Financiar

Cum poți plăti impozite mai mici în 2024 dacă obții venituri din chirii?

Autor Pompei Mititean Publicat luni, 20 noiembrie 2023
Cum poți plăti impozite mai mici în 2024 dacă obții venituri din chirii? - Kastel News

Deții una sau mai multe proprietăți? Obții venituri din chirii și vrei să plătești  impozite mai mici? Kastel Group îți explică pașii pe care trebuie să îi urmezi în acest sens. 

Indiferent de numărul de proprietăți pe care le deții și pe care le dai spre închiriere, ai posibilitatea de a plăti un impozit mai mic. Tot ce trebuie să faci este să treci din sistemul de impozitare forfetar în cel real. 

Primul pas pe care trebuie să îl faci este ca în anul fiscal în curs să optezi pentru sistemul real de impozitare, cel despre care care trebuie să știi că odată ales, va trebui să-l urmezi minim 2 ani conform legislației în vigoare. Alegerea sistemului real de impozitare presupune ținerea unei contabilități în partidă simplă, adică existența unui registru de evidență fiscală în care să notezi veniturile brute pe care le încasezi din chirii și cheltuielile eligibile pe care le poți deduce. Prin scăderea cheltuielilor eligibile din venitul brut, obții venitul net la care se aplică impozitul de 10% și la care se calculează CASS-ul.

Pentru a înțelege mai bine de ce ar fi în avantajul tău să faci această modificare fiscală îți spunem că impozitarea în sistem real presupune înregistrarea tuturor operațiunilor economice ce rezultă din activitatea economică prin aplicarea principiilor contabilității în partidă simplă. Marele avantaj constă în posibilitatea de a scădea cheltuielile eligibile din venitul brut. 

Dar care sunt cheltuielile ce pot fi considerate eligibile?

  • impozitul anual pe proprietate datorat statului;
  • asigurarea obligatorie a proprietății, cea facultativă, inclusiv asigurarea bunurilor și răspunderea civilă față de terți;
  • investițiile pe care le efectuezi în proprietate, cum ar fi achiziția de electronice, electrocasnice, mobilier, reparații și renovări;
  • cheltuieli cu servicii de curățenie;
  • comisionul unei agenții imobiliare;
  • taxe de administrare a proprietății date în chirie de care se ocupă o firmă sau o agenție specializată;
  • orice alte cheltuieli și investiții care au ca scop utilizarea în bune condiții a proprietății închiriate.

Trebuie să știi că pentru toate aceste cheltuieli trebuie să deții documente justificative, fiind vorba despre contracte de servicii, facturi sau dovezi de plată pe numele contribuabilului proprietar. 

Pe principiul că exemplele sunt cele mai elocvente, să presupunem că în 2024 vei obține venituri totale din chirii în valoare de 40.000 Lei, în timp ce cheltuielile eligibile ajung la valoarea de 12.000 Lei. Asta înseamnă că vei obține un venit net de 28.000 Lei la care se va calcula un impozit de 10%. Așadar, în loc să plătești un impozit anual de 4.000 Lei, vei plăti doar 2.800 Lei. Vorbim de o economie de 1.200 Lei.

Ține cont de cheltuielile pe care le poți deduce, dar și de cele care nu sunt eligibile. Aici vorbim despre costurile de întreținere și utilitățile. Acestea nu sunt eligibile doar dacă contractul de închiriere nu prevede că tariful de închiriere include aceste cheltuieli. Tot în categoria costurilor pe care nu le poți deduce din venitul brut fac parte fondurile de rulment, de investiții ori fondurile de reparații. Nu poate fi dedusă nici amortizarea proprietății sau costul cu dobânzile și comisioanele bancare, chiar dacă proprietatea a fost achiziționată prin credit bancar. 

Ce se întâmplă atunci când obții venituri din diverse surse? 

Dacă ești o persoană fizică și obții venituri din diverse surse, cum ar fi agricultura sau silvicultura, aceste venituri sunt declarate prin intermediul Declarației Unice. Totuși, veniturile obținute din chirii nu sunt incluse în plafonul de 300.000 de lei pentru a te înregistra în scopuri de TVA. În România există reguli fiscale care se aplică persoanelor fizice care au venituri din diverse surse. Una dintre aceste reguli se referă la acest plafon de 300.000 Lei, care trebuie atins pentru a te înregistra în scopuri de TVA.  

Dacă obții venituri din diferite surse, precum agricultură (ex. vânzarea de furaje, fân, etc.) sau silvicultură (ex. vânzarea de lemne de foc), veniturile din chirii nu se iau în calcul atunci când verifici acest plafon de 300.000 Lei. Așadar, chiar dacă banii pe care îi obții din chirii trec de acest prag, nu ești obligat să te înregistrezi pentru TVA, atâta timp cât veniturile tale din celelalte surse pe care le declari prin Declarația Unică, nu depășesc acest plafon.

Această reglementare are menirea de a face procesul de înregistrare în scopuri de TVA mai simplu pentru persoanele fizice care au venituri din diverse surse. Se asigură că nu ești supus unor obligații fiscale suplimentare atunci când veniturile din chirii depășesc plafonul general de 300.000 Lei, dar celelalte venituri nu trec de acest prag. Totuși, nu uita să respecți celelalte reguli fiscale și să declari toate veniturile corect prin Declarația Unică.

Ai aflat cum poți plăti un impozit mai mic dacă obții venituri din chirii, ai înțeles de ce e mai bine să treci la sistemul de impozitare real și care care sunt cheltuielile pe care le poți deduce din venitul brut și ce se întâmplă atunci când obții venituri din diverse surse. Ți-au fost de ajutor informațiile, dar mai ai întrebări? Lămurește-le prin intermediul unei ore de consultanță gratuită pusă la dispoziția ta de echipa de specialiști ai Kastel Group. Orice provocare pe care o întâmpini în imobiliare va găsi rezolvare în urma orei de consultanță de care poți beneficia în urma unei programări efectuate aici. Oferim consultanța de care ai nevoie sau serviciul de Property Management care te va scăpa de calcule și de grija administrării unei chirii.

Autor: Beatrice Bungo