Imobiliare

Vânzarea unui apartament moștenit: Ghid complet

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 8 iunie 2022
Vânzarea unui apartament moștenit: Ghid complet - Kastel News

Sunt multe decizii pe care trebuie să le iei odată ce moștenești un apartament, iar una dintre acestea se referă la ce vei face cu el. Dacă ai deja propria locuință și nu vrei să-l închiriezi, atunci singura opțiune rămasă este aceea de a-i găsi un alt proprietar.  

Consultă ghidul de mai jos pentru a afla ce trebuie să faci înainte de a-l putea vinde și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a te asigura că întreg procesul va decurge fără impedimente. 

În ce condiții poți vinde un apartament moștenit

Înainte de a începe să cauți cumpărători pentru apartament, trebuie să știi că, potrivit legii, nu poți vinde o proprietate moștenită decât dacă ai un certificat de moștenitor. În cazul în care ai deja acest document, poți trece la punctul următor. Dacă nu, continuă să citești.

Ce este certificatul de moștenitor

Certificatul de moştenitor este un act ce se eliberează de către notarul public şi cuprinde constatări referitoare la patrimoniul succesoral, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din acest patrimoniu, precum şi alte menţiuni prevăzute de lege. Acesta nu reprezintă doar o dovadă a calității de moștenitor, ci și a dreptului de proprietate asupra apartamentului, în cazul nostru.[1]

Cum se obține 

Acest document se obține în urma procedurii succesorale, ce poate fi deschisă de oricare dintre persoanele interesate. Pentru obținerea certificatului de moștenitor sunt necesare următoarele documente: 

  • Actele de identitate ale moștenitorilor; 
  • Certificatul de deces al defunctului; 
  • Certificatul de căsătorie al soțului supraviețuitor, dacă este cazul; 
  • Certificatele de naștere și căsătorie ale descendenților ori ale altor rude care au dreptul la succesiune; 
  • 2 martori care l-au cunoscut pe defunct; 
  • Testamentul (dacă există); 
  • Acte care dovedesc averea defunctului (contract de vânzare-cumpărare, titlu de proprietate, certificat de moștenitor, contract de construire, contract de împrumut, contract de depozit bancar sau extras de cont, certificat de înmatriculare auto, certificat de acționar, certificat fiscal eliberat de Administrație Financiară etc). 

Dacă există toate actele necesare și moștenitorii nu-și contestă reciproc calitatea, acest certificat se poate obține destul de repede. Atenția, înainte de a putea vinde apartamentul, certificatul trebuie înscris în cartea funciară. Dacă proprietatea nu are documentație cadastrală, va trebui să apelezi la un expert cadastrist autorizat.

Odată ce ai acest certificat de moștenitor, pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt aceeași ca și în cazul vânzării oricărei alte proprietăți. Înainte de a vorbi despre ei, trebuie menționat că nu este necesar să te ocupi chiar tu de tot acest proces. 

Dacă nu ai timp sau pur și simplu nu vrei să te ocupi de acest proces, cea mai bună soluție este să apelezi la o firmă de consultanță imobiliară, cum este și Kastel Group. Ne vom ocupa de toate detaliile, de la analiza de piață necesară pentru stabilirea prețului corect, promovarea proprietății și programarea vizionărilor până la demersurile birocratice necesare.

Să vorbim acum despre pașii ce trebuie urmați:

1. Pregătirea proprietății pentru vânzare 

Una dintre cele mai importante etape ale procesului de vânzare a oricărei proprietăți o reprezintă pregătirea acesteia pentru cumpărători. Asta nu înseamnă că trebuie să renovezi întreg apartamentul. 

O curățenie generală, efectuarea micilor reparații necesare și, eventual, un strat proaspăt de vopsea, sunt suficiente. Profită de piesele de mobilier deja existente pentru a amenaja un interior plăcut. Dacă acestea sunt vechi și într-o stare proastă, este mai bine să renunți complet la ele și să prezinți apartamentul nemobilat. 

La Kastel Group, punem mult accent pe pregătirea proprietăților înainte de a începe să le prezentăm eventualilor cumpărători tocmai pentru că știm cât de importantă este prima impresie. 

2. Stabilirea prețului 

Înainte de a scoate apartamentul la vânzare, trebuie să decizi și ce sumă de bani dorești în schimbul acestuia. Ține cont de starea sa, dar mai ales de zona în care se află. De asemenea, decide din timp dacă ești dispus sau nu să negociezi acest preț. 

3. Promovarea apartamentului 

Pentru a găsi cumpărătorul potrivit, trebuie mai întâi ca acesta să afle de existența ofertei, iar pentru asta anunțul de vânzare trebuie promovat atât offline, cât și online.

O parte importantă a acestei etape de promovare o reprezintă imaginile foto și video. 

Câteva fotografii realizate profesional vor atrage atenția celor care își caută o locuință mult mai repede și poți să fii sigur că aceia care cer să vadă proprietatea sunt deja interesați de ea. 

4. Gestionarea vizionărilor și negocierilor 

Odată cu publicarea anunțului, trebuie să te pregătești și pentru cererile de vizionare. Orice cumpărător va dori să vadă apartamentul cu proprii ochi, așa cum este și normal de altfel. Fii pregătit, de asemenea, și pentru o serie de negocieri legate de prețul apartamentului. 

5. Întocmirea antecontractului și contractului de vânzare-cumpărare

Dacă ai găsit cumpărătorul potrivit, atunci următorul pas constă în întocmirea antecontractului de vânzare-cumpărare. Vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Carte de identitate; 
  • Actul de proprietate (în cazul tău, certificatul de moștenitor);
  • Extras de carte funciară pentru informare. 

Pentru a putea fi întocmit contractul de vânzare-cumpărare sunt necesare: 

  • Actul de proprietate;
  • Cărțile de identitate ale părților implicate; 
  • Certificatul de atestare fiscală; 
  • Documentația cadastrală;
  • Extrasul de carte funciară;
  • Certificatul de performanță energetică;
  • Ultimele facturi de la utilități (pentru a dovedi că nu există restanțe);
  • Adeverință eliberată de către asociația de proprietari.

 

Există o regulă general valabilă atunci când vine vorba de vânzarea unei proprietăți: înainte de a începe să cauți cumpărători, asigură-te că ai toată documentația necesară. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să treci prin acest proces numai pentru a descoperi că îți lipsește un act important. 

În cazul unei apartament moștenit, certificatul de moștenitor este acel act de care ai neapărat nevoie. Odată ce îl deții, singurul lucru care trebuie să te preocupe este găsirea unui cumpărător potrivit, dar de această problemă ne putem ocupa noi.  

 

Bibliografie:
1. “COD CIVIL (A) 04/02/2016 – Portal Legislativ.” Legislatie.just.ro, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/175630. Accessed 11 Feb. 2022.

Autor: Kastel Team