Imobiliare

Cele mai bune cartiere din București, din perspectiva calitate-preț și standard al locuirii

Autor Kastel Group Publicat luni, 18 octombrie 2021
Cele mai bune cartiere din București, din perspectiva calitate-preț și standard al locuirii - Kastel News

Bucureștiul este împărțit în 32 de cartiere. Care pot fi considerate cele mai bune și în funcție de ce criterii, îți spunem în următoarele rânduri.

O analiză citată de profit.ro prezintă date despre zonele de locuit din București. Statistica s-a bazat în primul rând pe indicele calitate-preț. Pentru acesta din urmă au fost luați în considerare 10 factori de analiză pentru a stabili calitatea imobiliară a unei zone, dar și prețurile comparabile în raport cu mp utili pentru construcții noi. Dacă procentual indicele este mai mare, înseamnă că echilibrul dintre calitatea zonei și prețul aferent imobilelor noi este unul mai bun, consecința fiind o investiție profitabilă pentru un cumpărător.

Cele 3 cele mai bune zone de locuit ȋn București și împrejurimi, din punct de vedere al indicelui calitate-preț, se află la periferie, și anume Eroii Revoluției, Popești-Leordeni și Pantelimon.

Dar în funcție de ce factori a fost stabilit indicele calitate-preț pe baza căruia s-a întocmit topul celor mai bune cartiere din București? Sunt 10 la număr și fiecare a primit punctaje de la minim 1 la maxim 10. Unul dintre factorii determinanți este spațiul verde al zonei, mai precis, cât de multe parcuri sau zone înverzite există în acel cartier. Proximitatea spațială față de mijloacele de transport în comun reprezintă un alt factor. S-a avut în vedere și conectivitatea față de centrul Bucureștiului, zona centrală de birouri, fiind luată în considerare distanța față de Piața Victoriei. Un alt factor relevant în stabilirea indicelui calitate-preț, a fost distanța față de cel mai apropiat hipermarket, în minute de mers pe jos. S-a avut în vedere și harta seismică a Bucureștiului, pentru a stabili valoarea accelerației solului din cartiere în cazul unui seism major. A sta în centrul orașului înseamnă asumarea unui nivel de zgomot care poate scădea calitatea traiului în Centrul vechi, de pildă. Așadar, nivelul de zgomot mediu al cartierelor, în special pe timp de noapte, a fost un alt factor luat în considerare prin datele obținute din harta zgomotului întocmită de Primăria Municipiului București. Au urmat factori ca densitatea medie pe mp de zonă, pentru că aglomerarea urbană și nivelul la care aceasta ajunge într-un cartier, poate influența calitatea traiului, dar și numărul de construcții noi. Educația și sănătatea au și ele un loc important printre factorii relevanți în a stabili indicele calitate-preț. Astfel că s-au luat în considerare numărul de unități de învățământ ce deservesc fiecare cartier, dar și numărul de spitale/ policlinici.

Analiza realizată asupra zonelor din București, a avut în vedere și identificarea primelor 3 cartiere cu cel mai bun standard al locuirii, din perspectivă imobiliară. Acestea sunt Cotroceni, Primăverii și Herăstrău. Conform profit.ro, principalele elemente care au stat la baza ȋntocmirii acestui clasament sunt procentul de spațiu verde al zonei, distanța față de metrou, centru sau hypermarket, riscul seismic și nivelul de zgomot al cartierului, aglomerarea urbană, vechimea construcțiilor precum și abundența sau absența unităților de învățământ și a policlinicilor/spitalelor.

Cei care vor să achiziționeze o proprietate în București, sunt ghidați de anumite criterii. În funcție de necesitățile fiecăruia, un cumpărător poate face alegerea potrivită având în vedere raportul dintre calitate și preț, ori luând în considerare cel mai bun standard al locuirii, din perspectivă imobiliară. O zonă periferică înseamnă o sumă de bani mai mică, dar mai multă calitate. Suntem diferiți, astfel că, pentru unii calitatea vieții în zonele centrale nu poate fi compensată cu o proprietate avantajoasă din perspectiva raportului calitate-preț. Pe site-ul https://kastelgroup.ro, la secțiunea Portofoliu, poți căuta și ulterior, găsi proprietatea ideală în funcție de necesitățile tale locative, fie că vorbim despre achiziția uneia sau despre închiriere.

Autor: Beatrice Bungo