Home & Deco

Cum amenajăm camera copiilor indiferent de vârstă?

Autor Beatrice Bungo Publicat sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Atunci când ne apucăm de amenajarea camerei copiilor trebuie să ținem cont de un aspect fundamental, și anume, de faptul că cei mici se fac mari. Așa că primul nostru sfat e să gândești amenajarea în viitor. Cum? Îți spunem în următoarele rânduri.

  1. Configurează spațiul din camera copiilor

Știi care va fi camera copiilor, asta înseamnă că primul pas a fost făcut. Acum să vedem cum poți configura spațiul în așa fel încât, indiferent de vârsta lor, camera să răspundă nevoilor și să le asigure confortul în permanență. Patul sau masa de înfășat folosită cât sunt mici trebuie să fie amplasate departe de geamul camerei. De preferat ar fi ca acestea să fie amplasate pe un perete de interior al casei. Ține cont că cei mici au nevoie de spațiu pentru a se desfășura, pentru a se putea juca. Concentrează o zonă de joacă în mijlocul camerei.

  1. Gândește în viitor

Din păcate, nu avem posibilitatea să oprim timpul în loc și să îi ținem în permanență mici și lângă noi. Copii cresc și percep diferit lumea, de la an la an. Bebelușul devine la un moment dat școlar, apoi adolescent, așa că nouă ne rămâne să ne asumăm faptul că timpul trece și să gândim în viitor până și amenajarea camerei lui. Mobilierul poate fi ales conștient de trecerea timpului. De pildă, cât este bebeluș, cel mic are mai multă nevoie de prezența părinților în camera sa. Aceștia rămân adesea peste noapte în camera copilului. Patul folosit de părinți cât timp copilul e mic, poate fi unul reglabil. Aceste paturi pot fi ajustate pe măsură ce copilul crește și utilizate până la adolescență. O altă piesă de mobilier prezentă în camera copilului e fotoliul sau canapeaua de pe care se spun poveștile. Alege o astfel de piesă de mobilier simplă, ușor de integrat, mai ales dacă are loc o schimbare în design-ul interior al camerei, pentru că așa va putea fi păstrată și poziționată într-o zonă de citit a școlarului sau a adolescentului. Mobilierul cu funcții reglabile e cea mai bună alegere și când vine vorba despre depozitarea hainelor. Alege un dulap care să îi fie accesibil copilului la orice vârstă, dar pe care tu să îl poți face accesibil, prin repoziționarea în funcție de înălțime a unei bări de umerașe din dulap sau mutarea rafturilor.

  1. Joacă-te cu decorul, dar ține cont de evoluția copiilor

Poate vrei să le amenajezi o cameră de poveste cât sunt mici. E perfect normal și nimic greșit în asta. Dar ține cont de faptul că cei mici își vor alege la un moment dat singur supereroii preferați, personajele de basm mult îndrăgite. Tapetul e o soluție de personalizare a camerei, dar implică un deranj mai mare la momentul schimbării lui, sau a îndepărtării acestuia. Mergi pe variante cât mai simple de design interior, cum ar fi elementele de decor ce pot fi ușor schimbate: etajere în diverse forme geometrice și în culori pastelate, lenjerii de pat cu tematică sau tablouri pe care în timp le puteți face împreună.

  1. Siguranța e primordială, indiferent de vârstă

Fie că vorbim de un copil de grădiniță sau de un școlar, în amenajarea camerei copiilor trebuie să ținem cont de siguranța lui. Dulapul cu haine trebuie să fie prins în perete, pentru a exclude pericolul de cădere a acestuia. Rafturile ar fi indicat să nu fie poziționate în zonele în care copiii se odihnesc sau petrec mult timp jucându-se și trebuie să fim atenți să nu fie încărcate cu o greutate prea mare. Dacă există o oglindă în cameră, aceasta ar fi bine să fie amplasată într-un colț, ceva mai îndepărtat de zona de joacă.

  1. Mergi pe o cromatică a culorilor deschise și pastelate

Culorile alese pentru amenajarea camerei copiilor sunt extrem de importante. Cât sunt mici au nevoie de multă odihnă, ceea ce înseamnă că alegerea unor culori liniștitoare ar fi ideală, pentru că favorizează somnul. Pe de altă parte, culorile deschise sunt binevenite și după ce copii cresc, pentru că sunt plăcute. Îți recomandăm culori ca albastrul, plămâniul, sau verdele, toate în varianta pastelată, deloc stridente.

Camera copiilor e tărâmul copilăriei și locul în care își găsesc intimitatea când sunt adolescenți. Ține cont de faptul că va crește, că gusturile lor sunt în permanentă schimbare și că au nevoie de un loc în care să se regăsească. Când ai posibilitatea, implică-i în amenajarea camerei lor, ține cont de părerile pe care și le formează chiar și în privința asta. Iar dacă ai nevoie de inspirație sau ajutor, îți stăm la dispoziție.

Autor: Beatrice Bungo