Financiar

ANAF verifică tranzacțiile imobiliare

Autor Kastel Group Publicat joi, 17 februarie 2022
Tabela cu chart-uri

Vrei să achiziționezi o proprietate a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu este mai mare de 700.000 lei , exclusiv TVA? Înseamnă că vei achita cota redusă de TVA de 5%, dar de acest procent al TVA poți beneficia o singură dată la achiziția unei proprietăți. În contextul ordonanței de urgență 130/2021, care prevede printre altele, reglementarea cotei TVA de 5%, ANAF vine cu o noutate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a introdus un fel de pârghie de control, un registru special al achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%. Astfel, se vrea verificarea respectării prevederilor din OUG 130/2021, prin intermediul unui registru prin care vor fi înscrise toate tranzacțiile cu locuințe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare. 

Potrivit unui proiect de ordin al ANAF, publicat în Monitorul Oficial, acest registru este organizat în format electronic și gestionat cu ajutorul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor. Evidența achizițiilor de locuințe cu cota redusă de 5% se va face cu ajutorul notarilor publici. Aceștia vor fi cei care consemnează  în registru, la momentul autentificării actelor juridice, transferul dreptului de proprietate în cazul locuinţelor care se livrează cu cota redusă de TVA de 5%, atât cele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice, cât şi cele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoare.

Notarea în registru a transferului dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei locuințe a cărei achiziții are în vedere plata cotei reduse de TVA de 5%, trebuie făcută de notarii publici înainte de autentificarea actelor juridice. În urma înscrierii în registrul special a tranzacției imobiliare, notarului public i se eliberează un certificat pe care îl va ataşa la documentaţia actului autentic încheiat. Astfel, prin intermediul acestui nou registru, ANAF vrea verificarea îndeplinirii condiției referitoare la achiziționarea unei proprietăți cu cota TVA redusă de 5%. 

 

Autor: Beatrice Bungo