Imobiliare

Noi condiții privind închirierea prin programul 50/20

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 10 mai 2023
Conditii inchiriere program 50/20 - Imobiliare - Kastel News

Deții o proprietate sau mai multe și le închiriezi unor refugiați ucraineni sau îți dorești să faci asta în viitorul apropiat? Ei bine, trebuie să știi că începând cu data de 1 mai a acestui an, există noi reglementări privind închirierea prin programul numit 50/20, creat pentru închirierea de proprietăți refugiaților ucraineni. Citește următoarele rânduri pentru a înțelege mai bine care sunt noile condiții pentru închirierea prin acest program inițiat de statul român pentru a încuraja proprietarii din țara noastră să se implice în a le pune la dispoziție ucrainenilor cazare pe durata războiului din Ucraina, prin decontarea costurilor de către statul român. 

Odată cu declanșarea războiului de către Federația Rusă în Ucraina, Uniunea Europeană alături de statele membre au lansat programul de sprijin pentru refugiații din Ucraina – 50/20, care se referă la găzduirea ucrainenilor în proprietățile deținute de către persoanele fizice sau juridice.  

Acest program presupunea decontarea cheltuielilor de cazare și masă pentru persoanele refugiate în limita a 50 de lei pe zi/pers pentru cazare și a 20 lei pe zi/pers pentru masa oferită ucrainenilor. Asta înseamnă că un proprietar care deținea, spre exemplu, un apartament de 3 camere în București și care găzduia o familie de ucraineni formată din patru membri trebuia să îndeplinească următoarele condiții: pentru o lună calendaristică (31 de zile) depunea documentele necesare la Direcția de Asistență Socială până pe data de 3 ale lunii următoare. Urmând acest proces, obținea suma de 6.200 lei pentru cazare (31 zile x 50 lei x 4 persoane) și suma de 2.480 lei pentru mâncare (31 zile x 20 lei x 4 persoane). 

Noile reglementări impuse de legislația care au intrat în vigoare începând cu 1 mai 2023 produc schimbări în modalitatea de calcul privind decontarea cheltuielilor cu cazarea și masa pentru refugiații din Ucraina:

  • Pentru primele 4 luni consecutive suma care va putea fi decontată este de 750 lei/lună pentru un refugiat ucrainean și 2000 lei/lună pentru o familie. În ceea ce privește acoperirea cheltuielilor cu hrană, statul român oferă suma de 600/lună pentru fiecare refugiat cazat. 
  • Începând cu a V-a lună și până la finele anului 2023 vor putea fi decontate suma de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie pentru cheltuielile de cazare. Ce se schimbă după a V-a lună este faptul că statul român nu va mai deconta cheltuielile pentru hrană. 

Există și excepții care permit accesul la această facilitate de decontare a cheltuielilor cu hrana și după a V-a lună, și anume, refugiatul ucrainean și membrii de familie ai acestuia trebuie să fie încadrați în muncă, iar copiii să fie înscriși la o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar.

Vrei să începi te implici și să înțelegi mai bine ce presupune acest program pentru un proprietar?

Cei care doresc să pună spații de cazare la dispoziția ucrainenilor se pot înscrie în programul 50/20. Obligațiile unui proprietar sunt următoarele:

  • Punerea la dispoziție a spațiilor de cazare cu toate cele necesare (pat, saltea, lenjerie, prosoape, veselă, etc.);
  • Achitarea întreținerii și a utilităților în perioada în care în aceste spații locuiesc refugiați ucraineni;
  • Virarea sumei de 600 lei/lună/persoană destinați hranei către refugiați;
  • Condițiile de cazare trebuie să fie decente.

Cum obții decontarea cheltuielilor?

Decontarea acestor cheltuieli se face de către statul român, prin Direcția de Asistență Socială sau de către primăriile competente. Documentele trebuie depuse în primele trei zile ale lunii pentru luna precedentă și este necesară existența următoarelor documente: cererea de decontare a cheltuielilor, o declarație pe propria răspundere, declarație GDPR. Cele trei documente amintite anterior sunt puse la dispoziție de către Direcția de Asistență Socială. Pe lângă acestea, proprietarul trebuie să depună următoarele: o copie a cărții de identitate, o copie a actelor care atestă dreptul de folosință al spațiului și un extras de cont. Toate aceste documente pot fi depuse fizic, la sediul instituției sau online aici.  

Sunt aceste venituri impozabile?

Veniturile obținute prin programul 50/20 sunt venituri neimpozabile. Asta înseamnă că nu pot fi declarate în baza unei declarații unice deoarece reprezintă decontare de cheltuieli și nu un venit. Prin urmare pentru aceste sume de bani încasate nu se vor plăti impozite către stat. Implică-te și pune la dispoziția refugiaților ucraineni o proprietate sau mai multe din cele pe care le deții. Le oferi cazare și sprijin într-o perioadă încă incertă pentru viitorul lor și pentru țara aflată în război de mai bine de un an. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a înțelege mai bine care este demersul de funcționare a acestui program dedicat sprijinirii refugiaților ucraineni, echipa Kastel Group îți stă la dispoziție pentru a-ți clarifica nelămuririle. Scrie-ne la adresa: contact@kastelgroup.ro.

Autor: Beatrice Bungo