Home & Deco

Cum alegem culorile pentru dormitor?

Autor Kastel Group Publicat duminică, 13 martie 2022
Amenajari interioare

Alegerea paletei cromatice pentru dormitor nu e ușoară. În primul rând, trebuie să ne placă, să ne reprezinte culorile alese, dar să se și potrivească locului. Dormitorul este încăperea în care ne odihnim cel mai mult, așa că în momentul în care alegem culorile pentru acest spațiu, trebuie să ne orientăm spre nuanțe care favorizează relaxarea și care la final de zi invită la odihnă. 

1. Evită culorile vibrante

Începem cu un sfat, unul pe care îl considerăm foarte relevant. E minunat dacă îți place culoarea roșie sau portocaliul, dar ține cont de ele, cel mult când alegi obiecte de decor pentru dormitorul tău. S-a dovedit științific că fiecare culoare poate avea un efect psihologic asupra noastră. Roșul e o culoare extrem de vie, care încurajează activitatea și care nu favorizează sub nicio formă odihna și somnul. Alege culori mai puțin vibrante, care pot da naștere unei atmosfere calme, potrivite pentru somn. Verdele sau albastrul sunt astfel de culori, ușor de privit și care au un efect relaxant. 

2. Alege culorile în raport cu funcționalitatea atribuită dormitorului

În mod ideal, dormitorul este spațiul în care ne odihnim și cam atât. Însă, există situații în care dormitorul găzduiește și un birou, astfel că devine parțial zonă de muncă. Ține cont de ce funcționalitate are dormitorul tău înainte să te apuci de amenajări, înainte să alegi culorile. Există situații în care dormitorul nu este doar locul în care ne odihnim. Uneori se identifică și cu un loc în care se află biroul de acasă. Dacă știi că vei petrece ore în dormitor, în fața unui laptop sau cu atenția asupra unor hârtii, mergi pe varianta unor culori deschise, potrivite pentru un spațiu de lucru. Culorile închise amplifică producția de melatonină, hormonul care ne ajută să ne odihnim mai bine. Așadar, pentru un dormitor în care există și o zonă de lucru, culorile închise te-ar putea îmbia mai degrabă la somn, decât la muncă. Ce poți face, e să îți amenajezi un colț de lucru, dar să faci trecerea de la zona de dormit la cea de muncă. Ai putea vopsi pereții din cameră în mai multe nuanțe de gri și ai putea folosi nuanțe tot mai deschise de verde până ajungi la spațiul unde se află biroul, zonă pe care ai putea să o delimitezi prin cea mai deschisă nuanță a griului, ori chiar prin alegerea albului pentru porțiunea respectivă de perete. 

3. Ține cont de suprafață și formă

Înainte de a ne apuca de amenajarea vreunui spațiu din casă, analizăm bine forma și suprafața încăperii. Ținem cont de aceste caracteristici ale unei încăperi pentru că în raport cu acestea putem aduce un plus prin culorile alese. Putem da senzația de mai mult spațiu cu ajutorul culorilor deschise, dacă vorbim despre un dormitor mic. Cu puțin noroc, ne ajută și o fereastră mare și care oferă multă luminozitate. Dacă dormitorul are forma unui dreptunghi, ceea ce înseamnă că e îngust, dar lung, putem pune accentul pe peretele latură mai mică și îl putem vopsi într-o culoare închisă, alegere ce va oferi senzația de profunzime. Iar dacă spațiul nu e o problemă și avem un dormitor mare, n-ar trebui să ne temem de culorile închise. Putem folosi o paletă de culori variată, cum ar fi, burgundia în combinație cu albastrul regal și accente aurii prezente în elementele de decor, ori am putea alege o amenajare în stil industrial în care negrul, maroul și griul reprezintă o combinație perfectă de culori închise, dar ideale pentru un dormitor spațios.

4. Pune accentul pe culorile elementelor de decor

Paletarul cromatic e important când vine vorba despre pereții dormitorului, dar punem preț pe culori și în cazul elementelor de decor. De pildă, dacă avem un dormitor monocromatic, în care e prezent verdele crud și închis pe pereții dormitorului, putem veni cu accente de cărămiziu, prin intermediul pernelor de decor de pe pat, sau prin lampa de veghe de pe noptieră, ori suportul pentru lumânări. 

5. Prin culori poți crea o atmosferă ideală

O atmosferă caldă sau serioasă? Care să dea senzația de spațiu aerisit și vesel, sau mai degrabă elegant și rece? Decizia îți aparține. Cert e că poți crea o atmosferă pe placul tău cu ajutorul culorilor pe care le alegi pentru dormitor. Pastelurile și nuanțele deschise sunt specifice mai degrabă unei atmosfere plăcute, puțin jucăușe. În timp ce culorile închise și mai intense, vin la pachet cu o atmosferă mai sobră, specifică eleganței.

Culorile pe care le alegem pentru dormitor ne reprezintă personalitatea, dar și felul în care percepem odihna și relaxarea. Alegem culori favorabile somnului, ținem cont de caracteristicile încăperii și creăm atmosfera ideală nouă. Iar dacă simți că ți-ar prinde bine o mână de ajutor în amenajarea dormitorului ideal, nu ezita să apelezi la serviciul Kastel Property Management.  

Autor: Beatrice Bungo