Imobiliare

Apartament într-un ansamblu rezidențial VS apartament într-un bloc vechi

Autor alexandra Publicat marţi, 22 iunie 2021
Apartament ansamblu rezidential vs bloc vechi - Kastel News

Ne decidem să achiziționăm o proprietate și imediat după trebuie să ne gândim ce fel de proprietate? Dacă ne dorim un apartament, dilema constă în a achiziționa unul într-un ansamblu rezidențial sau un apartament într-un bloc vechi. Este vorba despre o decizie importantă și indiferent că achiziția presupune o investiție sau cumpărarea unei locuințe proprii, trebuie să avem în vedere cele mai importante aspecte în cazul ambelor tipuri de apartamente și să le analizăm în raport cu nevoile noastre.

Avantajele unui apartament care se află într-un ansamblu rezidențial

Un prim avantaj e constituit de existența unor soluții proprii de încălzire. Prin comparație, cei ce dețin apartamente în ansambluri rezidențiale se bucură de un confort termic stabilit prin sisteme inteligente, iar în cazul în care se produce vreo avarie, aceasta poate fi remediată mai ușor, comparativ cu avariile produse la magistralele ce asigură încălzirea blocurilor mai vechi.

Fiind recent proiectate, satisfac nevoile generațiilor de azi. Sunt compartimentate eficient. Sunt apartamente moderne și gândite astfel încât, proprietarul să beneficieze de întreaga suprafață a locuinței, de spații aerisite, de tip open space. Compartimentările de acest gen, oferă posibilitatea de a socializa în timp ce pregătim cina pentru oaspeți, ori pur și simplu, petrecem timp de calitate acasă, alături de cei dragi.

Cu toții punem preț pe siguranța noastră și a celor dragi nouă. În ansamblurile rezidențiale siguranța reprezintă un alt avantaj de luat în calcul, fie că vorbim despre achiziția unui apartament personal, fie că este vorba despre o investiție în domeniul imobiliar. Ansamblurile rezidențiale beneficiază, în cele mai multe cazuri, de supraveghere video, iar în cazul unora, există chiar și un serviciu de pază care oferă siguranță proprietarilor.

Bucuria unei priveliști, a unei terase generoase sau a unui balcon spațios, se simte într-un apartament aflat într-un complex rezidențial. Aceste apartamente se bucură de astfel de spații de relaxare, intime și realizate cu finisaje premium. O terasă ori un balcon spațios, poate fi locul în care e începută ziua, la o cafea de dimineață, iar seara, aici poate fi savurat un pahar de vin la apus.

Avantajele unui apartament într-un bloc vechi sunt de fapt dezavantajele unui apartament aflat într-un ansamblu rezidențial

Avantajele sunt văzute și valorificate diferit, în funcție de nevoile locative ale fiecăruia. Avantajele într-un apartament la bloc sunt de fapt acele caracteristici cu care ne-am obișnuit, care fac parte din cultura românească a locuirii. Se întâmplă des să auzim că apartamentele noi sunt ceva mai mici ca suprafață. Dacă e să comparăm suprafața acestor apartamente cu cele din blocurile vechi, putem spune că adesea vorbim de suprafețe mai mici decât cele cu care am fost obișnuiți, în schimb, mult mai aerisite.

Lipsa spațiilor de depozitare sau suprafața redusă a acestora poate reprezenta un dezavantaj în cazul apartamentelor din ansamblurile rezidențiale. Existența unor astfel de spații în hol sau în proximitatea bucătăriei sunt reprezentative în cultura  românească a locuirii. Ne sunt familiare, datorită traiului în blocurile vechi. Chiar și așa, printr-un mobilier incorporabil, gândit să fie eficient, lipsa spațiilor de depozitare încetează să mai fie un dezavantaj al apartamentelor noi și astfel reușim să optimizăm fiecare spațiu.

Ansamblurile rezidențiale se găsesc mai degrabă în zone limitrofe, ceea ce se poate constitui pentru unii cumpărători drept un dezavantaj al amplasării. Se întâmplă ca accesul la mijloacele de transport în comun să nu fie atât de facil, sau să fie amplasate la o distanță mai mare față de instituțiile de învățământ. În schimb, blocurile vechi se bucură de avantajul amplasării, fiind demult poziționate în zone mai dezvoltate, mai facile pentru cei care nu dispun de o mașină sau nu vor să depindă de una.

Dezavantajele unui apartament într-un bloc vechi

Spre deosebire de apartamentele din ansamblurile rezidențiale, multe dintre cele vechi sunt construite cu plăci de beton prefabricate, ce se montau direct pe structură și care azi intră în categoria locuințelor mai puțin izolate termic. Acestea, și nu numai, pierd mai ușor energie și dat fiind faptul că depind în general de o regie termică pentru căldură și apă caldă, există riscul de a priva locatarii de confort termic pe o durată mai lungă de timp până la remedierea unei eventuale avarii.

Apartamentele din blocurile vechi implică adesea renovări mult prea costisitoare pentru ca rezultatul final să îndeplinească toate nevoile locative ale proprietarului. De la instalații cu țevi de zeci de ani, ori gresia și faianța demodate, până la instalațiile sanitare învechite și uzate, toate implică timp și investiții financiare, care pot fi chiar și inutile. Înlocuirea instalațiilor nu garantează lipsa unor probleme din cauza celor care trec prin restul blocului.

Gradul de confort și aspectul în cazul blocurilor vechi au rămas la standardele din trecut. Astfel, putem observa că apartamentele dintr-un bloc vechi se găsesc adesea într-o casă a scării învechită, cu un lift zgomotos ori ușor defectuos, iar împrejurimile blocului și felul în care acesta se prezintă din exterior redau anii construcției.

În mod evident, alegerea ține de preferințe, de nevoile noastre locative. Apartamentele vechi și cele noi au avantaje și dezavantaje despre care am ales să vorbim pentru a facilita luarea unei decizii. Unii punem preț pe anumite aspecte, alții nici măcar nu le luăm în calcul pentru că nu le considerăm relevante în raport cu stilul nostru de viață. Echipa Kastel este pregătită să îți fie alături atunci când achiziționezi un apartament pentru investiție. De asemenea, te poate ajuta să găsești clientul potrivit pentru proprietatea ta dacă te hotărăști că ai nevoie de ceva diferit.

Autor: Beatrice Bungo