Dacă cineva te-ar întreba acum, cum ar trebui să se prezinte bucătăria ideală în viziunea ta, cu siguranță, ai spune într-o înșiruire de caracteristici, că trebuie să fie frumos amenajată, perfect funcțională și spațioasă. În următoarele rânduri, Kastel Group vine cu 5 sfaturi de luat în calcul atunci când îți amenajezi bucătăria, pentru ca aceasta să fie exact așa cum ți-ai dorit.
- Începe cu începutul
Plănuiește-ți bucătăria înainte să te apuci de amenajarea propriu-zisă. Stabilește configurația bucătăriei, cum ar fi firesc să se prezinte în spațiul avut conform nevoilor tale, și fă planul instalațiilor necesare – electrice, sanitare și termice. Abia după vei putea cumpăra sau comanda mobila și electrocasnicele. Un plan al instalațiilor necesare te va ajuta să îți personalizezi bucătăria în funcție de nevoile tale. De pildă, vei trasa instalația electrică pentru fiecare aparat electrocasnic ce se consideră un consumator mare – mașina de spălat vase, cuptorul sau plita electrică. Fiecare dintre aceste electrocasnice trebuie să fie alimentate de o priză de sine stătătoare. Ține cont de câți consumatori electrici vei avea, dar și de cum îți vei împărți blatul de lucru.
- Ia în calcul triunghiul de lucru
Ține cont de triunghiul de lucru, dar nu îți imagina că bucătăria ta trebuie să fie configurată conform acestei forme geometrice. Vorbim despre dispunerea celor 3 puncte principale din fiecare bucătărie – frigider, cuptor/plită și chiuvetă. Ideea e să ai în vedere o deplasare între cele 3 puncte, cât mai facilă posibil. Imaginează-ți acum că bucătăria ta e gata și ajungi acasă de la cumpărături. Vrei să depozitezi alimentele în frigider, iar pentru asta ai nevoie de spațiu de desfășurare. Unde? între frigider și chiuvetă, unde ar fi ideal să ai 40 – 60 cm spațiu liber din blatul de lucru, pentru momentele în care depozitezi sau organizezi alimentele în frigider. Apoi, vrei să prepari mâncarea și alimentele din frigider necesită spălare. Așadar, în proximitatea frigiderului, la acea distanță de 40-60 cm, trebuie să vină chiuveta. Continuăm să gătim în bucătăria noastră, dar unde? Între chiuvetă și plită, unde avem nevoie de un spațiu generos de desfășurare, de circa 80 cm. Acesta ar fi triunghiul de lucru pe care trebuie să îl vizualizăm atunci când configurăm bucătăria ideală.
- Gestionează inteligent fiecare loc din bucătăria ta
E evident, că toți ne dorim o bucătărie mare, cu un blat de lucru generos. Dacă e posibil fără prea multe sacrificii și dacă spațiul îți permite o astfel de amenajare, e minunat. Iar dacă nu, fii cât mai practic. Nu aglomera blatul de lucru cu electrocasnice. Mergi pe varianta electrocasnicelor incorporabile când vine vorba de cele mari și de bază, ca frigiderul, cuptorul și plita sau mașina de spălat vase, și încearcă să rezolvi problema celor mici, pe care nu le folosești atât de des, prin spații de depozitare. Se spune că dulapurile sunt cele mai folositoare când vine vorba de depozitatul lucrurilor din bucătărie. Noi suntem de părere că sertarele nu sunt mai prejos. Dacă au o configurație înaltă, pot găzdui foarte ușor vase mari și electrocasnice, iar cu niște accesorii pentru organizarea sertarelor poți dobândi și mai mult spațiu. Spre exemplu, pentru capacele vaselor mari de bucătărie.
- Stilul bucătăriei tale e determinat de elementul principal din această încăpere
Spune-mi pe ce blat de lucru îți dorești să pregătești mesele de zi cu zi și am să îți spun în ce stil îți vei amenaja bucătăria visurilor tale. Credem că blatul de lucru este elementul principal, vedeta bucătăriei, prin urmare și elementul în jurul căruia gândim amenajarea. Blatul din lemn masiv este specific bucătăriilor în stil rustic. Necesită o îngrijire aparte pentru că se umezește ușor, semn că aspectul nu merge tot timpul mână-n mână cu funcționalitatea. Totuși, dacă e tratat prin lăcuire, se poate menține mai bine. Stilul scandinav cere un blat de lucru din pal melaminat. În mod clar, spațiul de lucru va găzdui și plante, pentru că natura și naturalul sunt specifice acestui stil de amenajare. Dacă îți dorești o bucătărie în stil elegant, dar extrem de funcțională, blatul din granit sau marmură sunt alegerea perfectă. Un finisaj mat, brut, dar modern, e constituit de un blat din beton. Dacă ai ales această variantă, e evident că bucătăria ta va fi amenajată în stilul industrial. Sunt o mulțime de stiluri în care poți alege să îți amenajezi bucătăria, decizia îți aparține.
- Pune preț pe calitatea luminii din bucătăria ta
Prioritizăm bugetul pentru mobilier sau electrocasnice și adesea punem prea puțin preț pe lumina din bucătăriile noastre, deși are un impact major asupra funcționalității din această încăpere. Orientează-te spre corpuri de iluminat tip plafoniere sau aplice, dacă bucătăria este un loc în care petreci mult timp și fii sigur că primești suficientă lumină în timp ce prepari mâncarea. Dacă ai o insulă în mijlocul bucătăriei, alege un corp suspendat în jurul căruia se va concentra toată familia sau prietenii, la un pahar de vin. Ai un living și bucătărie tip open space? Alege lumini primitoare, dar și care să îți fie de folos în timp ce te afli în zona de gătit. Ori, mergi pe varianta unui corp de iluminat care să îți permită să ajustezi lumina, ba chiar să o direcționezi în ce parte vrei. Astfel, atunci când ești în zona de living, vei sta sub o lumină orientată spre acest loc și la o intensitate propice momentului de relaxare.
Bucătăria visurilor tale există. Sună clișeic, dar trebuie să te simți la fel de bine în acest spațiu, ca în oricare altul din casa ta. E un loc în care mulți dintre noi petrecem mult timp, așa că merită toată atenția noastră atunci când ne apucăm de amenajarea lui. Idei și sfaturi ți-am dat, iar dacă ai nevoie și de ajutor, îți stăm la dispoziție prin serviciile Kastel Home Edit & Kastel Home Design.
Autor: Beatrice Bungo