare

Între perioada în care blochezi o plată pentru o locuință off-plan și momentul în care este finalizată și gata de a te muta, este probabil ca valoarea sa să crească. Acest lucru este cu siguranță un lucru pozitiv pentru investitori, deoarece vor putea face un profit semnificativ prin vânzarea sau închiriere proprietății în stadiul finalizat.

Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vine vorba de cumpărarea locuințelor off-plan. Ca orice alt activ promițător, acest lucru are dezavantajele sale. Important este ca, înainte de a investi, să te asiguri că ai toate cunoștințele necesare despre riscurile care se pot naște din cumpărarea unei proprietăți care nu se află în construcție.

Află cum îți poți maximiza profiturile din închirierea unei locuințe.

Dezavantajele achiziționării unei locuinței off-plan

Există un anumit risc

După cum am menționat, poți economisi o sumă considerabilă prin plata unui depozit pentru o locuință off-plan. Dar, amintește-ți, vei primi o proprietate pentru sub valoarea de piață, iar acest lucru se întâmplă cu un motiv. Este posibil să fi văzut deja o proprietate construită la standarde excelente. Priceperea dezvoltatorului s-ar putea să nu fie niciodată o problemă care să te facă să devii sceptic.

Dar, dacă planul lor de marketing de a vinde proprietăți off-plan și deja finalizate eșuează, atunci proiectul s-ar putea opri. În acest caz, tocmai ai fost de acord să cumperi o proprietate care nu va mai vedea lumina construcției niciodată.

Astfel, există posibilitatea să pierzi depozitul și orice alte rate pe care le-ai plătit. Pentru a atenua acest risc, ar trebui să faci o cercetare profundă cu privire la proiectele dezvoltatorului. Trebuie să te asiguri că are o istorie de evoluții de succes înainte de a alege să investești într-o locuință off-plan propusă de acesta.

Pot apărea întârzieri care necesită o nouă solicitare de credit ipotecar

Acest dezavantaj s-ar putea să nu fie la fel de rău ca pierderea banilor pentru o proprietate care nu se mai construiește. Investițiile lente sau limitate în dezvoltarea locuințelor ar putea provoca, de asemenea, întârzieri grave la data de finalizare a proprietății.

Acest lucru aduce cu sine o nouă bătaie de cap pentru investitori și cumpărători: oferta ipotecară este puțin probabil să mai fie valabilă chiar și după două-trei luni de la prima solicitare. Deci, în cazul în care proprietatea pentru care ai garantat cu un depozit nu este terminată până în momentul în care oferta ipotecară expiră, va trebui să obții o altă ofertă și, eventual, de la un alt creditor.

Cumpărarea proprietăților off-plan oferă o serie de avantaje și chiar poate aduce rezultate excelente pentru unii investitori. Dar, în același timp, se pare că această achiziție imobiliară poartă și o serie de dezavantaje și riscuri. Acestea trebuie cântărite cu atenție în raport cu avantajele pentru a decide dacă achiziționarea unei locuințe off-plan reprezintă o bună oportunitate pentru tine.Discută cu un consultant cu expertiză de la Kastel Group și asigură-te că faci cea mai bună decizie de investiție în lumea imobiliară!