Home & Deco

Ce presupune renovarea unui apartament?

Autor Kastel Group Publicat miercuri, 7 septembrie 2022
Renovarea unui apartament - Home & Deco - Kastel News

Renovări? Analizăm bine lucrările pe care ne dorim să le facem, costurile și timpul de lucru de care avem nevoie pentru a ne vedea apartamentul așa cum ni-l imaginam. Mergem sau nu pe mâna meseriașilor? Care sunt spațiile care necesită mai multă atenție și efectuarea unor lucrări speciale? Kastel Group îți spune ce crede despre lucrările de renovare și cum sunt ele văzute de către români. 

Cât costă renovarea unui apartament depinde de ce alegem sau e nevoie să facem. În cazul în care vorbim despre renovarea de la 0, atât timpul cât și banii sunt resurse de care avem nevoie și care s-ar putea întinde la sume mari de bani și un interval de timp de care trebuie să ținem cont atunci când ne apucăm de un astfel de proiect. Renovarea de la 0 presupune finisaje. Vorbim despre schimbarea podelelor, vopsitul pereților sau tapetatul lor, aplicarea gresiei și a faianței, schimbarea geamurilor și ușilor, după caz, refacerea instalațiilor sanitare și înlocuirea obiectelor sanitare din baie și bucătărie. Un astfel de proiect de renovare de la 0 durează, în medie, între 3 și 6 luni; intervalul de timp poate să crească sau să scadă în funcție de suprafața apartamentului și deciziilor. 

Cum văd românii renovările? 

În general proprietarii de imobile destinate închirierii fac modificări ce țin de estetic. Schimbatul draperiilor sau a mânerelor de uși sunt schimbări mici, dar pot fi de impact în ceea ce privește esteticul. Când vine vorba despre o proprietate achiziționată pentru a trăi în ea, printre primele schimbări se numără instalația de apă, mobila sau sistemul de iluminare. Dar ce primează, utilitatea sau design-ul? Putem spune că depinde de prioritățile fiecăruia și de scopul în care va fi utilizată proprietatea, pentru închiriere sau pentru traiul personal. 

Renovare în regim propriu VS muncitori calificați pentru a efectua lucrările?

Lipsa personalului calificat pentru lucrările de renovare este o problemă cu care ne confruntăm de multe ori în țara noastră. Căutăm oameni meticuloși, atenți la detalii și muncitori pentru lucrările de renovare, dar cei cu astfel de calități, se dovedesc adesea greu de găsit. Sunt mai puțini cei care apelează la o firmă specializată, mai mulți cei care aleg varianta meseriașilor pentru lucrările de renovare mai mici. 

De ce nu țin cont mulți proprietari care vor să efectueze singuri lucrările de renovare?

De îndepărtarea finisajelor existente. Solicită extrem de mult timp, dar și precizie. Dacă ne dorim să schimbăm design-ul din baie sau bucătărie, ori pur și simplu ne dorim să instalăm un sistem de încălzire prin podea, îndepărtarea finisajelor vechi este un proces imposibil de evitat. Presupune eliminarea parchetului, a gresiei sau faianței existente și începerea renovărilor prin turnarea de șapă cu scopul de a obține un suport perfect nivelat. Pentru astfel de lucrări de renovare e nevoie de timp, aparatură și personal care să le facă așa cum trebuie.  Sunt lucrări care au un cost și nu doar financiar. Așa realizăm că avem nevoie de ajutor, oricât de creativi am fi sau dispuși să ne implicăm personal și să fim autodidacți. Dincolo de costul materialelor, intervine costul timpului pe care îl pierdem făcând munca altora, în timp ce am neglijat sau acordat mai puțin timp profesiei noastre. 

La ce trebuie să ne gândim când vine vorba despre buget?

Înainte de orice renovare, stabilim bugetul. Dacă alegem ca lucrările de renovare să fie efectuate de o echipă de specialiști, demarăm căutările cerând oferte. Cunoștințele sau recomandările merită să fie luate în considerare pentru că astfel avem un precedent care ne dovedește calitatea muncii echipei. Odată identificată echipa potrivită, stabilim împreună cu aceasta bugetul. Aflăm cât costă manopera și materialele. Totodată, trebuie să luăm în considerare un procent pentru lucrări neprevăzute, ba chiar creșterea costurilor cu materialele de care avem nevoie. În cazul lucrărilor de renovare recomandăm alocarea unui procent de cel puțin 20% din estimatul inițial pentru cheltuieli neprevăzute.  

Când e momentul renovărilor?

Numărul limitat al echipelor responsabile, bugetul sau deranjul pe care îl presupun lucrările de renovare ne determină să ne apucăm de un proces de renovare doar atunci când observăm deteriorări ce nu mai pot fi amânate. De cele mai multe ori alegem să renovăm de la zero doar când achiziționăm o proprietate. 

Trebuie să luăm în calcul fiecare etapă și să ne facem o idee despre costul renovărilor și timpul pe care îl putem acorda acestor lucrări. Dar chiar dacă nu e un proces plăcut, merită să ne apucăm de el, periodic sau la nevoie, pentru a ne simți confortabil acasă, ori pentru a ne ști proprietatea destinată închirierii perfect funcțională și îngrijită. Kastel Group stă la dispoziția clienților săi cu soluții pentru lucrările de renovare, la finalul cărora să se simtă din nou “acasă” în locuința lor sau să dețină o proprietate pregătită pentru închiriere. 

Iar dacă apare nevoia de susținere în privința bugetului pentru renovări, BankaTa vine cu soluții financiare optime. Bankata analizează, compară și afișează cardurile de cumpărături, creditele de nevoi personale și ipotecare, sau conturile de investiții. Serviciile BankaTa pot fi soluția financiară avantajoasă când vine vorba despre lucrările de renovare. 

Autor: Beatrice Bungo