Home & Deco

Ce ne oferă și merită păstrat în cazul unui apartament aflat într-o clădire istorică?

Autor Kastel Group Publicat luni, 14 noiembrie 2022
Apartament intr-o cladire istorica - Home & Deco - Kastel News

Ce are de oferit un apartament într-o clădire istorică? Sunt o mulțime de atuuri dincolo de zonă și spațiul generos pe care aceste proprietăți ni le pot oferi. Vorbim despre elemente specifice într-un apartament situat într-o clădire istorică și pe care nu le putem regăsi în altă parte. De la încăperile înalte la tâmplăria ușilor deosebite, și încă mai câte, toate te conving de faptul că aceste apartamente au un farmec aparte ce trebuie luat în considerare atunci când vorbim de renovarea și amenajarea lui. Prin ce se diferențiază și ce merită a fi pus în valoare într-un astfel de apartament? Îți spunem în următoarele rânduri. 

  • Încăperile înalte 

Sunt cele care în imobilele din clădirile istorice pot cuceri orice om care pune preț pe ideea de spațiu. Încăperile din aceste apartament pot avea o înălțime de până la 4 metri. Pentru unii acest lucru se traduce prin costuri mai mari în privința încălzirii, pentru alții reprezintă farmecul lor în sine. În astfel de încăperi nu vei simți că nu ai suficient spațiu, ba mai mult, în momentul în care începe procesul de amenajare, vei avea undă verde în privința paletei cromatice. Albul se cunoaște a fi varianta cea mai ușoară de a da ideea de mai mult spațiu. Dar când ai la îndemână și înălțimea, aceste atuuri îți oferă confort vizual, iar constrângerea în materie de cromatică, dispare. Mai cu seamă pentru că aceste apartamente, pe lângă faptul că sunt înalte, sunt și spațioase. 

  • Ferestrele merită să fie recondiționate

Apartamentele în clădiri istorice sunt renumite și pentru ferestrele mari din lemn. Sunt de neînlocuit, pentru că s-ar pierde din specificul proprietății. Dacă nu se află într-o stare bună datorită trecerii timpului și nu le poți recondiționa, le poți schimba, dar păstrează esența lor. Există posibilitatea de a schimba geamurile cu unele noi, termopan, dar care păstrează design-ul de epocă al celor vechi. Acestea se găsesc în mari dimensiuni sau pot fi făcute la comandă. Ține cont de dimensiunea lor, mult mai mare decât a unor geamuri obișnuite, tocmai pentru a lăsa lumina să își facă datoria în încăperile înalte și spațioase. Cu ferestrele în ton cu un astfel de apartament, vei avea doar de câștigat pe parcursul timpului pe care îl petreci acasă. 

  • Tâmplăria ușilor convinge

Sunt elemente originale care merită toată atenția noastră și să ținem cont de ele atunci când ne apucăm de amenajările interioare. Uși înalte, din lemn și late, pe care merită să le păstrezi și dacă e nevoie să le restaurezi puțin, tocuri de uși cu model? Toate acestea plusează în ideea de spațiu generos și îți dau senzația că treci dintr-o sală de bal în alta, exact ca pe vremuri. 

  • Elementele originale merită păstrate și recondiționate

Apartamentele aflate într-o clădire istorică sunt cele în care vom găsi mai mereu elemente originale. Dacă te afli printre cei privilegiați, care la achiziția apartamentului, te bucuri și de piese de mobilier cu totul speciale și vechi, păstrează ce poți din ele. Desigur, dacă eleganța și clasicul se află printre caracteristicile unui imobil potrivit gusturilor tale. O sobă veche, pe care să o folosești ocazional, în locul unui șemineu, ori o vană frumos restaurată, vor contribui la bunăstarea ta acasă. 

  • Pardoseli care te ajută să integrezi natura cu ușurință

Le-ai găsit în stare bună? Minunat. Iar dacă au doar nevoie de puțin luciu și de o rașchetare, nu ezita. O pardosea veche din lemn masiv mai are multe de spus și mulți pași de susținut. Recondiționarea și păstrarea acestui element va merge mână în mână cu elementele de mobilier din lemn masiv, dacă vrei să mergi pe varianta stilului clasic în amenajări, iar dacă ai aborda mai degrabă design-ul scandinav, natura și alte obiecte de decor din lemn își vor găsi locul de minune în context cu o astfel de pardoseală. 

În cazul unui astfel de apartament există posibilitatea ca renovarea și amenajarea lui să necesite mai mult timp și o resursă financiară mai mare, dar rezultatul îți va oferi un acasă deosebit. Analizează ce merită păstrat, ce poate fi restaurat și păstrează specificul unei astfel de proprietăți, păstrează caracterul unui apartament vechi. Iar dacă ai nevoie de ajutor în amenajarea lui, echipa Kastel îți stă la dispoziție. 

Autor: Beatrice Bungo