Sezonul rece este cel care ne face să petrecem cel mai mult timp în casă, dar și care ne îndeamnă să facem din acasă un loc cosy, primitor, confortabil pentru noi. Și dacă vrem să atingem apogeul, înseamnă că vrem un acasă hygge. Termenul hygge este unul des întâlnit în ultimii ani și asociat țărilor scandinave, care îl pun în aplicare pentru a obține confort și plăcere acasă. Cuvântul provine dintr-un termen norvegian care înseamnă stare de bine, însă cu trecerea anilor, țările scandinave i-au atribuit multe alte caracteristici. Mica Enciclopedie hygge. Rețeta daneză a fericirii, ne spune că hygge se manifestă prin atmosfera din casă, prin prezență, dar și prin delectare cu ceva bun, ceva ce ne face fericiți. Într-o casă în care există hygge, trebuie să identificăm armonia, confortul, dar să și vedem acest loc precum un adăpost.
Acum că știm prin ce se identifică hygge, să vedem și cum îl facem prezent în casele noastre. Stilul scandinav eu des întâlnit în locuințe de ceva vreme încoace. Poate și pentru că locuințele în acest stil constituie un cartier general al hygge și dacă vedem un cămin amenajat în stil scandinav, spunem vreau și eu un „acasă” așa! Pentru a vă putea bucura de un „acasă” hygge în sezonul rece, și nu doar, venim cu 8 sfaturi pe care le puteți avea în vedere:
- Amenajați un hyggekrog, un loc în care să vă puteți cuibări
Hyggekrog este acel loc în care ne putem cuibări în orice moment al zilei, unde savurăm un ceai cald și aromat, în timp ce lecturăm o carte. Hyggekrog-ul îl creăm chiar noi. Tot ce trebuie să facem e să găsim un loc ce ne oferă senzația de liniște și relaxare. Poate fi în bucătărie, în living, într-un colț al casei, ori chiar pe pervazul unui geam, ceva mai lat, unde cu ajutorul a două perne, o pătură sau un fotoliu tip leagăn și prezența noastră, creăm un hyggekrog. E acel loc în care ne simțim confortabil, ne bem cafeaua dimineața, sau unde ne bucurăm de liniștea serii pe final de zi, odată ajunși acasă. Un hyggekrog poate fi și locul în care ne vine inspirația, unde se nasc idei din cel mai plăcut loc al casei noastre.
- Lumânări și multă lumină, caldă!
Dacă vrem un „acasă” hygge, lumânările nu pot lipsi. Știm cu toții că lumânările sunt o sursă de lumină caldă, iar în stilul scandinav, lumina caldă, fie că e cea a lumânărilor, sau chiar a corpurilor de iluminat, e esențială și folosită în toate spațiile. La fel putem proceda și cu lumânările. Pentru o atmosferă plăcută, liniștitoare și un acasă hygge, lumânările sunt de luat în considerare. În dormitor, în living, aprinse dimineața sau seara, parfumate sau nu, sunt elemente care ne fac să ne simțim și mai hygge acasă.
- Lemnul e natură la noi acasă
În stilul scandinav, întâlnim foarte des lemnul. În forma lui brută sau prelucrată, lemnul e tușa personală a nordicilor atunci când vorbim despre design-ul interior. Unde mai punem și faptul că lemnul, mai presus de orice, înseamnă natură. Fiind simplu și natural, lemnul se identifică în totalitate cu ideea de hygge. Folosiți lemnul în design-ul interior, în obiecte mici, de decor, dar și în ceea ce privește mobilierul. Un birou frumos lucrat din lemn, care la o simplă atingere denotă natura, un scaun așezat lângă fereastră, ori poate chiar un fotoliu tip leagăn din lemn poate fi la pièce de résistance la voi acasă.
- Natura într-o casă e hygge, e necesară!
Dacă ar putea, nordicii ar aduce întreaga natură în casele lor. Lemnul s-a dovedit a fi des folosit, dar nu e singurul. Stilul scandinav ne invită să integrăm cât mai multă natură în casele noastre. Astfel că, de la frunze, rămurele, până la plante, le găsim în orice casă hygge și se potrivesc de minune cu lemnul.
- Ceramica se integrează perfect în stilul scandinav
Obiectele din ceramică ne atrag privirea, dar și aprecierea. Fiind lucruri ce necesită răbdare și multă atenție atunci când sunt realizate, se identifică de minune cu noțiunea de hygge și toate celelalte elemente specifice stilului scandinav. O vază, cănile din ceramică pe care le folosim când bem vin fiert iarna din confortul casei noastre, ori un ceainic pe care l-am moștenit de la bunici, ori cumpărat dintr-un magazin de antichități, toate se integrează perfect în al nostru spațiu hygge.
- Cărțile fac parte din momentele hygge acasă
Vorbeam ceva mai devreme despre hyggekrog-uri, acele locuri în care ne putem cuibări la noi acasă și în care ne simțim bine, relaxați, pe scurt – hygge la noi acasă. Atunci când creăm cu astfel de hyggekrog, cărțile au un rol important. Le putem lua de pe un raft alăturat hyggekrog-ului, sau dintr-o bibliotecă; mare sau mică, cărți science-fiction sau biografii, alegerea ne aparține. Important e să ne știm bucura de orice lectură, să ne simțim hygge în compania cărților.
- Texturile și suprafețele contează mult
Cel mai simplu e să ne întrebăm: „Ce se simte mai bine la atingere? O masă din lemn, o vază din ceramică, pe care când o ții în mână ca să schimbi apa, o redescoperi cât de frumos e lucrată? Sau mai degrabă o masă din sticlă, rece, ori o vază din plastic?”. Pentru cei care alegem primele texturi și suprafețe, hygge și-a găsit locul la noi acasă cu adevărat. În stilul scandinav, texturile și suprafețele sunt foarte importante și prin intermediul acestora putem facem deosebirea între stilul scandinav și cel industrial. Cele două se identifică prin multe, însă chiar texturile și suprafețele sunt cele care fac diferența. În timp ce oțelul sau sticla își fac simțită prezența în stilul industrial, în cel scandinav ne întâlnim frecvent cu lemnul, poate chiar cu niște grinzi din lemn, cu ceramica, ori cu un covor blănos, în principiu cu ce ne oferă natura.
- Păturile și pernele, esențiale pentru hygge
Imaginați-vă că afară plouă de câteva zile bune și singurul loc în care vă puteți bucura de acest moment, unde puteți fi doar spectatori, nu și participanți în trafic de pildă, e acasă. În al vostru hyggekrog, poate chiar pe pervazul geamului sau pe canapea, cu o carte în mâna stângă și cu o cană din ceramică ce menține cald vinul fiert, în mâna dreaptă. Vinul e cald, miroase a nucșoară, iar lumânările dau un plus de căldură atmosferei din casă. Dar parcă lipsește ceva ca să completăm acest decor hygge în sezonul rece. O pătură sub care să vă cuibăriți, chiar dacă nu vă este frig, dar faceți asta pentru că e plăcut, e hygge. O textură din lână, bumbac sau fleece, alegerea vă aparține, dar important e să nu lipsească păturile din acest decor hygge. Ahh, da! Merge de minune și o pernă, sub cap, în timp ce citiți o carte, sau o pernă care să vă încălzească la spate, în fotoliu, să vă ofere confortul necesar pentru a vă simți hygge la voi acasă, pentru a găsi plăcerea de a fi prezenți acasă în sezonul rece.
Să avem un acasă hygge ține de noi. Suntem cei care decidem cum vrem să ne simțim în căminul nostru și în ce stil vrem să ne amenajăm locuința, astfel că, cele 8 sfaturi pot fi considerate un mic ghid, accesibil și ușor de urmat pentru a crea un acasă hygge în sezonul rece.
Autor: Beatrice Bungo