Dacă ești în căutarea unei locuințe, cu siguranță vei primi sfaturi și păreri diferite care s-ar putea să te pună în dificultate și să nu știi ce să alegi. O locuință într-un bloc nou sau într-unul vechi? Etaj inferior sau cât mai sus? Aproape de metrou sau de parc? Desigur, criteriile care stau la baza deciziei sunt variate țin de necesitățile locative pe care le ai.
De la buget, localizare, transport și facilități până la anul construcției, starea proprietății, etaj ori compartimentare – toate aceste criterii de selecție țin de stilul tău de viață, preferințe ori planuri de viitor.
Aceste criterii pot fi extrem de importante sau mai puțin în decizia personală de a achiziționa un imobil. Însă, atunci când vine vorba despre siguranța structurală este esențial să îi acorzi o atenție sporită.
În stabilitatea unei clădiri, mai ales când este vorba despre o construcție cu foarte multe etaje, structura de rezistență este esențială. Situații imprevizibile sau dezastre naturale precum cutremurele pot duce la consecințe tragice dacă structura de rezistență a unei clădiri nu este solidă.
Despre ce înseamnă siguranță structurală, care sunt criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere în procesul de achiziție a unui imobil, despre tipuri de structuri, certificări, respectarea standardelor de construcție, rezistență seismică, dar și care sunt factorii care influențează structura unei clădiri, am discutat cu Nicu Stoica, inginer proiectant specializat în structuri de rezistență din cadrul „Ingineri Asociați Construct”. Care sunt aspectele la care trebuie să fim atenți? Afli din următoarele rânduri:
Cum alegi tipul de structură? Care sunt factorii care influențează rezistența unei clădiri?
Alegerea tipului de structură pentru un imobil este un proces important și depinde de mai mulți factori care pot influența rezistența unei clădiri. Nicu Stoica spune că cel mai important aspect pentru o structură solidă este conformarea structurală, adică modul de dispunere a elementelor structurale și dimensiunea acestora. Cu cât o clădire are o structură simplă și ușor de gestionat numeric cu atât poate fi mai predictibilă în cazul acțiunilor importante, cum ar fi cele seismice.
În general, se disting două variante când vine vorba de structuri – cele cu cadre de beton armat şi cele cu pereți de beton armat.
Desigur, clima și mediul în care se află clădirea pot influența alegerea tipului de structură. De exemplu, în zonele cu activitate seismică ridicată, o structură rezistentă la cutremure, cum ar fi o structură din beton armat sau o structură cu cadre metalice ar fi cele preferate.
Nicu Stoica precizează că tipul de sistem structural pentru apartamentele din blocurile rezidențiale este dat de regimul de înălțime, în mod uzual, pentru blocuri de 5, 6 etaje utilizându-se structură cu stâlpi şi grinzi, iar pentru înălțimi mai mari, structură cu pereți de beton armat. Principalul avantaj al sistemului cu stâlpi și grinzi este dat de libertatea de compartimentare a spațiilor între stâlpi, dar și de timpul de execuţie mai scurt.
Bugetul disponibil pentru construcție poate juca un rol semnificativ în alegerea structurii. Anumite tipuri de structuri pot fi mai costisitoare decât altele. De exemplu, o structură din beton armat poate fi mai scumpă decât una din lemn.
Este important să luați în considerare reglementările și standardele locale în vigoare în zona în care se află clădirea. Autoritățile de reglementare pot impune anumite cerințe sau restricții privind tipul de structură admisibilă în funcție de condițiile specifice locale sau de normele de siguranță.
Așadar, cum evaluați o clădire din punct de vedere structural? De ce trebuie să țineți cont?
7 pași pentru a te asigura că sistemul calității a fost respectat
Trebuie să știți că evaluarea unei clădiri din punct de vedere structural se poate face de către beneficiari sau de către specialiști. Beneficiari pot verifica dacă procesul de realizare, de la proiect până la finalizare a fost supus sistemului calității reglementat de Legea10/1995, în timp ce specialiști pot sunt în măsură să confirme dacă sistemul calității este și respectat, nu doar urmat.
Astfel, pentru a te asigura că sistemul calității a fost respectat, ar trebui să fie bifate, în ordine, toate aceste condiții:
- Lucrările s-au executat în baza unui certificat de urbanism și autorizații de construcție legale;
- Lucrările s-au realizat în baza unui proiect de arhitectură, structură și instalații;
- Execuția lucrărilor a fost realizată de o firmă de execuție cu istoric în domeniu;
- Există procese verbale pentru lucrările executate, pe faze de execuție;
- Există declarații de conformitate și a procese verbale pentru materialele utilizate;
- Lucrările de execuție au fost urmărite de diriginți de șantier și proiectanți;
- Există o carte tehnică a clădirii, având documente complete și semnate la fiecare capitol, respectiv: „Documentația privind proiectarea”, „Documentația privind execuția”, „Documentația privind recepția”, „Documentația privind exploatarea, întreținerea, repararea, urmărirea comportării în timp și post-utilizarea construcției”.
De exemplu, la o clădire existentă sau în curs de execuție se fac evaluări în baza certificatului de urbanism și autorizației de construcție (dacă imobilul este nou), proiectului de execuție, studiului de materiale în amplasament, pe baza evaluărilor vizuale în amplasament, evaluărilor numerice, calculului structural precum și evaluarea documentelor întocmite la execuție (procese verbale, declarații de conformitate a materialelor, trasabilitate materiale, procese verbale la faze determinante).
Odată stabilite și bifate criteriile de siguranță structurală, apare veșnica dilemă: apartament în bloc vechi sau nou?
Vechi versus nou. Bloc înainte de ‘90 sau după?
Disputa dintre nou și vechi este aprigă, mai ales în orașele mari. Multitudinea de proiecte rezidențiale au pus potențialul cumpărător în fața unei decizii importante: ce tip de locuință i s-ar potrivi mai bine, un apartament nou sau unul vechi?
Bineînțeles, înainte de orice trebuie precizat că fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Dacă blocurile noi au un aspect îngrijit și modern,, cele vechi sunt mai bine poziționate. Dacă apartamentele noi sunt mai spațioase, cele vechi pot fi mai bine compartimentate.
Însă, specialiștii în siguranță structurală sunt de acord: din perspectivă structurală, clar bloc după anii ’90.
Nicu Stoica concluzionează că din punctul de vedere al structurii de rezistență, „nou” ar trebui să câștige această dispută fără niciun dubiu. Asta pentru că diferă criteriile de conformare în funcție de anul construcției, adică structurile clădirilor înainte de ’90 au fost proiectate la criterii de conformare seismice inferioare celor din anii 90 – 2000 și 2006-2013.
„De exemplu, în România s-a adoptat și introdus în formatul normativul P100-92 din 14 aprilie 1992, se regăseau și înainte de acesta câteva criterii de conformare însă nu suficiente pentru a conforma performant răspunsul unei structuri la acțiuni seismice. Structura are un termen de exploatare de 50 de ani. Deja din ’90 până în prezent sunt 33 de ani, deci teoretic mai sunt 17 de ani în care nu ar trebui să intervii. Chiar și în situația de credit pe 30 de ani, reprezintă un risc mai ridicat de scădere a valorii bunului după 50 de ani, datorită structurii de rezistență” precizează Nicu Stoica.
Cum alegi tipul de structură? Care sunt factorii care influențează rezistența unei clădiri?
Dacă dorești să achiziționezi o nouă locuință, acordă atenția cuvenită structurii de rezistență și cere ajutorul unui specialist pentru a fi convins că iei cea mai sigură decizie pentru viitorul tău și al noii tale case. Iar dacă ai nevoie de ajutor și de sfaturi utile, specialiștii Kastel Group îți stau la dispoziție.