Imobiliare

Cum creștem valoarea apartamentelor din blocurile vechi?

Autor Kastel Group Publicat duminică, 30 ianuarie 2022
Blocuri urbane - Kastel News

Griul comunist al exteriorului, casa scării învechită și ușor sinistră, pierderi de căldură care sunt o consecință a lipsei izolației termice – toate acestea reprezintă realitatea celor mai multe blocuri vechi din România,  demult construite și cărora nu le-au fost aduse îmbunătățiri de-a lungul anilor. Putem interveni, pentru a ne ușura orice viitor proces de tranzacționare pe piața imobiliară. La momentul listării unui apartament scoatem în evidență aspecte ca suprafața, compartimentarea sau zona în care se află imobilul. Omitem însă aspecte ce țin de imaginea de ansamblu. Felul în care se prezintă blocul în care se află apartamentul,  înfățișarea exterioară, funcționalitatea și siguranța din respectiva clădire. Aceste aspecte merită atenția noastră pentru a valorifica mai ușor un imobil într-un bloc vechi. Astfel de îmbunătățiri vor duce la o creștere a valorii apartamentelor din blocurile vechi, dar și o scădere a costurilor de întreținere pe termen mediu și lung. 

Griul comunist – omniprezent în București

Bucureștiul are, cel mai probabil, cele mai multe blocuri vechi, ce se identifică prin acel gri comunist. Un stil care merită să îl dăm uitării, dar să nu ajungem într-o altă extremă. Există un regulament privind identitatea cromatică a clădirilor, care susține acest lucru. Înfățișarea blocului este relevantă pe piața imobiliară. Poate fi îmbunătățită, pot fi făcute lucrări de reabilitare și sunt chiar indicate, pentru a oferi o altă față blocurilor vechi. Vrem o țară ca afară și implicit, clădiri ce au aspectul asemănător celor din străinătate. Ele sunt dovada clară că simplul, și uneori chiar și nuanțele de gri, pot oferi un aspect plăcut unei clădiri. Ideal ar fi să nu cădem dintr-o extremă a blocurilor fade în cea a unora pestrițe. 

Casa scării poate face impresie bună

O casă a scării primitoare va face impresie bună unui potențial cumpărător. Din păcate, cele mai multe blocuri vechi au o casă a scării întunecată, căreia nu i-au fost aduse îmbunătățiri niciodată, exceptând vopsitul pereților în aceleași culori. Putem veni cu îmbunătățiri ce țin de iluminat. Un sistem de iluminat cu senzor este util atât pentru eficiența energetică în casa scării, cât și confortabil vizual pentru a scăpa în acest loc de acea senzație sinistră pe care o oferă lipsa luminii naturale din blocurile vechi. Pentru siguranța locatarilor, instalarea unui sistem de supraveghere în casa scării ar crește valoarea apartamentelor listate în astfel de clădiri. Un cumpărător avizat pune preț atât pe confort, spațiu și estetic, cât și pe siguranța oferită de clădirea în care se gândește să achiziționeze un imobil.  

Instalarea unui lift

Existența unui lift asigură confortul locatarilor, fie că vorbim de un bloc de 10 etaje sau de unul de 4. Mișcarea nu strică, suntem de acord, dar urcatul scărilor la etajul 4, după muncă, proaspăt întorși acasă cu bagaje sau cumpărături, nu reprezintă neapărat o plăcere. Existența unui lift va face impresie bună în cazul unui potențial cumpărător. 

Izolarea termică

Pe termen mediu și lung, toată lumea își dorește costuri mici de întreținere. Blocurile vechi sunt renumite pentru izolarea termică mai puțin bine făcută. Un bloc reabilitat va atrage atenția cumpărătorilor. Așa că investițiile ce presupun izolarea termică exterioară, schimbarea geamurilor vechi pe unele termoizolate, din termopan, cât și lucrările de izolare a conductelor de agent termic, toate sunt investiții ce merită făcute în cazul în care vrem să creștem valoarea apartamentelor în blocurile vechi. 

Spații verzi comune și nu individuale 

Blocurile vechi dispun de mici zone verzi îngrădite. Spunem că sunt suprafețe mici tocmai pentru că sunt îngrădite de cei care și le însușesc. Astfel, dispare ideea de spațiu verde comun de care să se poată bucura toți locatarii. Ideal ar fi să unificăm tot spațiul verde din jurul blocului și să creăm o zonă verde plăcută vizual pentru toți locatarii, nu doar pentru cei care stau la parterul blocului. 

Stigmatizăm adesea apartamentele din blocurile vechi din România ca fiind greu de vândut, când, de fapt, acestea nu sunt puse în valoare așa cum ar trebui. Orice imobil își găsește ușor proprietarul dacă vânzătorul se implică în creșterea valorii unei proprietăți, chiar și atunci când aceasta se află într-un bloc vechi. Iar dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să ne contactezi. În aproape un deceniu de experiență în servicii imobiliare, Kastel Group a reușit să implementeze un sistem de lucru de reprezentare dedicat exclusiv proprietarilor, prin care scopul tău și al nostru este comun, punerea în valoare a proprietății și tranzacționarea acesteia la un preț bun și în cel mai scurt timp posibil. 

Autor: Beatrice Bungo