Financiar

2022 aduce un nou plafon TVA în imobiliare

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 5 ianuarie 2022
2022 aduce un nou plafon TVA în imobiliare - Kastel News

La 31 decembrie 2020 Guvernul a decis amânarea până la data de 1 ianuarie 2022 a intrării în vigoare a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale către persoanele fizice, fapt ce a avut un impact major asupra bugetului cumpărătorului în anul 2021.  Anul 2022 vine cu noutăți în sensul acesta. Conform Codului fiscal actualizat, în baza articolului 291, lit. 3 alineat c), pct. 5. s-a decis majorarea plafonului până la suma de 140.000 euro, exclusiv TVA, pentru care se va achita cota redusă de TVA de 5%, dar de acest procent al TVA se poate beneficia o singură dată la achiziția unei proprietăți.

Astfel, dacă un cumpărător se află în pragul unei achiziții s-ar putea să se bucure de un buget mai mare pentru proprietatea mult dorită. Dacă în 2021 cumpărătorii erau limitați la suma de 450.000 lei pentru a achiziționa o proprietate cu TVA de 5%, acum au posibilitatea să achiziționeze o proprietate mai scumpă, într-o zonă mai bună sau poate chiar o proprietate cu o suprafață mai mare pentru că aceeași sumă de bani le oferă posibilitatea de a-și permite mai mult spațiu, mai mult confort.

Suntem de părere că exemplele ne ajută să înțelegem cel mai bine orice situație, așa că ne gândim în următoarele minute la un cuplu de căsătoriți, care își dorește achiziția unei locuințe. Aceștia au un buget de 135.000 euro, din care își doresc să păstreze suma de 16.000 euro pentru mobilarea apartamentului. Dacă în anul 2021 ar fi vrut să achiziționeze o proprietate nouă cu 119.000 euro (TVA inclus), aceștia ar fi plătit TVA de 19% iar prețul fără TVA al apartamentului ar fi fost de 100.000 euro. În 2022, aceștia pot aloca un buget mai mare pentru mobilare pentru că pot adăuga alți 14.000 euro la suma de bani inițial stabilită și asta pentru că facilitatea inclusă în proiectul de lege le oferă posibilitatea de a achiziționa o singură dată o proprietate cu o valoare de până la 140.000 euro, fiind beneficiarii unui TVA de 5%.

Este foarte important de menționat că în cazul în care cuplul din exemplul nostru își dorește să achiziționeze încă o proprietate și să beneficieze de cota redusă de TVA de 5%,  pot face acest pas, doar că trebuie să țină cont de faptul că locuința nouă care urmează a fi achiziționată trebuie să aibă o valoare de până la 450.000 lei și o suprafață utilă de până în 120 m2.

Astfel, în anul 2022 la fel ca în anul 2021, cumpărătorii pot achiziționa locuințe noi cu TVA de 5 % dar trebuie să ia în considerare faptul că acest TVA este aplicat doar persoanelor fizice care achiziționează o proprietate nouă ce are o valoare de până la 450.000 lei și o suprafață utilă de până în 120 m2 sau celor care achiziționează o proprietate cu o valoare între 450.000 și 700.000 lei, dar care pot fi beneficiarii acestei cote TVA de 5% o singură dată, indiferent că se află sau nu la prima achiziție făcută. Dacă un cumpărător nu se identifică în una dintre situațiile amintite mai sus, va achita un TVA de 19% dacă vorbim despre persoanele fizice care achiziționează o proprietate nouă a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei sau cele juridice române neplătitoare de TVA, indiferent de valoarea și suprafața proprietății. Există și posibilitatea de a beneficia de o cotă TVA de 0%, dar doar în situația în care vorbim despre regimul taxării inverse, aplicat persoanelor juridice plătitoare de TVA.

Amânarea reducerii cotei TVA, decizie luată la finele anului 2020, a pus presiune pe bugetul alocat de români pentru o schimbare în mai bine. Amânarea a stat în calea multor decizii de achiziționare a unor imobile. Chiar și așa, s-a dovedit în anul 2021 că românii sunt capabili să înfrunte situații de criză și să aibă încredere că pot obține ceea ce își doresc, chiar și casa visurilor, în ciuda faptului că au întâmpinat condiții care nu facilitau efectuarea unui astfel de pas important. Au demonstrat că dacă își doresc mai mult, un confort sporit, o suprafață mai mare, o zonă mai bună, le pot obține, cu sau fără sprijin, în situații ușoare sau ceva mai dificile.

 

Autor: Kastel Team