Imobiliare

5 mituri din imobiliare ce pot fi ușor demontate

Autor Kastel Group Publicat joi, 9 decembrie 2021
Piata imobiliare Romania - Kastel Group

Ai pornit în căutarea unui apartament și din experiența altora, s-ar putea să te oprești pentru că ai auzit că iarna nu e un moment bun pentru un astfel de pas sau vei exclude varianta unui apartament la ultimul etaj. Ai tot auzit ideea că blocurile vechi sunt mai sigure, sau că cel mai bun moment al unei achiziții imobiliare ar fi vara. În România există anumite mituri pe care tindem să le luăm în considerare mai mult decât ar trebui. Pentru a face alegeri în cunoștință de cauză, achiziții cu adevărat profitabile, Kastel Group îți prezintă în următoarele rânduri mai multe mituri în imobiliare, demontate, pentru ca ulterior să te poți bucura de o alegere asumată.

  1. Blocurile vechi sunt mai sigure

Auzim de multe ori că blocurile construite în perioada 1980- 1989 ar fi mai sigure. Prin acest mit vorbim implicit despre o comparație și o calificare a blocurilor construite după anii 2000, ca fiind nesigure, sau în raport cu cele din anii 80, mult inferioare din această perspectivă. Legea construcției a suferit mai multe modificări din anul 1989 încoace, iar regulile au devenit tot mai stricte. Din experiența Kastel, inginerii de structură nu riscă siguranța oamenilor. La fel se raportează la siguranța pe care o oferă o construcție și dezvoltatorii. Dacă aveți vreun dubiu atunci când doriți să faceți o investiție într-o proprietate aflată într-un bloc nou, sfatul Kastel e să vă documentați. Consultați cartea tehnică a imobilului, verificați fazele de construcție și materialele utilizate. Orice dezvoltator profesionist vă va pune la dispoziție acest tip de informație.

  1. Apartamentele de la ultimul etaj sunt predispuse infiltrațiilor de apă

Ai găsit un apartament la ultimul etaj, care îți îndeplinește toate nevoile locative, dar îți este teamă de infiltrațiile de apă. Mitul legat de infiltrațiile de la ultimul etaj nu ar mai trebui luat în calcul atunci când vrei să achiziționezi un apartament într-un ansamblu nou. De ce? Pentru că în cazul proiectelor de calitate, inginerii constructori au prevăzut sisteme speciale, tocmai pentru a reduce acest risc. Plafoanele sunt proiectate atent, luând în calcul în primul rând acest aspect. Apele pluviale de pe acoperiș și terase sunt colectate și evacuate prin sifoanele de pardoseală, dirijate către instalațiile interioare și ulterior către rețeaua de canalizare a orașului. Dacă ești în căutarea unui apartament, nu exclude ultimul etaj pe seama acestui mit. Ia în calcul și atuurile unui astfel de imobil – nu vei avea vecini deasupra și te vei bucura de o panoramă mai bună decât cea de la etajele inferioare. În țările din vest și în nordul Europei, s-a dezvoltat o adevărată fascinație față de apartamentele de la ultimul etaj, contrar a ceea ce vedem în țara noastră. Motivul principal care îi determină pe cumpărătorii din alte țări să se îndrepte spre astfel de apartamente, este tocmai priveliștea și terasa cu care se aleg.

  1. Facturi mai mari la apă și încălzire pentru ultimul etaj

Demult, tare demult s-a format ideea conform căreia, apa caldă ajunge greu la ultimul etaj și timpul de așteptare este prea îndelungat, în timp ce facturile sunt mai mari din această cauză. Aceeași idee, a facturilor mai mari la ultimul etaj este des auzită și în privința încălzirii acestor apartamente. Înainte de achiziția unui apartament ai putea face comparații cu alte costuri ale apartamentelor aflate la etajele inferioare. S-ar putea să ai parte de o surpriză plăcută și să realizezi că aceste costuri ce implică apa și încălzirea nu reprezintă o discrepanță atât de mare, spre deloc. Pe de altă parte, când vorbim despre apartamentele din blocurile noi, mitul ultimului etaj poate fi mult mai ușor dat uitării, pentru că instalațiile pentru apă și căldură sunt astfel făcute, încât să reducă în mod considerabil timpii de așteptare, dar și costurile.

  1. Cea mai bună perioadă din an pentru a cumpăra o locuință este vara

Cu excepția a câtorva situații izolate, în România nu există campanii speciale dedicate reducerilor. Într-adevăr, lunile februarie, aprilie și august sunt luni ceva mai puțin efervescente în domeniul imobiliar, cu mai puține vizionări, ceea ce înseamnă că se conturează o disponibilitate mai mare a vânzătorilor de a negocia prețul de vânzare. Cel mai bun moment de a cumpăra o locuință este acum 5 ani, dar nu putem da timpul înapoi și nu merită să aștepți o criză, ca cea din 2008, pentru că nicio criză nu seamănă una cu alta, iar calculele pe care le faci în prezent s-ar putea să nu se potrivească deloc cu cele din viitor. De aceea, cel mai bun moment de a cumpăra este exact atunci când te simți pregătit să faci acest pas. Dacă ai posibilitatea financiară, ai găsit ceea ce îți doreai, și foarte important, nu faci rabat la calitate, înseamnă că momentul achiziției este exact acesta.

  1. Dezvoltatorii imobiliari sunt speculativi

În primul rând, dacă un dezvoltator nu îți inspiră încredere, nu cumperi. Suntem de părere că instinctul trebuie să fie ascultat. Pe de altă parte, e foarte important să fii atent la super ofertele de pe piață. Dacă după o analiză logică, prețul unei proprietăți nu acoperă nici măcar costurile construcției sau prețurile sunt mult sub piață, atunci e  momentul să îți pui semne de întrebare. Fii atent la numele dezvoltatorului și experiența acestuia în piață. E important istoricul acestuia în calitate de dezvoltator. Dacă activează de mult timp nu mai putem spune despre el că este un dezvoltator speculativ. O perioadă de 8-10 ani este o perioadă destul de convingătoare pentru a considera că un dezvoltator este profesionist. Totodată, dacă acesta susține în mod oficial o experiență notabilă în piață, însă toate proiectele lui sunt realizate prin diverse persoane fizice, este bine să te gândești de două ori înainte de a lua decizia de achiziție a proprietății.

Căutarea unei proprietăți ideale nevoilor tale trebuie să presupună cât mai multe vizionări, dar și un studiu de piață amănunțit, comparații și multă documentare. Temerile și luarea în considerare a miturilor din imobiliare nu te ajută. Cel mai bine e să studiezi în amănunt proprietățile vizionate și să fii sigur că nu ai exclus nimic pe seama unor mituri. Dacă ești în căutarea unui imobil, portofoliul Kastel Group îți stă la dispoziție cu o varietate de proprietăți, printre care s-ar putea afla și aleasa ta.

Autor: Beatrice Bungo