Imobiliare

Din mediul urban spre cel rural sau spre periferie – o nouă tendință a românilor

Autor Kastel Group Publicat marţi, 31 august 2021
Din mediul urban spre cel rural sau spre periferie – o nouă tendință a românilor - Kastel News

Traiul în oraș e tot mai alert și de multe ori ne privează de mici bucurii. Sunt momente în care ne dorim să petrecem momente de liniște în natură, în locuri în care aerul e mai puțin poluat, unde jungla urbană nu se mai face auzită. Mediul urban, în mod evident, nu e propice pentru astfel de momente.

Unii pot alterna viața urbană cu excursii, escapade la munte sau în sate de vacanță și poate fi suficient. În schimb, sunt alții care s-au hotărât că vor să își schimbe stilul de viață, implicit, locul în care vor să trăiască. În ultimii ani, studiile și cercetările arată că românii migrează spre mediul rural sau spre localitățile aflate în apropierea marilor orașe.

Institutul Național de Statistică vine și confirmă tendința, prezentând situația de anul trecut, în care, de la oraș spre mediul rural, au plecat 116.000 de români, în timp ce din mediul rural spre oraș, s-au îndreptat doar 78.000. Pandemia a contribuit în luarea deciziilor de mutare în afara orașelor. Starea de urgență a fost cea care i-a determinat pe mulți să ia astfel de decizii. Teama contagiunii mai rapide în mediul urban, statul în casă, fără posibilitatea de a ieși fără o justificare, în apartamente adesea supraaglomerate pentru membri unei familii, fără balcon sau terasă, acestea au fost principalele lipsuri resimțite. Odată ieșiți din case, oamenii au căutat locuințe mai mari, cu spații verzi, curte, balcon sau terasă și mulți s-au orientat spre zone mai puțin aglomerate și poluate.

Astfel au câștigat teren proprietățile aflate la periferie, în localitățile apropiate de marile orașe sau în mediul rural. Tendința românilor a fost confirmată și de dezvoltatori și consultanți imobiliari. S-a văzut un interes mai mare în achiziția de case decât de apartamente în blocuri, mai ales pentru că firmele au permis angajaților munca de acasă, pe termen nedefinit în cele mai multe cazuri.

Pandemia a schimbat percepția românilor privind traiul și i-a determinat să se reorienteze spre mediul rural sau spre periferie, dar în anumite condiții. Munca și confortul asigurat de tehnologie, reprezintă factori importanți, fapt pentru care în urma unui sondaj realizat de Kantar, reiese că românii, în proporție de 69%, spun că s-ar muta în mediul rural doar dacă au o conexiune bună la internet, aceasta fiind o condiție obligatorie conform respondenților.

Avem nevoie de internet, dar și de natură. Este principalul avantaj pe care românii îl iau în considerare atunci când se gândesc să migreze spre viața în afara orașului. Întrebaţi despre avantajele de a locui în mediul rural, 74%, respectiv 80% din totalul celor intervievaţi consideră apropierea de natură și beneficiile sale pentru un stil de viaţă sănătos ca fiind cele mai mari câştiguri. Doar 19% au indicat nivelul chiriei mai scăzut, în timp ce avantajele traiului în afara orașului predomină pentru 44% dintre românii din urban, conform aceluiași studiu realizat de Kantar.

Nevoile locative diferă de la un om la altul. În timp ce unii se simt bine în mediul urban, trăindu-și viața într-un ritm mai alert, alții se simt mai liniștiți, în ambientul lor, departe de aglomerația urbană. Important e ca fiecare să își găsească locul ideal, conform cu nevoile sale, acel acasă în care să se simtă bine. Dacă ești în căutarea unei proprietăți, Kastel Group te poate ajuta cu un portofoliu generos, unde îți poți găsi următoarea proprietate.

Autor: Beatrice Bungo