Imobiliare

Retrospectiva anului 2021 în piața rezidențială

Autor Kastel Group Publicat duminică, 16 ianuarie 2022
Casa la cheie

Am încheiat anul 2021, cel în care piața imobiliară a cunoscut un trend ascendent în privința prețurilor. Chiar și în acest context, cererea a fost mare. Mulți s-ar fi așteptat ca pandemia să influențeze prețurile, în sensul în care acestea să fi scăzut, dar acest lucru nu s-a întâmplat spre surprinderea multora. Care sunt explicațiile din spatele acestor situații mult dezbătute în domeniul imobiliar anul trecut? Kastel Group îți prezintă propria viziune față de evoluția pieței rezidențiale din anul 2021.

A fost sesizată la nivel național o tendință ascendentă a prețurilor în ceea ce privește proprietățile rezidențiale. Un studiu al Imobiliare.ro arată că în 10 din 11 mari orașe din România, în al III-lea trimestru al anului 2021, s-au înregistrat majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Cel mai semnificativ avans în al III-lea trimestru, respectiv, de +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov și Oradea. În Brașov s-a ajuns la prețul de 1.380 de euro pe metru pătrat, în timp ce, în Oradea, la vânzarea unui apartament, valoarea unui metru pătrat a ajuns până la 1.150. Cluj Napoca și-a câștigat locul III în clasamentul celor mai semnificative majorări, cu +3,9%. În cazul acesta, un metru pătrat a ajuns până la 1.960 de euro. Fiind vorba despre al doilea an de pandemie, mulți cumpărători s-au așteptat ca prețurile să scadă, nicidecum să cunoască un trend ascendent. Așa se face că mulți au decis să mai aștepte și să amâne achiziția unei proprietăți.

Dar oare cât de justificabilă a fost așteptarea? În mod evident, la momentul anunțului stării de urgență, a existat o prăbușire a economiilor și multă lume s-a așteptat la un nou 2008, poate chiar mai accentuat. Cu toate acestea statele au învățat din experiența anterioară și au intervenit mult mai rapid pe plan economic. Multe dintre măsurile aplicate sau în curs de implementare sunt bazate pe injecții de capital, iar atunci când în piață există un excedent de lichiditate cumulat cu o serie de factori ajutători, apare riscul inflaționist, care se poate observa aproape la toate categoriile de materii prime și produse finite, iar piața imobiliară nu a fost evitată.

Au crescut prețurile și totuși a existat cerere. Raționamentul care stă în spatele acestei situații ușor notabile anul trecut în piața imobiliară, constă în faptul că, România este în continuare o țară cu un nivel scăzut de calitate al spațiului locativ. Necesitatea a condus oamenii spre a dori mai mult. Avem numeroase familii care trăiesc în spații subdimensionate și cu o calitate defectuoasă. Este normal ca într-o țară în plină dezvoltare, pe măsură ce veniturile sunt în creștere, nevoile locative să se afle în schimbare. Oamenii au simțit că au nevoie de confort, de spații mai mari și de o calitate superioară celei în care au petrecut o lungă perioadă de timp. Asta ne face să spunem că atât la nivelul capitalei, cât și în restul țării, avem mai degrabă un deficit de locuințe decât o supraîncărcare a pieței și prin acest deficit înțelegem că proiectele rezidențiale care sunt finalizate în această perioadă, nu acoperă integral nevoile pieței. Unde oferta este sub cerere, prețurile sunt în mod firesc pe un trend de creștere.

În 2021 traiul a devenit mai scump. Am sesizat scumpiri în privința utilităților, a materiei prime, până și a alimentelor. Dar în ciuda scumpirilor, a existat o cerere la un nivel destul de ridicat din partea oamenilor, în a cumpăra o proprietate. Kastel crede că explicația stă în faptul că piața, chiar dacă are momentele ei de creștere și scăderi, întotdeauna e influențată de sentimentul general al oamenilor. Se anunță în continuare o menținere a acestui trend al scumpirilor, pentru cel puțin încă 6 luni din anul 2022 și asta ne face să spunem că e normal ca oamenii să grăbească procesul de achiziție a unei proprietăți pentru a-și securiza un preț mai bun decât cel pe care l-ar obține peste câteva luni.

A existat un interes notabil în ceea ce privește piața rezidențială la nivel național, dar în București a fost simțită o scădere a cererii. Kastel consideră că Bucureștiul ar putea fi primul oraș mare din România care va avea de suferit în ceea ce privește piața imobiliară și nu numai. Motivul principal constă în nivelul calității vieții în București, care își mărește decalajul pe care îl are deja față de restul capitalelor europene. Cât timp autoritățile nu implementează soluții coerente care să crească calitatea vieții atât la nivel efectiv, cât și la nivel de percepție, este greu de crezut că iși va păstra atractivitatea atât pentru cei care locuiesc deja în capitală, cât și pentru cei care iau în calcul o relocare, cu atât mai mult pentru investitorii străini care întotdeauna sunt atenți la acești indicatori.

Evoluția anului 2021 în piața rezidențială ne-a arătat cât de imprevizibil este viitorul. Au existat așteptări în privința scăderii prețurilor în piața imobiliară. Contrar așteptărilor, prețurile nu au scăzut, ci au crescut. Mulți au fost convinși că cei interesați să cumpere în primul an de pandemie, vor bate în retragere și vor amâna achiziția unei proprietăți din cauza prețurilor, când, de fapt, ceea ce s-a întâmplat e că a crescut și cererea la nivelul țării. Alții au așteptat o criză, asemănătoare cu cea din anul 2008. Credem că anul 2021 în piața imobiliară ne sugerează, din nou, că momentul ideal pentru a cumpăra nu merită să fie așteptat pe considerente ce țin de viitor, de o necunoscută. Momentul oportun pentru a cumpăra o proprietate este atunci când simți că a venit.

Autor: Beatrice Bungo și Christian Tudorache