Amânarea cu un an a reducerii cotei TVA de la 19% la 5% pentru locuințele care au o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați a fost o decizie care a surprins atât piața imobiliară, cât și persoanele interesate să achiziționeze o locuință anul acesta și care își făcuseră calculele ținând cont de un TVA de 5%. Anul trecut, președintele României a promulgat legea pentru modificarea Codului Fiscal, care presupunea că începând cu data de 1 ianuarie 2021, se va aplica o cotă redusă pentru TVA, de 5% asupra bazei impozabile, însă aceasta a fost amânată de Guvernul României pentru 1 ianuarie 2022, pe considerentul unui impact negativ asupra economiei, de -200 milioane de Lei asupra veniturilor din TVA, conform profit.ro.
În baza legii 25/2018, articolul 291, alineatul 3, litera c), punctul 3, locuința care se dorește a fi achiziționată trebuie să aibă o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești. În cazul acesta, valoarea, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, iar terenul pe care este construită locuința nu trebuie să depășească 250 mp. Dacă ținem cont de cadrul legislativ, putem beneficia de plata unei cote TVA de 5%. Însă dacă vă aflați în situația în care nu doriți amânarea achiziției pentru anul viitor, atunci când se va reduce cota TVA de la 19% la 5% și, în prezent, prețul locuinței nu se încadrează în plafonul de 450.000 lei, ori locuința pe care vă doriți să o achiziționați este mai mare de 120 mp, pentru a beneficia de cota de 5%, puteți lua în considerare următoarele măsuri:
- O locuință cu o suprafață mai mică
În cazul în care sunteți pe cale de a achiziționa o locuință într-un complex rezidențial, vă puteți reorienta spre un imobil cu o suprafață mai mică. Unii dezvoltatori sunt deschiși în acest sens, dacă imobilul se află în același complex. Desigur, această măsură merită luată în considerare, doar dacă nu ar însemna un sacrificiu și lipsa confortului dumneavoastră, în calitate de cumpărător. Evaluați-vă din nou criteriile de alegere a imobilului ideal, luați în considerare toate aspectele relevante cu scopul de a lua o decizie oportună.
- Parcări și/sau boxă
Chiar dacă vorbim despre a renunța la confortul de a avea o parcare și/sau o boxă, această măsură v-ar putea aduce o economie în privința achiziției. Astfel, poate ați reuși să vă încadrați în condițiile legislative și să beneficiați de cota TVA de 5%. Dacă aveți posibilitatea, negociați această decizie de renunțare cu vânzătorul sau dezvoltatorul de la care achiziționați proprietatea.
- Clauza de cesionare a antecontractului
Dacă vă doriți o locuință care nu respectă condițiile legislative care reglementează beneficiul cotei de 5%, puteți lua în considerare adăugarea unei clauze de cesionare a antecontractului. Astfel, dacă nu veți face rost de resurse suplimentare de bani, veți putea cesiona contractul către o altă persoană care va dispune de acestea.
- Achiziția în calitate de societate plătitoare de TVA
Dacă dețineți o societate plătitoare de TVA, merită să luați în considerare această măsură. În țara noastră, o societate comercială poate beneficia de regimul de taxare inversă în privința TVA-ului, dacă este plătitoare de TVA, însemnând că nu va plăti taxa la momentul achiziției, ci o va refactura când va revinde proprietatea către o persoană fizică sau către o altă societate, dar care să fie neplătitoare de TVA. În cazul în care vedeți această soluție drept fezabilă, nu veți plăti niciun fel de TVA.
- Amânarea semnării contractului de vânzare-cumpărare pentru anul 2022
O măsură care poate fi luată în considerare de cei pentru care achiziția locuinței nu reprezintă o urgență. Puteți decala semnarea contractului final pentru anul 2022, atunci când va avea loc reducerea cotei TVA de la 19% la 5%. Astfel, ați putea achiziționa locuința dorită, însă care în prezent nu respectă condițiile pentru a beneficia de cota TVA de 5%. Măsura merită luată în considerare de cumpărătorii pentru care amânarea nu ar reprezenta o problemă. Puteți propune acest lucru dezvoltatorului, însă trebuie să țineți cont și de faptul că, pentru dezvoltator această amânare poate reprezenta o influență negativă asupra situației sale economice, fapt pentru care, există posibilitatea ca acesta să respingă ideea amânării semnării contractului final pentru anul viitor.
Până la reducerea cotei TVA de la 19% la 5% asupra bazei impozabile pentru toate locuințele care au o valoare de până la 140.000 EUR, vă recomandăm să aveți în vedere fiecare cost în parte, cum și măsurile pe care le-ați putea lua în considerare pentru a beneficia de cota TVA de 5%. Evaluați investiția pe care vă doriți să o faceți și gândiți-vă și la faptul că amânarea achiziției pentru anul 2022, când va avea loc reducerea cotei TVA, nu reprezintă singura soluție.
Autor: Beatrice Bungo