Peretele de accent e un truc în amenajările interioare, gândit de designeri și tot mai frecvent întâlnit. Până și numele ne sugerează existența unui element care atrage atenția, care iese în evidență. Se identifică fie prin alegerea unei culori diferite pentru un perete dintr-o încăpere, fie prin textură sau prin existența unor elemente de decor ori prin mobilier. Dar unde se poate amenaja și cum îl putem realiza? Hai să vedem!
În ce încăperi se poate amenaja un perete de accent?
E întrebarea la care răspunsul poate fi doar unul corect. Poți amenaja un perete de accent oriunde vrei să scoți în evidență vizual o parte a unei încăperi. În dormitor poți realiza un astfel de perete în dreptul patului, în living poți pune accentul pe zona de luat masa sau în camera copilului poți aplica un tapet prin care să evidențiezi faptul că aici se află tărâmul copilăriei. Peretele de accent poate fi creat în orice încăpere, doar că asemeni altor trucuri în amenajări interioare, și în cazul acestuia trebuie să fim moderați. Prea mult strică, astfel că existența unui singur perete de accent într-o încăpere e suficientă, iar dacă vrei să realizezi un astfel de perete în mai multe încăperi din casă, încearcă să urmezi aceeași idee, pentru ca traiul sau un tur prin casă să nu devină obositor din perspectivă vizuală. Fie că vorbim despre un perete de accent ce se identifică prin culoarea aleasă ori prin textură, te sfătuim să analizezi bine încăperea și să alegi peretele care primește cea mai multă lumină naturală. Personajul principal se va afla astfel în lumina reflectoarelor.
Cum realizezi un perete de accent?
Poate fi ușor creat dacă vorbim de alegerea unei culori diferite pentru unul dintre pereții unei încăperi și astfel ne atrage atenția spre acea zonă în care se găsește fie o zonă de relaxare, patul din dormitor sau biroul de acasă. În situația în care folosim culorile pentru a pune accent pe un perete, putem realiza și o delimitare. De pildă, atunci când biroul se află în living, zona în care se află spațiul de lucru, putem evidenția peretele în dreptul căruia am așezat masa de birou printr-o culoare diferită de restul încăperii. Alege o culoare puternică, o culoare care atrage atenția. Te poți juca în aplicarea ei pe perete, poți merge pe varianta unui perete de accent în degrade. Și dacă vorbim despre culori, ține cont de cea aleasă pentru peretele de accent și asigură-te că respectiva culoare se identifică în încăpere fie printr-un element de decor fie prin piese de mobilier.
O altă variantă ușor de pus în aplicare pentru a crea un perete de accent constă în aplicarea unui tapet sau fototapet. Se consideră a fi una dintre cele mai bune alegeri, pentru că asemeni vopsitului, schimbarea se face ușor, dar efectul este de impact în amenajarea încăperii. În camera copilului, recomandăm această variantă de realizare a unui perete de accent, pentru că odată cu maturizarea, vine și dorința de a avea o cameră așa cum își dorește adolescentul, iar atunci schimbarea presupune mai puțin deranj. În ceea ce privește aplicarea tapetului sau fototapetului, te îndemnăm să apelezi la ajutorul unei echipe specializate.
Poate modalitatea cea mai de impact vizual constă în placarea pereților. Variantele sunt multiple, trebuie doar să te gândești bine înainte de a face o alegere, ce stil de amenajare vei aborda în încăperea în care vrei să creezi un perete de accent. Dacă ai ales stilul industrial, cărămida aparentă sau piatra se potrivesc de minune. Dacă alegi stilul rustic ori cel scandinav, îți sugerăm lemnul. În dormitor poți pune accentul pe peretele pe care este amplasat patul și poți merge pe varianta placării cu lemn a acestui perete. Vei obține un design natural și plăcut, în timp ce în living poți alege cărămida aparentă pentru peretele unde e amplasată canapeaua și măsuța de cafea. Orice încăpere merită atenție și implicare atunci când o amenajăm. Le acordăm importanță și bucătăriei, băii sau biroului. De pildă, în baie, pe peretele în dreptul căruia se află cada, putem aplica piatră decorativă naturală.
Poți realiza un perete de accent și cu ajutorul unor elemente de decor. În principiu, recomandăm vopsirea pereților în alb, crem sau gri deschis, o cromatică neutră, după care punem accentul pe respectivul perete prin elemente de decor. Poți crea un perete de accent vopsit alb, dar pe care să se găsească o galerie de tablouri sau fotografii. Vei obține un perete de accent original, unde s-ar putea regăsi tușa personală. Poți pune accentul pe un perete și prin realizarea la comandă a unui mobilier încorporat. De pildă, în living poți crea pe un perete generos o bibliotecă încorporată. În mod evident, va atrage toate privirile.
Sunt o mulțime de modalități prin care poți obține un perete de accent. Alege varianta care se potrivește cel mai bine cu stilul de amenajare pe care l-ai ales și vei obține un aspect vizual deosebit. Iar dacă ai nevoie de ajutor în amenajarea proprietății tale, Kastel Group îți stă la dispoziție.
Autor: Beatrice Bungo