Ne dorim condiții ca în alte state membre ale Uniunii Europene, urmărim o evoluție și o calitate mai bună a clădirilor din țara noastră. Pentru toate aceste rezoluții, suntem nevoiți să ne aducem contribuția ca stat membru ale UE și să acționăm.
Uniunea Europeană își dorește ca până la finalul acestui deceniu, toate clădirile noi să aibă emisii zero. Asta înseamnă că fiecare clădire trebuie să consume energie puțină, să fie alimentată cu energie din surse regenerabile pe cât posibil, să nu producă emisii locale de carbon din combustibili fosili și să indice în certificatul de performanță energetică contribuția potențială la încălzirea globală pe baza emisiilor lor pe toată durata de viață, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
UE a venit la finele anului trecut cu un pachet de măsuri prin care obligă statele membre ca până în 2030 să renoveze clădirile cu cele mai slabe performanțe energetice. Până în 2030, toate clădirile din Uniunea Europeană care au un certificat de performanță energetică de tip „G”, cel mai slab, trebuie să fie renovate, pentru a ajunge la un nivel mai ridicat de clasă energetică. Conform Comisiei, clădirile sunt responsabile de 40 % din energia consumată în UE și de 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie, iar încălzirea, răcirea și apa caldă menajeră sunt responsabile de 80 % din energia consumată de gospodării.
Renovarea clădirilor ar trebui să aibă loc în cazul a 15 % din parcul imobiliar cel mai puțin performant din fiecare stat membru. Acestea trebuie să treacă de la nivelul G al certificatului de performanță energetică la cel puțin gradul F până în 2027 pentru clădirile nerezidențiale și până în 2030 pentru clădirile rezidențiale. Sunt multe clădiri care consumă energie în mod excesiv, ceea ce duce la creșterea facturilor la energie. Astfel, prin obligarea de renovare se urmărește și îmbunătățirea calității traiului pentru cetățenii europeni.
Apare totuși întrebarea: suntem sau nu pregătiți? Vorbim despre renovări care dacă sunt efectuate s-ar simți în sens favorabil pe facturile la gaze naturale sau electricitate. Doar că numărul clădirilor și partea financiară, diferă de la un stat la altul, iar țara noastră încă nu se poate mândri cu prea multe clădiri renovate sau deja eficiente din punct de vedere energetic. Dacă va exista un sprijin financiar din partea autorităților sau nu, rămâne de văzut.