Home & Deco

Centrale termice de bloc VS centrale termice de apartament

Autor Beatrice Bungo Publicat joi, 2 decembrie 2021

Ești în căutarea unui apartament și vrei să îți îndeplinească nevoile locative, dar te interesează și costurile de întreținere, respectiv, confortul pe care ți-l va oferi? Dacă răspunsul este – da, atunci când vine vorba despre confortul termic din noua ta casă, merită să iei în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei variante prin care este asigurată încălzirea apartamentului. Kastel Group îți prezintă o paralelă între ceea ce implică existența unei centrale termice de bloc și a unei centrale termice de apartament, tocmai pentru ca alegerea pe care urmează să o faci, să fie una asumată și în cunoștință de cauză.

Centrala termică de bloc

Ai pornit în căutarea apartamentului ideal și ai găsit mai mute proprietăți într-un bloc mai vechi. Asta înseamnă că, cel mai probabil, este prevăzut cu o centrală termică de bloc, responsabilă cu încălzirea mai multor blocuri din apropiere. Este una dintre modalitățile de asigurare a confortului termic, cel mai des întâlnită în țara noastră. Dar ce presupune achiziția unui astfel de apartament când vine vorba despre confortul și costurile tale de întreținere? Îți spunem chiar acum:

  1. Vei avea cheltuieli relativ mici

În cazul centralelor termice de bloc, agentul termic se împarte la numărul total de apartamente care îl folosesc, ceea ce înseamnă, că dacă sunt mai multe apartamente încălzite de aceeași centrală, vei avea cheltuieli mai mici.

  1. Scapi de grija întreținerii sistemului de încălzire

S-a defectat sistemul de încălzire? Grija lui nu îți aparține dacă alegi un apartament cu centrală termică de bloc. Administrarea ei nu este responsabilitatea ta, iar costul reparațiilor va fi împărțit la numărul de apartamente care sunt asigurate de centrala respectivă. În schimb, există un mare dezavantaj în situația în care e nevoie de reparații, și anume, durata lucrărilor, asupra cărora nu poți interveni, iar timpul în care o centrală termică de bloc redevine funcțională, poate fi ceva mai lung.

  1. Fără investiții suplimentare

În mod evident, vorbim despre o comparație directă între ce presupune ca și costuri instalarea unei centrale termice de bloc și între una de apartament. În cazul celei de bloc, datoria ta e să verifici sezonier caloriferele, pentru a fi sigur de buna lor funcționare, în timp ce, în cazul centralei de apartament, apar investiții suplimentare, infrastructura de încălzire fiind instalată la tine în casă, la fel și responsabilitatea funcționării acesteia.

  1. Nivelul temperaturii nu e decis de tine

Dat fiind faptul că la nivelul rețelei de conducte, apa trebuie să se mențină la o anumită temperatură, pentru ca iarna să nu apară problema înghețului, în apartamentele ce sunt încălzire cu o centrală termică de bloc, este în general cald, dar nu poți influența nivelul temperaturii după bunul plac.

Centrală termică de apartament

Ai identificat imobile cu centrale termice de bloc, dar ai găsit și unele cu centrală termică de apartament. În privința acestora, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că pregăteşte un set de măsuri prin care se va institui interdicţia de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc. Motivul? cel principal și totodată, unul dintre dezavantajele centralei de apartament, constă în poluarea aerului. Prin interzicerea acestora, în viitor, se dorește reducerea semnificativă a emisiilor clădirilor. Dar ce presupune această variantă de încălzire a unui imobil pentru un proprietar?

  1. Este mai eficientă

Cu toții am auzit măcar o dată de pierderi pe traseu în cazul apartamentelor în care confortul termic este asigurat de o centrală de bloc. Dezavantajul centralelor de bloc este avantajul celor de apartament. În cazul acesta, eficiența își spune cuvântul și nu ai avea costuri cu pierderile agentului termic.

  1. Costurile de instalare ale centralei și tot ce ține de infrastructura acesteia îți aparțin

Trebuie să alegi centrala, să o cumperi și să o instalezi, dacă aceasta nu e prevăzută în apartamentul pe care l-ai ales și totuși, ai vrea să mergi pe această variantă. Ține cont și de suprafața imobilului în care vrei să instalezi o centrală termică de apartament, pentru că atât prețul centralei, cât și munca instalatorului variază în funcție de acest aspect.

  1. Reparații efectuate când dorești tu

În timp ce în cazul centralelor de bloc, vorbeam mai devreme despre lipsa controlului când vine vorba despre lucrările de reparații, în cazul centralelor de apartament, găsirea unei soluții rapide ține de tine și de bugetul tău, pentru că tu ești cel care va chema un instalator pentru reparații.

  1. Controlezi și setezi temperatura în apartament

Dacă vei simți că îți este frig sau dacă vei dori să setezi o temperatură constantă de-a lungul zilei în imobil, vei avea posibilitatea să faci asta. Atunci când ai o centrală termică de apartament, controlul și setarea temperaturii sunt în mâinile tale, la propriu, cu ajutorul unui termostat.

Pune în balanță ambele variante și fă alegerea în funcție de nevoile tale. Ia în calcul ce presupune din punct de financiar, pe termen scurt, dar și pe termen lung, existența celor două surse de încălzire și fă alegerea potrivită gândindu-te la tine și ce presupune confortul termic din perspectiva ta. Iar dacă ești în căutarea unui apartament, portofoliul de pe kastelgroup.ro îți stă la dispoziție.

Autor: Beatrice Bungo