Home & Deco

3 motive pentru care igienizarea aerului condiționat este importantă

Autor alexandra Publicat joi, 15 iulie 2021
Igienizarea aerului conditionat - Kastel News

Sezonul cald ne pune în situația în care existența unui aparat de aer condiționat devine imperios necesară pentru a evita disconfortul termic în interioare. Așadar, cea mai importantă funcție a unui astfel de aparat constă în reglarea temperaturii la un nivel optim, mai cu seamă în timpul sezonului cald. Totodată, aparatul de aer condiționat îndeplinește și funcția de curățare și purificare a aerului respirat într-o încăpere. Pentru a ne putea bucura de aceste caracteristici ale sistemului de climatizare trebuie să înțelegem importanța igienizării acestora. Kastel Group prezintă în următoarele rânduri 3 motive pentru care igienizarea aparatului de aer condiționat este atât de importantă și merită atenția noastră.

  1. Asigurăm eficiența aparatului

Un aparat de aer condiționat care nu este periodic igienizat își pierde din eficiență. Capacitatea de reglare a temperaturii aerului este redusă dacă nu poate furniza aer la capacitate maximă. Astfel, lipsa eficienței aparatului de aer condiționat duce adesea la senzația de încălzire a încăperii. Aparatul nu mai are randament și pierzându-și eficiența, nu mai poate asigura confort termic, astfel simțim că o încăpere mai degrabă se încălzește când, de fapt, intenția noastră este să fie răcorită. Un aparat care nu e igienizat periodic își pierde din eficiență cu până la 20% atunci când este murdar.

  1. Menținem, dar și îmbunătățim calitatea aerului

Un aparat de aer condiționat care nu este igienizat favorizează apariția unor bacterii și ulterior, apariția unor probleme de sănătate. În interiorul unui astfel de sistem se poate forma un climat microumed. Acesta devine locul propice pentru dezvoltarea diverselor bacterii și ciuperci, care la punerea în funcțiune a aparatului, se propagă în încăpere și pot produce senzații de mâncărime, ochi inflamați sau alergii. Putem menține calitatea aerului dintr-o încăpere, dar o și putem îmbunătăți prin igienizarea periodică a sistemului de climatizare. Atunci când aparatul este murdar, poate emana un miros neplăcut. Putem evita apariția acestui miros și a unor probleme de sănătate dacă igienizăm sistemul de evacuare a aparatului, dar și filtrele.

  1. Prelungim durata de viață a sistemului de climatizare

Lipsa igienizării la nivelului aparatului de aer condiționat duce la suprasolicitarea sistemului. Un ventilator murdar poate fi cauza unei defecțiuni, dar și a lipsei de randament a aparatului. Probleme pot să apară și la nivelul radiatorului sau altor elemente esențiale în funcționarea sistemului de climatizare. Toate duc la scurtarea în mod considerabil a duratei de viață a aparatelor, motiv pentru care vă îndemnăm să acordați o atenție mai mare igienizărilor.

Cât de des trebuie să igienizăm aparatele de aer condiționat?

În cazul aparatelor de aer condiționat folosite doar pe timpul verii, pentru răcirea încăperilor, specialiștii recomandă igienizarea anuală. În cazul în care aparatul este utilizat atât în timpul sezonului cald, cât și în perioada sezonului rece, este necesară o curățare bianuală, la fiecare 6 luni. Totuși, dacă spațiul în care funcționează sistemul de climatizare este unul în care se produce mult praf, igienizarea ar trebui să fie făcută mai des, la 3 luni.

Ce presupune o igienizare corectă a aparatului?

În primul rând, curățarea aparatului de aer condiționat trebuie să fie făcută la nivelul unității interioare, dar și la nivelul celei exterioare. Un proces corect de igienizare presupune curățarea filtrelor, a vaporizatorului și a turbinei, a condensatorului și tăvii de condens. Toate aceste elemente trebuie să fie curățate cu soluții speciale ce au proprietăți degresante și care au capacitatea de a înlătura bacteriile existente. Pentru igienizarea aparatelor vă recomandăm să apelați la servicii profesionale. În cazul proprietăților administrate prin sistemul de Property Management, echipa Kastel asigură igienizarea periodică efectuată de profesioniști a sistemelor de climatizare.

Aparatele de aer condiționat necesită atenție din partea noastră. Prin igienizarea periodică, ne asigurăm că sistemele funcționează eficient, la capacitate maximă și pe o perioadă îndelungată de timp. Totodată, e important să știm că respirăm un aer curat, fără bacterii care pot să ne afecteze sănătatea.

Autor: Beatrice Bungo