Home & Deco

Cum să economisim energie electrică în propria casă?

Autor Kastel Group Publicat luni, 11 iulie 2022
Cum să economisim energie electrică în propria casă - Financiar - Kastel News

Cum? Dar înainte de toate, de ce merită să ne străduim să economisim energie electrică acasă? Pentru că astfel putem avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, iar consecințele reducerii consumului de energie electrică ne face mai conștienți de resursele tot mai limitate, dar și costisitoare. Suntem încurajați la nivel european să ne mobilizăm și să reducem consumul de energie, pe fondul războiului din Ucraina și a riscului iminent al unei crize energetice, având în vedere că Rusia a scăzut exportul de gaze către Uniunea Europeană. 

Dar cum putem să economisim energie electrică în casele noastre? Pornind de la cele mai elementare aspecte, cum ar fi alimentația și ajungând până la folosirea electrocasnicelor pe care le avem acasă. Asta pentru că, atunci când vorbim despre impactul nostru asupra mediului trebuie să luăm în calcul chiar și procesul prin care un produs a ajuns pe raftul din magazin. 

Risipa alimentară 

Luând în calcul faptul că un produs ajunge în magazin în urma unui proces care a implicat consumul de energie electrică, risipa alimentară este o acțiune pe care trebuie să o stopăm pentru a reduce consumul de energie electrică. Aruncând alimente, nu aruncăm doar mâncare, cât și resursele care au fost folosite pentru a obține produsele pe care le-am cumpărat. 

Pierderile energetice cauzate de aparatele din casă

La o simplă numărătoare a aparatelor electrice și electrocasnicelor din casă ne dăm seama că cel puțin 5 sunt în priză. Televizorul, cuptorul cu microunde, cafetiera, lampa de veghe, prăjitorul de pâine și mașina de spălat, sunt poate cele mai comune. Studiile arată că un aparat în stand-by poate consuma între 40% și 70% din energia pe care ar consuma-o în timpul funcționării. Vorbim despre pierderi energetice, pentru că orice consum de energie care nu e generat de un aparat în funcțiune, se concretizează printr-o pierdere a resursei și un impact asupra mediului înconjurător. Putem economisi energie prin a scoate din priză aparatele pe care nu le folosim. Totodată, utilizând mai puțin timp tableta, laptopul sau telefoanele mobile, reducem consumul de energie pe care l-am folosi pentru încărcarea acestora și ne focusăm asupra celor dragi din jurul nostru, dedicând mai mult timp vieții personale și mai puțin spațiului virtual. Un alt mod prin care putem reduce pierderile energetice este să decuplăm de la sursa de energie aparatele electrice și electrocasnicele atunci când plecăm de acasă pe o perioadă mai lungă de timp. Folosirea prelungitoarelor cu întreruptor poate contribui la reducerea consumului de energie. Apăsând un simplu buton, putem opri accesul la curent al mai multor dispozitive conectate la prelungitor. 

Ce fel de lumină și cum să o folosim?

La prima întrebare răspunsul ideal este lumina naturală, iar în lipsa ei, becuri LED. Acestea ajută în a economisi energie electrică, sunt becuri de lungă durată și în comparație cu celelalte, acest tip de lumină ne afectează văzul mai puțin. Un obicei care trebuie să fie firesc este să nu uităm lumina aprinsă. Dar pentru a reduce consumul de energie electrică și implicit costurile, putem folosi lumini cu senzori de mișcare în casele noastre. Lumina se stinge automat după un interval de timp stabilit.

Reciclarea

Un proces favorizează un altul. Acesta este principiul în baza căruia, reciclarea ajută să economisim energie electrică. Prin reciclare economisim energia necesară pentru a produce de la zero un alt produs. O mulțime de materiale pot fi reciclate în proporții de până la 100%, fără să mai fie nevoie de folosirea de materie primă. Astfel este redus consumul de materie primă, dar și cel de energie și emisii de carbon, și ulterior, este redusă crearea de deșeuri. 

Kastel Group încurajează reciclarea și implementează politici eco-friendly atât în rândul angajaților, cât și a proprietăților pe care le administrează. Economisim energie electrică prin gesturi care pot deveni foarte ușor elementare în viața noastră. Trebuie doar să cunoaștem efectele consumului de energie electrică și să ne dorim să combatem risipa și consumul inutil de resurse. Facem asta pentru noi și pentru o planetă și un mediu înconjurător mai bun. 

Autor: Beatrice Bungo