Financiar

Plafonarea prețului la energie electrică pune chiriașii pe drumuri

Autor Kastel Group Publicat vineri, 2 decembrie 2022
Plafonarea pretului la energie electrica pune chiriasii pe drumuri - Financiar - Imobiliare - Kastel News

Plafonarea prețului la energie electrică la o singură proprietate începând cu 1 ianuarie 2023 este o măsură binevenită și așteptată de consumatorii casnici. O măsură socială, dar de care chiriașii nu vor beneficia cu ușurință. 

Este normal ca un consumator casnic să beneficieze de plafonarea prețului la energia electrică în limita a unei proprietăți, acolo unde își are domiciliul sau reședința. Însă, problema apare la modul de implementare a proiectului de lege, care pune chiriașii în situația de a se confrunta cu birocrația care îi pune pe drumuri. 

Ce spune legea?

Noua lege a energiei electrice prevede plafonarea prețului în rândul clienților casnici, care se încadrează la cel mai mic tarif, doar dacă depun la furnizori declaraţii pe propria răspundere despre situația lor. Cei care au două sau mai multe proprietăți trebuie să-și precizeze situația tot prin declaraţii și să aleagă pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. Doar pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de Lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kwh. Pentru restul locuinţelor deținute ar trebui să plătească preţul de 1,3 Lei.

Proiectul de lege rezolvă o problemă, dar creează o alta. Este limitată plafonarea pentru persoanele care dețin mai multe proprietăți, dar sunt uitați chiriașii care locuiesc în proprietățile celor care dețin mai multe imobile. 

De la 1 ianuarie 2023 pentru ca un chiriaș să poată beneficia de prețul plafonat la energia electrică va fi necesar ca în baza contractului de închiriere, înregistrat la administrația financiară, să-și declare reședința la adresa proprietății închiriate și să încheie un contract de energie electrică, direct cu furnizorul, împreună cu o declarație pe proprie răspundere cum că nu beneficiază de un preț plafonat la o altă adresă. 

“Practic, legea lasă loc de renegociere cu proprietarii. S-ar putea ca unele discuții să fie de ordin conflictual, în special în rândul proprietarilor care nu cunosc legislația și nici au parte de suport de la un specialist în domeniu. 

O astfel de măsură încarcă birocratic procesul de închiriere, atât în cazul proprietarilor, al chiriașilor, cât și al furnizorilor de energie electrică și al administratorilor de proprietăți. Vorbim despre resurse suplimentare a căror costuri se vor reflecta în buzunarul chiriașului. Așa se ajunge la diferite scenarii pe care le vom vedea începând cu 1 ianuarie. Proprietarul va accepta ca chiriașul să-și transfere contractul cu furnizorul pe numele său, situație în care va trebui să înregistreze contractul la ANAF, dacă nu a facut-o deja. Dacă nu va accepta, chiriașul riscă să aibă un cost suplimentar de la 1 ianuarie. O chirie majorată care să acopere taxele și impozitele obținute din veniturile din chirii sau o factură la energie electrică considerabil mai mare.” explică CEO și Co-fondatorul Kastel Group, Christian Tudorache. 

Credem că soluția optimă ar fi ca fiecare chiriaș să poată beneficia de un preț plafonat doar prin declarația pe proprie răspundere însoțită de contractul de închiriere, dar fără să mai fie necesară schimbarea contractantului. Asta pentru că orice îngreunare birocratică pune presiune pe toate părțile implicate și necesită resurse suplimentare care se vor regăsi în creșterea tarifelor practicate de furnizori. 

O astfel de soluție nu este deloc potrivită într-o perioada în care ne confruntăm deja cu o inflație care scade puternic puterea de cumpărare a consumatorului. Ne dorim o piață corectă, în care cererea și oferta se întâlnesc. Ar fi important să ținem cont de toți consumatorii casnici, chiar și de chiriași și să implementăm legea corect pentru toți. 

Pentru cei care dețin una sau mai multe proprietăți, alegerea unui serviciu de Property Management reprezintă lipsa acestor griji, fie ele de ordin administrativ sau birocratice. Un specialist în Property Management preia responsabilitatea contractelor de energie electrică și managementul acestora. Mai multe despre cum serviciul de Property Management aici.