Home & Deco

Cum să convingem proprietarii să accepte animalele de companie

Autor alexandra Publicat miercuri, 12 mai 2021
Cum sa convingem proprietarii sa accepte animale de companie by Kastel Group

Mulți îi considerăm cei mai buni prieteni ai omului și chiar dacă sunt necuvântătoare, animalele de companie sunt pentru foarte mulți dintre noi parte din familie. Există adevărate beneficii în a avea animale de companie în jurul nostru. Vorbim despre acestea, din perspectivă psihologică, pe parcursul articolului.

Totuși, există persoane care se opun prezenței unui animal de companie într-un apartament, mai cu seamă, dacă este vorba despre o proprietate ce are ca scop închirierea. În domeniul imobilar sunt des întâlniți proprietarii sceptici în privința deținerii unui animal de companie de către un chiriaș. Care sunt motivele acestora, dar și cum îi puteți convinge să accepte animale de companie, aflați din următoarele rânduri.

Beneficii în a avea un animal de companie

Odată cu debutul pandemiei, oamenii au prezentat și mai mult interes față de animalele de companie. Statul mai mult timp în casă, i-a determinat pe mulți să își dorească un animal de companie. Într-un studiu realizat de Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie se arată că 17% dintre posesorii de câini și 16% dintre posesorii de pisici au declarat că şi-au luat un animal de companie în perioada stării de urgență.

Ne-au oferit compania lor, dar și timp mai mult petrecut afară, în contextul în care, restricțiile de circulație permiteau pe baza unei declarații, sportul, plimbările individuale în apropierea casei și ieșitul cu animalele de companie. Acestea din urmă au un efect pozitiv asupra noastră, vin cu mai multe beneficii asupra oamenilor și nu doar în vreme de pandemie. Conform psihologului, Mirela Șaupe, principalul beneficiu adus de animalele de companie rezidă chiar în numele pe care îl dăm acestora și anume – compania: Cei mai mulți posesori ai unui animal de companie se gândesc la acesta ca la un veritabil membru al familiei și se comportă față de el cu grija și afecțiunea rezervată poate celor apropiați. În schimb, prietenii „necuvântâtori” ne oferă compania lor, ne umplu de momente de duioșenie și întâmplări hazlii (vezi toate tik-tok-urile cu animale) și sunt de multe ori, pentru unii dintre noi, poate singura ființă cu care cineva este cu adevărat el insuși. Am putea să ne gândim că într-un anumit sens, animalele de companie ne „îmblânzesc” pe noi, și nu invers.

În urma mai multor studii, s-a ajuns la concluzia că un animal de companie crește nivelul de serotonină și oxitocină, considerați hormoni ai fericirii. Ne aduc zâmbetul pe buze prin joacă, prin traiul de zi cu zi alături de ele, prin afecțiunea pe care ne-o oferă. Există într-adevăr mai multe studii care leagă prezența animalelor de companie de sănătatea psihică, identificând o corelație între prezența unui animal de companie și reducerea anxietății, a depresiei și a stresului. Conform psihologului Mirela Șaupe, studiul de la care a pornit o avalanșă de cercetări în domeniu a fost cel în care s-a constatat că posesorii de animale supraviețuiseră mai bine unui infarct cardiac major decât cei care nu aveau animale. Aceste rezultate trebuie totuși privite sceptic, în sensul că cele mai multe identifică o asociere, dar nu neapărat o relație de cauzalitate, de legătură directă. Literatura de specialitate face referință chiar și la un concept numit „the pet effect”, termen care reflectă impactul pozitiv pe care un animal de companie îl are asupra sănătății psihologice și fizice a proprietarului, chiar și asupra longevității acestuia. Ideea a fost mediatizată puternic la începutul anilor 2000 și ulterior, exagerând ușor efectul terapeutic. Cu toate acestea, probabil că toți posesorii de animale de companie vor spune că prezența în viața lor a unui animal are un efect benefic și așa și este. Animalele de companie sunt, neîndoielnic, o sursă de suport psihologic pentru posesorii lor. Însă nu pot vindeca situații de patologie psihică pentru care este necesar ajutorul unui terapeut.”, susține psihologul Mirela Șaupe.

Înțelegem beneficiile pe care le are deținerea unui animal de companie în cazul adulților. Am fost curioși să aflăm cum se raportează și cei mici la existența unui animal de companie în casă, ce impact poate avea prezența unui necuvântător într-o familie cu copii. Dincolo de existența unui partener de joacă, există și o serie de beneficii și în educația copiilor.  Potrivit psihologului, copiii învață că animalele ne sunt prietene, nu dușmani, ceea ce va impacta felul în care copiii se raportează la animale. Asta înseamnă că cei mici nu vor fi temători în fața anumitor animale, nu le evită și manifestă un anumit respect pentru viața animală, în general. Pe de altă parte, animalele îi invață pe copii ce înseamnă să fii blând, și nu în ultimul rând, animalele de companie îi învață pe copii să fie responsabili. Psihologul Mirela Șaupe susține că în dorința de educare a copiilor în a deveni mai responsabili și mai grijulii, prezența unui animal de companie pe care să îl îngrijească cu tot ce presupune această grijă, chiar dacă e realizată cu sprijin din partea părinților, reprezintă un ajutor bun.

Ce presupune existența unui animal de companie într-o proprietate închiriată și cum putem obține acordul proprietarului?

Dacă vorbim despre deținerea unui animal de companie, în propria casă ori apartament, decizia ne aparține pe deplin, la fel și responsabilitatea. Însă, atunci când vorbim despre dorința de a avea un animal de companie sau de a-l lua cu noi pe cel existent într-o chirie, adesea apare un blocaj în relația proprietar-chiriaș. Vorbim în cazul multor proprietari despre scepticism în astfel de situații sau de un „nu” categoric, de care mulți chiriași se lovesc încă din timpul căutărilor, deja din textul anunțurilor sau în momentul vizionărilor. Motivele enunțate de proprietarii de chirii au la bază același fundament – evitarea unor posibile stricăciuni. Pisicile s-ar putea juca cu o draperie mai lungă, ori și-ar putea ascuți ghearele în canapeaua din living, în timp ce un câine ar putea zgâria parchetul, ori s-ar putea să roadă mobila.

Din experiența Kastel în Property Management, am constatat că există proprietari permisivi în acest sens, alții se opun categoric de la bun început. Cei permisivi sau care nu spun nu deținerii unui animal de companie, dar stau puțin pe gânduri, aceștia vor detalii, o descriere amănunțită prin care puteți ajunge să îi convingeți să accepte. Acești proprietari țin cont de ce fel de animal de companie vrea să aducă un chiriaș în imobil, îi interesează vârsta acestuia, dar și cum s-a comportat într-o chirie anterioară, dacă a fost cazul. Așadar, un prim pas în convingerea unui proprietar, ar fi să discutați cu agenția în grija căreia se află imobilul, în property management, ori dacă nu există un astfel de intermediar, să pregătiți o descriere bună despre animalul de companie pe care îl aveți sau despre cel pe care vă gândiți să îl luați cu voi în chirie în viitor. Oferiți cât mai multe detalii referitoare la tipul de animal pe care îl aveți sau vă doriți să îl aveți drept companie în viitoarea chirie, precizați că vă asumați riscurile și orice posibile stricăciuni care ar putea fi aduse imobilului. Din experiența noastră, în ultima perioadă, chiar și proprietarii care au fost împotriva animalelor de companie în apartamente au ajuns la concluzia că dacă chiriașul are grija de el și este bine educat, nu va deteriora sub nicio formă lucrurile din apartament.

Dacă totuși nu poate fi vorba despre permisivitate în urma unei descrieri amănunțite a animalului de companie, în urma asumării verbale asupra unor posibile stricăciuni, atunci puteți propune achitarea unei garanții mai mari. De regulă, dacă un chiriaș are un animal de companie, proprietarul poate să ceară o garanție mai mare. Adesea este vorba despre chiria aferentă unei luni și jumătate, ori chiar două luni de chirie. Indiferent la ce sumă ajunge garanția pe care o achitați, trebuie să țineți cont că în baza contractului de închiriere, este foarte probabil să fiți obligat, să vă asumați o clauză prin care veți asigura costul reparațiilor care s-au produs sau s-ar produce din culpa animalului de companie, dar și plata unor servicii de curățenie generală care să ajute la eliminarea mirosului sau părului.

O altă modalitate prin care puteți obține acceptul proprietarului ar fi să stabiliți vizite mai dese cu acesta sau cu agentul în sarcina căruia imobilul se află în property management. Astfel, puteți asigura proprietarul de buna purtare a animalului de companie, și implicit a bunăstării imobilului.

Animalele ne oferă compania lor, afecțiune și un stil de viață mai bun, prin simplul fapt că ne responsabilizează, atât pe noi, adulții, cât și pe copii. Beneficiile existenței unui animal de companie în viețile noastre sunt evidente. Ne rămâne să obținem tot mai multă permisivitate din partea proprietarilor de imobile, pentru a ne bucura mai mulți de existența unui prieten necuvântător în viețile noastre.

Autor: Beatrice Bungo