La pas prin România

Drumul care unește – Descoperi sau investești în țara ta?

Autor Beatrice Bungo Publicat luni, 5 august 2024
Via Transilvanica

Trăim într-o țară care ne invită să o descoperim. De ce nu, prin traseul turistic Via Transilvanica, cunoscut ca drumul care unește. Kastel Group și Fundația Kastel promovează turismul din România și investițiile inteligente în țara noastră, iar Via Transilvanica este unul dintre proiectele care încurajează turismul românesc. Via Transilvania este proiectul Asociației Tășuleasa Social, un traseu de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, cel pe care merită să îl descoperi la pas sau cu bicicleta. E drumul care te va conecta cu natura și cu țara ta sau chiar cel care te va îndemna să contribui la dezvoltarea turismului, dacă ești unul dintre cei care îi apreciază potențialul. 

Via Transilvanica – oportunitatea în care merită să investești 

Via Transilvanica scoate la lumină locuri mai puțin cunoscute din țara noastră, unele lipsite de populație, altele intens afectate de lipsuri. Drumeții care se aventurează să parcurgă traseul de 1.400 km sau doar anumite părți din el, vor beneficia de ospitalitatea locurilor și de frumusețea a tot ceea ce îi înconjoară în 10 județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Drumul e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice, și anume: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În aceste ținuturi, Via Transilvanica devine oportunitatea în care merită să investești. Drumul care unește ajunge în Bucovina spirituală, în cele mai spectaculoase zone montane, râvnite de turiștii care ajung în țara noastră pentru munții Carpați. Zonele rurale, cum e și satul Biertan, pot fi locurile perfecte în care să contribui la promovarea turismului românesc, în timp ce în zona din jurul cetății Alba Carolina sau Sarmizegetusa le-ai putea oferi un popas sau găzduire drumeților care ajung aici.

Proiecte care promovează frumusețea României

Via Transilvanica este traseul de lungă distanță asemănat cu faimosul „El Camino” ce străbate Europa. Este și un proiect social menit să dezvolte comunitățile locale în care se află. Este proiectul ONG-ului Tășuleasa Social, care asemeni Fundației Kastel promovează turismul înțelept în România, care conectează oamenii prin menirea sa cu mediul înconjurător, cu societatea din ruralul românesc și din urban și nu în ultimul rând, cu efortul fizic sănătos. Scopul principal al Fundației Kastel este prevenirea abandonului școlar, însă,  prin proiectul Nomadia Xtreme ONG-ul promovează și zonele mai puțin cunoscute din România și tradițiile românești. Nomadia Xtreme este maratonul de aventură creat de Fundația Kastel, care între 14-18 august va purta, pentru al doilea sezon, 22 de oameni în Bucovina și Moldova, de-a lungul a peste 1000 km, pe care îi vor parcurge mergând pe jos sau apelând la bunătatea oamenilor pentru a-și asigura transportul de la o misiune la alta. Aventura îi va provoca la 4 zile cu doar 100 Lei, în timp ce unii dintre ei își vor căuta loc de dormit în casele localnicilor. 4 zile în care 22 de oameni vor fi rupți de cotidian și îl vor înlocui cu tradiționalul românesc și turismul local. Vor porni într-o călătorie bogată în obiceiurile locului, în istorie și culinar având și o miză importantă: lupta pentru a oferi o șansă la educație celor 11 copii sprijiniți prin burse de studiu de Fundația Kastel. 

Drumul care unește inteligent și responsabil

Întreg traseul este semnalizat cu marcaje și stâlpi, fiecare km are borne sculptate care reprezintă niște opere de artă în adevăratul sens al cuvântului. Pe lângă toate semnalmentele menite să ghideze drumeții, Via Transilvanica oferă și o aplicație. Aceasta este valabilă pentru iOS și Android și pune la dispoziția utilizatorilor întreg traseul turistic, însoțit de informații importante de știut din Ghidul drumețului. Aplicația facilitează orientarea oamenilor care s-au angajat să parcurgă traseul și îi ajută să nu se rătăcească. 

Natura a fost mult îngăduitoare cu noi. Istoria și cultura abundă în povești ce merită descoperite, frumosul se arată la fiecare pas, mai ales pe drumul care unește România minunată. Munte, văi, oraș sau sat? Tu alegi ce să descoperi sau unde să investești în turismul românesc.