Imobiliare

Închirierea în regim hotelier sau pe termen lung? Aspectele fiscale de care trebuie să ții cont în calitate de proprietar

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 19 iulie 2023
Inchiriere in regim hotelier sau pe termen lung - Imobiliare - Kastel News

Ești proprietarul unui imobil sau mai multe? Te întrebi care ar fi cea mai avantajoasă decizie, dacă să îți dai proprietatea spre închiriere pe termen lung sau pe termen scurt? Vorbim despre o dilemă care poate că te-a pus pe gânduri. Kastel Group te ajută să iei o decizie avizată. După ce vei parcurge următoarele rânduri îți va fi mai ușor să iei o decizie cu privire la destinația proprietății tale, dacă să alegi să o dai spre închiriere în scop turistic sau pe termen lung. Vei înțelege care sunt avantajele și dezavantajele închirierii pe termen scurt și pe termen lung. 

În ultimii ani, țara noastră s-a dezvoltat din punct de vedere turistic, avem tot mai mulți turiști. Putem spune că și numărul investitorilor străini a crescut. A celor care au ales România pentru facilitățile fiscale și mâna de lucru mai ieftină pe care o găsesc la noi în țară și care și-au deschis fie sucursale, fie companii mari în țara noastră. Atât turiștii cât și investitorii se încadrează în categoria celor care optează pentru închirierea de proprietăți. Cerere există, dar să vedem și care sunt condițiile fiscale de care trebuie să ții cont dacă te afli în postura de proprietar. 

Închirierea pe termen scurt 

Închirierea în scop turistic sau închirierea în regim hotelier a câștigat teren în ultimii ani. Vorbim despre închirierea camerelor situate în locuințele deținute personal de către un proprietar, cu excepția celor care fac parte din structuri de primire turistice. Conform legislației, închirierea în scop turistic presupune furnizarea posibilității de cazare unei persoane pentru o perioadă cuprinsă între 24 de ore și 30 de zile într-un an calendaristic. Legea îți permite să-ți dai spre închiriere proprietatea persoanelor care călătoresc în scop turistic în afara mediului lor obișnuit de viață.  Dacă optezi pentru închirierea pe termen scurt, în regim hotelier, trebuie să ții cont de faptul că trebuie să obții o acreditare de unitate de cazare de la Ministerul Turismului, pentru care este necesară înființarea unui punct de lucru și acordul vecinilor. Trebuie să completezi și să păstrezi formularul denumit ,,Fișa capacității de cazare”, conform Codului Fiscal. 

În ceea ce privește impozitarea, calculul se face pe baza normei anuale de venit. Potrivit Codului Fiscal, Art. 83, al. (4) și (5), în cazul închirierii în scop turistic a unei proprietăți cu un număr de camere cuprinse între una și cinci camere inclusiv, impozitarea veniturilor pe care le realizezi într-un an fiscal sunt determinate pe baza normei anuale de venit. Dacă faci parte din această categorie de proprietari, vorbim despre venituri din cedarea folosinței bunurilor. Dacă în decursul anului se depășește numărul de 5 camere, începând cu următorul an, modul de impozitare al venitului se va face în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. 

Închirierea pe termen lung 

Închirierea pe termen lung presupune determinarea venitului prin două variante. Prima variantă face referire la faptul că venitul brut obținut este și venitul impozabil. Cea de-a doua variantă presupune că determinarea venitului impozabil se face în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Pentru a putea închiria o proprietate pe termen lung trebuie să fii proprietarul de drept și/sau să ai drept de închiriere, proprietatea să nu aibă restricții în cartea funciară care să interzică dreptul de a o închiria. Trebuie să înregistrezi contractul la ANAF în cel mult 30 de zile de la închiriere sau să depui online formularul C168. Este tot de datoria ta ca proprietar să declari veniturile obținute. În ceea ce privește impozitarea acestora, în situația închirierii pe termen lung, vorbim despre un impozit de 10% din venitul brut sau 10% aplicat la venitul net, dacă ai optat pentru varianta de impozitare în sistem real. 

Ce taxe trebuie să plătești ca proprietar?

Pentru ambele situații, închiriere pe termen scurt/ în regim hotelier sau pe termen lung, trebuie să știi că vei plăti un impozit pe venit de 10% din venitul obținut cât și CASS, în funcție de venitul pe care l-ai înregistrat. CASS-ul se plătește dacă depășești venituri obținute la nivelul a 6 salarii minime brute pe economie (CASS de plată este echivalentul a 1800 Lei), nivelul a 12 salarii minime brute pe economie (CASS de plată este de 3600 Lei) sau dacă depășești 24 salarii minime brute pe economie (CASS de plată este de 7200 Lei). Normele anuale de venit sunt stabilite de către ANAF în fiecare an și pot fi consultate pe site-ul instituției.

În funcție de forma de organizare în baza căreia închiriezi o proprietate (persoană fizică, PFA sau SRL) analizează cu atenție cele două variante și ia decizia de a închiria pe termen scurt sau lung, dar ținând cont de aspectele fiscale pe care le-ai descoperit mai sus. Iar dacă ai nevoie de mai multe informații sau de ajutor în administrarea proprietății tale, nu ezita în a te îndrepta spre specialiștii Kastel Group. Te vor ajuta să optezi pentru închirierea pe termen lung sau scurt a proprietății tale în funcție de nevoile pe care le expui și în urma unei analize detaliate a beneficiilor sau riscurilor pe care le vei descoperi împreună cu ei. 

Autor: Beatrice Bungo