Imobiliare

Ce să verifici înainte de a cumpăra o proprietate?

Autor Beatrice Bungo Publicat miercuri, 21 septembrie 2022

Ai luat decizia de a achiziționa o locuință? Fie că ești în căutarea unui apartament sau casă, vrei să te asiguri că ai ales corect pentru viitorul tău? Ce poți face este să fii atent la mai multe detalii și să verifici calitatea proprietăților care îți atrag atenția. Kastel Group îți propune să ceri detalii și să verifici următoarele aspecte, înainte de a achiziționa locuința perfectă pentru tine.

Fundația, structura și elementele de rezistență ale unei case

Ai vizionat mai multe proprietăți și una dintre ele pare să fie aleasa? Asigură-te că merită și din perspectiva unei persoane avizate. Dacă locuința care ți-a atras atenția este o casă, mergi la o ultimă vizionare cu un inginer. Verifică structura și fundația, atât în acte, cât și la fața locului. Acestea sunt principalele elemente pe care trebuie să le analizezi foarte bine când cumperi o casă. Un inginer în construcții poate evalua corect fundația, structura, dar și acoperișul. De pildă, dacă fundația coincide la măsurători cu standardele în vigoare, nu vei avea probleme. În schimb, dacă observi de la prima vizionare, fisuri pe pereți, semnele de întrebare își au rostul și indică probleme la nivelul fundației.

Igrasia, inamicul des întâlnit

Igrasia denotă prea multă umiditate. În privința caselor, igrasia se observă la nivelul solului și înseamnă că hidroizolația orizontală, cea între zidărie și fundație, lipsește sau nu e bine făcută. Dacă totuși decizi să cumperi, pentru a rezolva problema igrasiei, vei fi nevoit să creezi un șanț de aerisire în jurul fundației, în exterior, dar chiar și așa, s-ar putea ca umiditatea să revină dacă e prea multă apă în pânza freatică a terenului, ori dacă apa de ploaie stagnează pe teren. Există o cameră de termoviziune, care la inspecția locuinței, detectează infiltrațiile de apă, umiditatea excesivă în materialele de construcții, dar și calitatea izolației. Dacă vei viziona casa cu un specialist, utilizarea unui astfel de aparat ar fi binevenită. În cazul apartamentelor, igrasia apare cel mai frecvent în partea superioară a pereților, în colțuri. Locul preferat al umidității este baia. Poate cel mai util sfat ar fi să te asiguri că baia are un geam sau un sistem de ventilație eficient. 

Verificăm calitatea și abia apoi aspectul

Locuința te-a cucerit de la prima vedere? Dacă vorbim despre apartamente la bloc, am putea spune că fiind deja finalizat, nu avem posibilitatea să verificăm calitatea construcției blocului. Dacă vorbim despre blocuri, consultă cartea tehnică a construcției sau orice documentație care îți oferă detalii despre ea. În cazul celor care se află în proces de construire, s-ar putea să poți efectua vizite pe șantier alături de un specialist, care să observe calitatea materialelor și felul în care acestea sunt folosite. Dacă blocul este recent finalizat, datorită înăspririi standardelor din construcții, șansele ca respectiva construcție să fie neconformă cu legislația, sunt foarte mici. Dar chiar și așa, pentru a fi un cumpărător cât mai sigur pe decizia lui, verifică calitatea lucrărilor prin consultarea cărții tehnici cu ajutorul unui expert. 

Consultăm în detaliu documentele juridice ale noii locuințe 

Solicită toate documentele proprietății care ți-a atras atenția. Certificatul de urbanism vine la pachet cu detalii referitoare la construcția apartamentului, avizele și acordurile în baza cărora s-a emis autorizația de construcție. Înainte de a lua o decizie, cere documente ca procesele verbale de recepție în cazul noilor construcții și nu uita să analizezi cu atenție extrasul de carte funciară. Revizuind toate aceste documente, vei cunoaște împrejurările în care s-a realizat construcția, că există o recepție a lucrării și că vei cumpăra o proprietate liberă de sarcini. 

Ești îndreptățit să pui întrebări vânzătorului, să ceri documente, dar și să ceri vizionări în timpul cărora să fii acompaniat de un specialist. Este firesc și indicat să vrei să te asiguri că iei decizia buna. Trebuie să fii convins că investiția ta merită, că respectiva construcție va rămâne mulți ani în picioare și că este sigură. Odată ce ai bifat aceste cerințe obligatorii, poți lua decizia mult așteptată. Dacă ai nevoie de ajutor, Kastel Group îți stă la dispoziție cu servicii imobiliare. Te va ajuta să găsești locuința ideală pentru tine și conformă cu cerințele firești ale unui cumpărător. 

Autor: Beatrice Bungo