Imobiliare

Inundațiile cauzate de spargerea accidentală a țevilor generează cele mai frecvente daune într-o locuință. Cum poți să nu plătești din buzunar dacă ești inundat sau îți inunzi vecinii?

Autor Kastel Group Publicat marţi, 14 iunie 2022
Situatii neprevazute acasa

Deții o proprietate? Dacă răspunsul este DA, atunci înseamnă că ai nevoie de siguranță pentru ca tu și cei dragi ție să stați liniștiți în fața unui posibil risc. Acesta e rolul asigurărilor, să ne protejeze de o serie de riscuri la care pot fi expuse atât proprietățile, cât și bunurile. Cum funcționează asigurările și care e diferența între o asigurare obligatorie și una facultativă, afli în următoarele rânduri:

Cum funcționează o asigurare?

Înțelegem că asigurările ne protejează în fața riscurilor, dar care e mecanismul? Riscurile sunt acoperite în schimbul unei sume de bani pe care o chemăm primă de asigurare. Această sumă de bani este mai mică decât valoarea daunelor care pot fi produse. Astfel apare posibilitatea de a alege între 2 tipuri de asigurări: asigurarea obligatorie și cea facultativă pentru locuință.

Asigurarea obligatorie – PAD

Aceasta acoperă doar riscurile catastrofale: cutremure, inundații și alunecări de teren. Este emisă exclusiv de organismul înființat prin lege, de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) și administrat în sector privat de firme de asiguratori. Riscurile catastrofale sunt acoperite în baza unei prime de asigurare care protejează până în limita a 10 sau 20.000 EUR. Valoarea diferă în funcție de tipul construcției, iar costul unei astfel de asigurări variază între 10 și 20 EUR. Suma plătită pentru o astfel de asigurare este infim de mică în comparație cu valoarea riscurilor pe care le acoperă. 

Asigurarea facultativă de locuință

Vine în completarea celei obligatorii. Comparativ cu PAD, aceasta asigură proprietatea la valoarea sa reală. Oferă protecție împotriva celor trei riscuri catastrofale, dar și a altor riscuri majore, cum ar fi incendiul, explozia sau alte fenomene atmosferice: furtuni, ploi torențiale, uragane sau vijelii. Acest tip de poliță este flexibilă, însemnând că ai posibilitatea de a cere includerea anumitor clauze speciale pentru care să fii despăgubit în caz de nevoie. De pildă, poți cere asigurarea bunurilor din casă – electronice și electrocasnice, geamuri sau obiecte de valoare, instalații, etc. Ai posibilitatea de a fi asigurat chiar și în fața riscurilor produse de vecini, cum ar fi situația unei inundații cauzate de vecinul aflat la etajul superior. Este un risc ce poate să devină realitate din senin, dar să te coste enorm de mulți bani dacă nu ai o asigurare. O inundație neașteptată se poate solda cu reparații de mii de euro pe care te vei găsi nevoit să le plătești în lipsa unei asigurări facultative. Există diverse pachete de riscuri pentru care poți opta în funcție de ceea ce îți dorești și consideri că te-ar face să te simți în siguranță în casa ta. Știm care este diferența între o asigurare obligatorie și una facultativă. Decizia îți aparține, dacă să optezi pentru una singură sau pentru amândouă. Gândește-te la un singur aspect când vrei să iei o astfel de decizie: câtă importanță acorzi siguranței? 

În situația în care deții o proprietate și vrei să fii sigur că banii pe care i-ai investit sunt asigurați, se recomandă o evaluare a apartamentului sau casei. Firma de asigurări desemnează un evaluator, care va efectua o analiză a imobilului, iar în urma evaluării făcute, va ști cu precizie care este valoarea reală a imobilului și implicit a investiției tale. 

De unde vin banii în situația în care riscul devine o realitate?

Din reasigurare. Asemeni ție, și-au făcut și alte persoane o asigurare. Iar dacă vorbim despre un dezastru produs la nivelul unei întregi regiuni sau țări, asiguratorul este la rândul său acoperit. Există resurse care îi permit asigurătorului să își despăgubească clienții. 

Prețul asigurărilor obligatorii este același 

Prin lege, asiguratorii sunt obligați să ofere același preț pentru polița de asigurare PAD. Orice broker de asigurări sau intermediar vei alege, va practica același preț, fie de 10 EUR, fie de 20, în funcție de anumite caracteristici legate de construcția locuinței. 

Incendiul – principala cauză a daunelor provocate locuințelor din țara noastră 

Conform statisticilor efectuate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în ultimii ani, incendiul s-a dovedit a fi riscul care generează cele mai multe și mai mari daune locuințelor. 

În țara noastră ideea de a face economii se traduce adesea prin refuzul de a ne oferi siguranță și confort, nouă și celor dragi. În cazul asigurărilor, facem o economie infim de mică în comparație cu valoarea siguranței pe care o oferă o poliță de asigurare. Kastel Group te poate ajuta să faci o alegere bazată pe toate informațiile de care ai nevoie. Alegi cu ușurință asigurarea pe care o consideri potrivită, ai parte de asistență în cazul unei daune și te asiguri de faptul că ai obținut suficientă siguranță și confort psihic încât să te simți bine în locuința ta. 

Autor: Beatrice Bungo