Home & Deco

Tendințe în iluminatul exterior: inovații și tehnologii

Autor Beatrice Bungo Publicat luni, 25 martie 2024
Tendințe în iluminatul exterior: inovații și tehnologii - Kastel News

Amenajările de ansambluri rezidențiale și clădiri de birouri moderne utilizează sisteme de iluminat exterior ce îmbină în mod creativ tehnologiile moderne și inovațiile arhitecturale. Aflați în continuare care sunt tendințele în iluminat ambiental, accente de lumină, iluminat funcțional, iluminat decorativ, instalații cu energie solară, iluminat cu senzori ș.a.

Eficiență energetică în iluminatul exterior

Una dintre principalele tendințe în iluminatul exterior constă în tranziția către soluții eficiente energetic. Fie că este vorba despre apartamente, case, vile sau imobile home office, se pune accent pe sisteme inteligente de lumini pentru clădiri, terase, grădini, alei, parcuri și alte spații deschise.

Proiectoarele LED sunt mai eficiente energetic decât sursele tradiționale de iluminat și reduc semnificativ consumul de energie, cu până la 80%. Senzorii de mișcare și sistemele de iluminat inteligente permit o utilizare mai eficientă a energiei, prin reglarea nivelului de lumină în funcție de prezența umană sau de condițiile de lumină naturală. Lămpile solare funcționează după principiul energiei fotovoltaice, eliminând consumul de la rețeaua de energie electrică.

Implementarea eficienței energetice în iluminatul exterior implică o serie de bune practici, precum proiectarea atentă a sistemelor de iluminat, utilizarea eficientă a tehnologiilor de iluminat disponibile și aplicarea politicilor care încurajează utilizarea eficientă a energiei. Dintre acestea, trebuie menționat designul orientat spre eficiență, care ține cont de amplasarea și orientarea corpurilor de iluminat, de reflectanța suprafețelor și de necesitățile specifice de iluminare ale fiecărei zone.

Sustenabilitatea și iluminatul inteligent

Sustenabilitatea și iluminatul inteligent reprezintă două tendințe importante în domeniul tehnologiilor de iluminat exterior. Asistăm la o creștere a nivelului de conștientizare și de asumare a ecologiei, de utilizare rațională a resurselor.

Eficiența energetică a devenit o condiție de bază în proiectarea sistemelor de iluminat pentru exterior. Această abordare aduce beneficii semnificative atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru utilizatori.

Sistemele de iluminat proiectate pentru a reduce dispersia luminii necontrolate contribuie la diminuarea poluării luminoase și protejează ecosistemele. Se recomandă utilizarea unor aplice de exterior, stâlpi de iluminat, lămpi de exterior sau corpuri de iluminat pentru terasă fabricate din materiale durabile, reciclabile sau biodegradabile.

Integrarea energiilor regenerabile în proiecte imobiliare

Are loc o schimbare de priorități, atât la firmele de real estate, cât și la cumpărători. În cadrul acestei tendințe, furnizorii de servicii imobiliare full service oferă opțiuni moderne pentru iluminatul exterior, pe baza energiilor regenerabile. Pot fi panouri solare fotovoltaice, panouri solare termice, turbine eoliene sau pompe de căldură geotermale, în funcție de caracteristicile clădirilor și de infrastructura existentă în zonă.

Pe lângă instalarea tehnologiilor de energie regenerabilă, integrarea acestora în proiectele imobiliare implică și designul sustenabil al clădirilor: orientarea optimă pentru a maximiza expunerea la soare, utilizarea materialelor eficiente energetic, izolația termică superioară, sistemele de ventilare naturală.

Integrarea energiilor regenerabile în proiectele imobiliare nu doar că susține obiectivele de mediu, dar oferă și avantaje economice pe termen lung, prin reducerea costurilor operaționale și creșterea atractivității proprietăților pentru potențialii cumpărători sau chiriași.

Iluminatul arhitectural și peisagistic

Tehnologiile avansate permit designerilor să folosească iluminatul exterior pentru a accentua trăsăturile arhitecturale ale clădirilor. Astfel, ei pot să creeze amenajări peisagistice spectaculoase, ce îmbină armonios funcționalitatea cu estetica.

În plus, iluminatul exterior a devenit un instrument eficient pentru a crește nivelul de securitate al locuințelor și spațiilor publice. Prin inovații și tehnologii moderne, se poate crea un cadru mai sigur pentru rezidenți și vizitatori. Proiectarea iluminatului arhitectural și peisagistic se bazează pe câteva principii funcționale. Acestea includ intensitatea, direcția, culoarea și distribuția luminii.

Se pune accent pe selectarea surselor de lumină, poziționarea lor și înțelegerea modului în care lumina interacționează cu diverse materiale și suprafețe. De exemplu, iluminatul exterior poate fi folosit pentru a pune în valoare amenajările peisagistice sau pentru a accentua detalii structurale, elemente de arhitectură și design al clădirilor.

Se recomandă colaborarea cu firme ce furnizează servicii de property management, pentru abordarea personalizată a fiecărui proiect imobiliar. În acest mod, se pot integra soluții inovative și tehnologii moderne.

Specialiștii de la Kastel Group vă oferă consultanță profesională și soluții customizate, de la evaluarea proprietății, până la amenajare, întreținere și modernizarea sistemelor de încălzire, alimentare cu energie electrică, iluminat exterior și interior.

Tendințele prezentate sunt importante pentru tranziția către un viitor energetic durabil. Pe baza lor, se poate construi un patrimoniu imobiliar valoros și relevant în contextul provocărilor climatice globale, pe o piață dinamică și selectivă, cum este domeniul real estate.