Începând cu 1 ianuarie 2024 crește cota TVA de la 5% la 9% în cazul achiziționării de locuințe. Conform Legi 296/2023, cota de 9% ar urma să se aplice începând cu noul an, însă doar în cazul locuințelor care au o suprafaţă utilă de cel mult 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 Lei. Totodată, este important să știi că noile condiții se aplică doar în cazul locuințelor tranzacționate între persoane fizice. Cum poți beneficia de cota redusă de 5%, dar și ce trebuie să știi dacă îți dorești să achiziționezi o locuință în anul următor, afli în următoarele rânduri.
În ce condiții poți beneficia de cotă redusă de 5%?
Dacă ai identificat o locuință, dar îți dorești să o achiți în totalitate abia în 2023, vei beneficia de cota redusă de TVA de 5%. Condiția este ca până la finele acestui an să închei contractul și să plătești un avans pentru achiziționarea locuinței. Astfel, chiar dacă livrarea are loc abia în anul 2024, vei plăti TVA de 5%.
În ce situații vei plăti TVA de 9% începând cu 2024?
Conform noii legi, TVA-ul de 9% se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite. Ce înseamnă acest lucru mai precis? Ei bine, legea are în vedere condiții deja existente, dar vine și cu noi criterii pe care trebuie să le întrunească și pe care le regăsești mai jos:
- Locuința are acces liber și individual;
- Este racordată la utilități: energie electrică, apă potabilă și canalizare;
- Locuința dispune de cel puțin o cameră, o bucătărie și un grup sanitar;
- Finisajele exterioare au în vedere existența unui acoperiș (în funcție de tipul construcției), geamuri, ușă de/ la intrare;
- Locuința are finisajele interioare finalizate;
- Dispune de instalații sanitare și obiecte sanitare;
- Dispune de instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.
Ca să înțelegi mai bine impactul pe care aceste modificări îl au, urmărește exemplul următor:
- Andrei, împreună cu soția Ioana au un buget de 100.000 Euro pentru achiziția unui apartament de două camere în zona de sud a Bucureștiului, iar prietenii lor, Mihai și Roxana, doresc să achiziționeze un imobil în aceeași zonă, având același buget.
- Mihai și Roxana vor să contracteze un credit ipotecar. Dispun de un avans de 40.000 Euro și de economii în valoare de 12.000 Euro pentru a mobila apartamentul după achiziția acestuia.
- Andrei și Ioana dispun de un avans de 40.000 Euro și un buget pentru mobilare de 12.000 Euro. Au identificat deja apartamentul ideal, care respectă condițiile pentru a fi încadrat la o cotă TVA de 5% conform politicii sociale, astfel că, aceștia decid să semneze o promisiune de vânzare cumpărare și în luna ianuarie 2024 să achite diferența din creditul ipotecar. Pentru că au ales să procedeze astfel, Andrei și Ioana vor avea posibilitatea ca în anul 2024 să achiziționeze un unui apartament cu TVA de 5%, deoarece promisiunea de vânzare-cumpărare au încheiat-o în anul 2023.
- Mihai și Roxana sunt puțin nehotărâți, aceștia identificând apartamentul abia în ianuarie 2024, aproape de Andrei și Ioana, însă aceștia sunt nevoiți să achite un TVA de 9% pentru că decizia lor este luată abia în anul 2024.
Pentru a fi mai ușor de înțeles impactul pe care aceste modificări îl au asupra bugetului în cazul lui Mihai și al Roxanei, observă comparația de mai jos, în raport cu bugetul lui Andrei și al Ioanei. Vei înțelege că au achitat o valoare TVA mai mare statului din cauza amânării:
Analizând costurile totale observi că impactul este de 4.000 Euro, însă observăm că Mihai și Roxana, față de prietenii lor, au achitat în plus 4.000 Euro doar pentru cota TVA. Noi credem că Mihai și Roxana au pierdut 4.000 Euro și spunem asta pentru că, dacă ar fi luat decizia în 2023 ar fi achitat doar 5.000 Euro TVA, în loc de 9.000 Euro si ar fi putut folosi 4.000 Euro la bugetul alocat mobilierului. Astfel, ar fi putut investi aceeași sumă precum Andrei și Ioana, dar ar fi ieșit în câștig cu un plus de 4.000 Euro.
Politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe a fost modificată oficial. Modificările au apărut în contexul reformei fiscale. Dacă ești în căutarea unei locuințe, consultă portofoliul Kastel Group aici. Ai putea găsi casa ideală, iar dacă te-ai convins de acest lucru, ține cont de faptul că echipa Kastel îți poate oferi asistența necesară în procesul de tranzacționare al noii tale proprietăți. Ține cont și de sfaturile și lămuririle pe care ți le pot oferi specialiștii Kastel. Programează-te pentru o oră de consultanță gratuită aici.
Autor: Beatrice Bungo