Anul 2020 a început pentru mulți dintre noi, la fel ca oricare alt an, cu bucurie și cu rezoluții în minte. Însă finalul iernii și începutul primăverii aveau să ne dea de înțeles că acest an 2020 este anul pandemiei, o perioadă despre care știm când a pornit, dar nu știm când vom putea spune că s-a încheiat. 2020 este anul în care ne adaptăm unor condiții de criză sanitară, dar și anul în care am ajuns să descoperim că „acasă” este locul în care ne simțim în siguranță în contextul unei crize sanitare. „Acasă” a devenit locul în care am petrecut perioada stării de urgență și pentru mulți a devenit biroul de la serviciu sau locul în care am mutat toate momentele de relaxare. Am fost nevoiți să descoperim cât de important e să te simți bine acasă, fie că este vorba despre apartamentul sau casa proprie, fie că locuiești în chirie.
Ne-am asigurat în perioada stării de urgență confort și stabilitate acasă, iar după relaxarea restricțiilor, a apărut nevoia de a face unele schimbări, mai ales în cazul în care am ajuns să mutăm locul de muncă acasă. Am simțit nevoia să reamenajăm spațiul în care trăim, ba chiar să ne dorim o nouă casă. În contextul pandemiei de coronavirus, „acasă” a devenit mult mai important decât a fost în trecut. În mare parte, pentru că am fost nevoiți să petrecem mult timp în acest loc. Prin urmare, este normal că odată ce am experimentat această situație, ne-am dorit să creștem gradul de confort, de spațiu verde, poate chiar cu existența unei grădini sau cu mai mult spațiu la-ndemână. Așa se face că pandemia și-a spus cuvântul în piața imobiliară, unde cererea pentru case, vile sau apartamente cu mai multe camere a crescut. Munca de acasă ne-a îndemnat pe mulți să vrem să delimităm o zonă pentru lucru, separată de locul în care luăm masa, ne odihnim sau petrecem momentele de relaxare.
Dacă piața imobiliară a stagnat în perioada stării de urgență, odată cu relaxarea restricțiilor, tranzacțiile au revenit pe un trend ascendent. Interesul pentru casele individuale a fost o primă reacție în piața imobiliară, din partea cumpărătorilor. Dorința oamenilor de a avea mai mult spațiu, de a se bucura de statul în aer liber, într-o curte sau pe o terasă spațioasă, lucruri de care în starea de urgență nu au avut parte cu toții, a dus la o creștere mare a cererii pentru case, vile sau apartamente mai spațioase. Chiar dacă trecem printr-o perioadă de incertitudini economice, oferta a reușit să surprindă mulți potențiali cumpărători, pandemia având un efect limitat asupra prețurilor, chiar dacă au fost așteptări de scăderi masive a prețurilor solicitate de vânzători. Acest lucru se datorează pe de o parte faptului că, vânzătorii, fie ei persoane fizice sau investitori strategici, nu au aceeași expunere bancară cu cea din 2008, poziția fiind una mult mai bună, iar pe de altă parte, există lichiditate în piață, iar cumpărătorii, fie își orientează rezervele financiare către investiții imobiliare, fie pot accesa în continuare credite ipotecare fără a întâmpina blocajele financiar-bancare din perioada 2009-2012. Șansele ca această scădere să aibă loc în piața imobiliară sunt în continuare puțin probabile, cu atât mai mult cu cât premisele și fundamentele actuale stau pe baze solide comparativ cu cele de acum zece ani. Un aspect cel puțin la fel de important, care ne oferă o viziune a situației economice, implicit a viitorului pieței imobiliare, este politica financiar-fiscală pe care Uniunea Europeană și guvernele o aplică. Dacă în perioada stării de urgență au fost luate măsuri imediate pentru a proteja atât sistemul bancar de un eventual blocaj și o creștere a portofoliului de credite neperformante, cât și clienții băncilor de eventuale dosare de executare, în perioada imediat următoare au fost implementate programe guvernamentale de susținere a economiei, atât directe, cât și indirecte. Istoria recentă ne-a pregătit pentru a răspunde mai rapid și mai eficient unor situații de criză și a găsit atât sistemul bancar, cât și cel economic, mult mai pregătit în fața șocurilor economice sau sociale.
În ceea ce privește închirierea, piața a fost supusă unor presiuni crescute, cererea a scăzut în ultimile luni cu până la 30%. Dacă bugetul alocat pentru achiziții a crescut în ultimele luni, bugetele pentru închiriere au avut de suferit la primul impact. Pandemia aduce schimbări în alegerea proprietăților de închiriat. Dacă până de curând era suficientă zona proprietății și proximitatea ei față de punctele de interes ale chiriașului, piața de închirieri fiind o piață a proprietarilor, pandemia schimbă statusul într-o piață a chiriașilor. Acum, chiriașul este mult mai atent la ceea ce închiriază, accentul fiind pus mai mult pe confort și siguranță. În ceea ce privește piața închirierilor în funcție de buget, prețul rămăne în continuare un factor decisiv, astfel încât, garsonierele și studio-urile rămân în continuare punctul central al închirierilor. Garsonierele stau mai puțin timp pe piață, pandemia venind și aici cu schimbări în viziunea chiriașilor. În anii anteriori era normal ca doi sau mai mulți colegi să-și unească bugetul pentru a închiria un apartament cu trei, patru camere, cu un randament individual mai bun, însă acum, mulți iau decizia închirierii unui apartament mai mic sau a unei garsoniere, pentru a limita riscul infectării cu noul coronavirus și pentru a evita o eventuală carantină de grup. Astfel, oamenii s-au orientat spre acest tip de proprietăți, care vin cu spațiul necesar, compact, însă adaptat nevoilor din această perioadă de pandemie și nu doar. O bucătărie și living, tip open space, un dormitor și o baie, plus un balcon cu priveliște, pot suna a strictul necesar pentru unii, în timp ce pentru alții, reprezintă spațiul suficient, ideal, mai ales dacă imobilul este situat într-o zonă bună, sau chiar într-un complex rezidențial.
Un alt aspect observat în piața imobiliară a momentului constă în relația dintre cerere și ofertă, în speță, interesul de achiziționare a garsonierelor și a studio-urilor. Cererea pentru închirierea de garsoniere/studio-uri este în creștere, iar acolo unde există piață și va exista întotdeauna, persoanele fizice și investitorii se orientează spre astfel de imobile ce aduc un randament mai bun și mai rapid. O investiție în achiziția unei garsoniere ar însemna în mod cert un câștig pe termen lung și bani investiți într-o zonă a imobiliarelor, care mereu va prezenta interes.
Pandemia de coronavirus e o criză în mod cert, o criză sanitară, prin care trecem cu toții, în orice colț al lumii am privi, o perioadă în care, cu ajutorul sistemului medical, prin responsabilitate și respectarea unor reguli impuse de autorități, continuăm să avem grijă de noi și de sănătatea noastră. Totodată, perioada pe care o trăim este însoțită inevitabil și de o criză financiară, care afectează economia atât pe orizontală, cât și pe verticală. Din istorie învățăm, cu istoria ne pregătim și cu istoria analizăm scenariile viitorului. Perioada 2008-2010 ne-a întărit și ne-a pregătit pentru anii următori. Fie că este vorba despre o criză sanitară, fie că vorbim despre una economică, importante sunt pregătirea, optimismul și încrederea în noi și în cei din jurul nostru. A rămâne în piață și a transforma incertitudinile în oportunități, sunt acțiuni ale celor care cunosc succesul și care valorifică oportunitățile de fiecare dată. Cu toții ne dorim să trecem peste această perioadă, mai devreme sau mai târziu va veni momentul, însă până atunci este important ce facem în prezent. Să ne protejăm sănătatea, să fim responsabili și, foarte important, să ne acomodăm rapid cu noua normalitate, să ne păstrăm sănătatea economico-socială și curajul în a lua decizii importante, chiar și unele care ne pot scoate pe moment din zona de confort.