Imobiliare

Ce faci în caz de cutremur și de ce să îți asiguri viitorul de după seism?

Autor Kastel Group Publicat marţi, 21 februarie 2023
Asigura-ti viitorul de dupa cutremur - Imobiliare - Kastel News

Cutremurul este fenomenul natural pe care nu îl putem opri, dar putem să reacționăm cât mai prompt în momentul în care se întâmplă. Turcia și Siria sunt grav afectate de cutremurele uriașe care au lăsat în urmă morți și victime. Singura șansă a multora a fost reacția la cutremur și felul în care s-au comportat în timpul cutremurului în locuințele lor. Țara noastră este expusă în fața acestui fenomen natural, iar capitala ar fi epicentrul unui dezastru, unde aproximativ 1.000 de clădiri s-ar prăbuși și 23.000 vor suferi avarii semnificative potrivit Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Alte peste 2.500 de clădiri se vor prăbuși instant la un cutremur de peste 7 pe scara Richter. 

Trebuie să fim informați și pregătiți pentru a putea reacționa în cazul în care are loc un cutremur în țara noastră. Așa că, în următoarele rânduri venim cu reguli pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne îndeamnă să le respectăm în timpul unui seism. 

  • Calmul te ajută să acționezi rațional și în situații de urgență. Așa că primul sfat este unul de bază, și anume, să îți păstrezi calmul și să îi liniștești și pe cei din jurul tău. Nu te panica. Doar așa vei reuși să gândești rațional. 
  • Rămâi în același spațiu în care te-ai aflat în momentul în care a izbucnit cutremurul. Fie că ești acasă sau la muncă, nu părăsi în fugă locul în care te aflai. Un seism poate avea mai multe faze. S-ar putea ca cea inițială să fie de o durată redusă și următoarea să fie puternică, iar acest moment nu trebuie să te surprindă în casa scării sau pe hol. Este important să știi că în casa scării pot fi prinse cele mai multe victime ale unui cutremur.
  • Rămâi în aceeași încăpere dar la adăpost și ferește-te de anumite pericole. Stai departe de ferestrele din sticlă care s-ar putea sparge și te-ar putea tăia.  Protejează-te sub o grindă de susținere a imobilului sau un toc solid de ușă, o masă rezistentă sau un birou pe care dacă ar cădea obiecte, să fii ferit de ele. În lipsa acestor soluții, autoritățile recomandă așezarea în genunchi sau pe coate, cu fața în jos, lângă un perete solid, protejându-ți capul, cu antebrațele pe lateral. 
  • Reține că în cazul unui cutremur, graba nu ajută. Așa că nu fugi pe ușă, nu alerga pe scări în jos și nu te repezi la lift, ba mai mult, nu îl folosi. Dacă ai fi în afara unei clădiri în timpul unui cutremur, stai cât mai departe de construcții, de coșuri de fum, parapete, geamuri sau alte obiecte care s-ar putea prăbuși în stradă. Deplasează-te calm spre un loc cât mai deschis. 
  • Ține cont că trăiești într-o comunitate de oameni, iar în caz de nevoie acordă primul ajutor celor răniți. 

De ce să alegi să îți asiguri viitorul și cum funcționează o asigurare?

Gândește-te la un singur aspect: câtă importanță acorzi siguranței? O asigurare ne oferă siguranța prezentului, dar și a viitorului. Dar care e mecanismul? Riscurile sunt acoperite în schimbul unei sume de bani pe care o numim primă de asigurare. Această sumă de bani este mai mică decât valoarea daunelor care pot fi produse. Astfel, apare posibilitatea de a alege între 2 tipuri de asigurări: asigurarea obligatorie și cea facultativă pentru locuință.

Asigurarea obligatorie – PAD

Aceasta acoperă doar riscurile catastrofale: cutremure, inundații și alunecări de teren. Este emisă exclusiv de organismul înființat prin lege, de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) și administrat în sector privat de firme de asiguratori. Riscurile catastrofale sunt acoperite în baza unei prime de asigurare care protejează până în limita a 10 sau 20.000 EUR. Valoarea diferă în funcție de tipul construcției, iar costul unei astfel de asigurări variază între 10 și 20 EUR. Suma plătită pentru o astfel de asigurare este infim de mică în comparație cu valoarea riscurilor pe care le acoperă. 

Asigurarea facultativă de locuință

Vine în completarea celei obligatorii. Comparativ cu PAD, aceasta asigură proprietatea la valoarea sa reală. Oferă protecție împotriva celor trei riscuri catastrofale, dar și a altor riscuri majore, cum ar fi incendiul, explozia sau alte fenomene atmosferice: furtuni, ploi torențiale, uragane sau vijelii. Acest tip de poliță este flexibilă, însemnând că ai posibilitatea de a cere includerea anumitor clauze speciale pentru care să fii despăgubit în caz de nevoie. De pildă, poți cere asigurarea bunurilor din casă – electronice și electrocasnice, geamuri sau obiecte de valoare, instalații, etc. 

Cutremurele pot avea efecte dezastruoase asupra locuinței sau a persoanelor. Informația și prevenția pot fi salvarea multora dintre noi. Fii la curent cu ce ai de făcut în caz de cutremur și asigură-ți viața de după cutremur. Daunele provocate de un cutremur pot fi uriașe. Dacă alegi o asigurare faci, de fapt, o economie infim de mică în comparație cu valoarea siguranței pe care o oferă o poliță de asigurare. Kastel Group te poate ajuta să faci o alegere bazată pe toate informațiile de care ai nevoie. Alegi cu ușurință asigurarea pe care o consideri potrivită, ai parte de asistență în cazul unei daune și te asiguri de faptul că ai obținut suficientă siguranță și confort psihic încât să simți că îți este asigurat și viitorul, nu doar prezentul.

Autor: Beatrice Bungo