Imobiliare

Sustenabilitatea și responsabilitatea socială prezente într-o companie implicată

Autor Kastel Group Publicat marţi, 7 martie 2023
Sustenabilitate si responsabilitate sociala - Imobiliare - Kastel News

În România, măsurile de responsabilitate sunt ușor vizibile în rândul jucătorilor mari din economie, în timp ce mai bine de 800.000 de IMM-uri sunt cele care realizează aproape jumătate din cifra de afaceri din România. Ȋn lipsa unui cadru legislativ pe sustenabilitate, dedicat afacerilor mici și mijlocii, cei ce ȋnțeleg importanța subiectului vin cu inițiative proprii, inspirate de cele mai multe ori din bunele practici europene sau de la corporații. Kastel Group este agenția imobiliară din România care se implică în mod activ atât în implementarea unor măsuri de protejare a mediului înconjurător, cât și în susținerea de proiecte sociale menite să contribuie la dezvoltarea societății. 

Ce presupun acțiunile de sustenabilitate într-o companie care respectă comunitatea?

Consumul inutil de resurse și colectarea separată a deșeurilor reprezintă o adevărată provocare pentru țara noastră. Studiile arată că, în ceea ce privește reciclarea, România are o rată de doar 14%, a doua cea mai mică din Europa. Cifrele denotă nevoia de mai multă educație pentru a atinge standardele impuse de Uniunea Europeană ȋn domeniu. Până să ajungem la acest nivel, ținem cont de puterea exemplului. Kastel Group este prima agenție imobiliară din România care a gândit și implementat măsuri concrete de sustenabilitate pe care le aplică în activitatea sa. Compania își încurajează clienții să acționeze responsabil și sustenabil în societatea în care trăiesc. 

,,Fiecare chiriaș din portofoliul Kastel Group primește după semnarea contractului un ghid cu informații despre cum să utilizeze economic electrocasnicele, cum să consume mai puțină energie electrică, cum și unde să arunce deșeurile. Ȋn blocurile ȋn care nu există infrastructură pentru colectare separată solicităm administrației să demareze un astfel de proces. Materiale informative sunt, de asemenea, diseminate și către echipa noastră”, spune Christian Tudorache, CEO Kastel Group. 

Informația și serviciile care ne ajută să acționăm sustenabil sunt dublate de sisteme pe care le putem pune în aplicare pentru a reduce nivelul de poluare, dat fiind faptul că o altă problemă cu care ne confruntăm la nivel național este cea a colectării deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE). Acestea conțin substanțe periculoase pentru sănătatea oamenilor și a mediului, dar ȋn același timp, au un grad mare de valorificare a materiilor prime secundare. Prin reciclarea lor, contribuim la nivelul comunității atât la reducerea poluării, cât și la economisirea de resurse:

,,Din septembrie 2022, ȋmpreună cu partenerii de la ECOTIC, am implementat un sistem de colectare pentru echipamentele electrice și electronice, baterii și surse de lumină. Astfel, ȋncurajăm chiriașii să nu arunce la ghenă toate aceste produse puternic poluante. Au posibilitatea fie să le aducă la birourile Kastel Group, fie să le lase în proprietatea închiriată atunci când o eliberează, pentru a fi preluate de către echipa noastră. Pentru echipamentele voluminoase, cum ar fi frigiderele, televizoarele sau mașinile de spălat, chiriașul poate contacta property manager-ul alocat în vederea preluării și reciclării corespunzătoare”, completează Christian Tudorache. 

Și organizațiile care activează ȋn domeniul managementului de deșeuri EEE ȋncurajează implicarea actorilor privați și spun că progresul României ȋn domeniul colectării separate li se datorează acestora, ȋn cea mai mare parte:

,,Cantitatea de DEEE-uri colectată ȋn România crește de la an la an și, trebuie să o spunem, cea mai mare contribuție o au actorii privați – producători, importatori, retaileri etc. Ȋncă de la fondare, din 2006, ECOTIC colaborează cu unii dintre cei mai mari actori din piață – Altex, Bosch, Carrefour, Daikin, Samsung, Schneider, sunt doar câțiva dintre ei. Mă bucur să văd că și IMM-urile ȋncep să conștientizeze importanța reciclării și că ȋși asumă proiecte de responsabilitate față de mediu. Parteneriatul cu agenția Kastel este un exemplu pe care ȋmi doresc să ȋl văd replicat cu cât mai multe companii mici sau medii. Chiar dacă poate părea o picătură ȋntr-un ocean, după ce vom trage linie, vom constata că impactul este unul semnificativ”, adaugă Dragoș Călugăru, director general ECOTIC.  

Puterea exemplului poate fi transmisă într-o companie de la angajații acesteia la clienții cu care interacționează. Echipa Kastel Group este încurajată să protejeze mediul înconjurător.   Compania a decis ca, începând cu anul 2023, angajații Kastel să renunțe în totalitate la utilizarea autoturismelor cu motorizare diesel și să migreze către soluții de mobilitate mult mai prietenoase cu mediul, cum ar fi mașinile cu motorizare hibridă pe benzină sau complet electrice, să promoveze utilizarea transportului în comun, a bicicletelor și a soluțiilor de mobilitate electrice moderne. În ceea ce privește serviciul de mobilitate pe care Kastel Group îl pune la dispoziția clienților săi, flota de mașini care pot fi închiriate prin acest serviciu sunt majoritatea noi sau nu mai vechi de 12 luni, având sisteme de filtrare a noxelor emise de ultimă generație. 

Implicarea în proiecte sociale și susținerea acestora

Atât corporațiile, cât și IMM-urile fac parte dintr-o comunitate. Pentru a putea dezvolta această comunitate și pentru a participa activ la schimbări în bine la nivelul țării noastre e nevoie de implicare și de susținere. 

Responsabilitatea socială este cel mai frecvent întâlnită în rândul corporațiilor, însă trebuie să facă parte și din politicile IMM-urilor din România. Pentru dezvoltarea unei afaceri prospere și cu valori corecte și bine definite, e nevoie de implicare voluntară în proiecte sociale. Angajamentul permanent pe care un antreprenor român și-l asumă în vederea implementării în cadrul organizației pe care o conduce, a unor seturi de valori corecte și a unui comportament etic, contribuie atât la dezvoltarea economică a societății, cât și la îmbunătățirea calității vieții salariaților, a familiilor acestora, a comunității locale și a societății în ansamblul ei. 

De cele mai multe ori, imaginea de ansamblu pe care o vedem în jurul nostru nu reflectă realitatea în totalitate. În România, există diferențe notabile în ceea ce privește nivelul de trai de la o pătură socială la alta. Accesul la educație este limitat de lipsurile financiare. Există copii care recurg la abandonul școlar în lipsa hainelor sau a rechizitelor, ori de teama că vor fi judecați sau discriminați. Există tineri cu potențial care au nevoie de ajutor pentru a se dezvolta personal și profesional pentru a-și depăși condiția. Contribuția companiilor la îmbunătățirea calității vieții la nivelul societății denotă empatie și responsabilitate. Acesta este și motivul pentru care Kastel Group se implică, an de an, în mod activ în susținerea de proiecte sociale. Compania alocă fonduri pentru copiii orfani sau proveniți din familii defavorizate, cu scopul de a reduce rata abandonului școlar și pentru a contribui la dezvoltarea personală și profesională a celor care reprezintă viitorul țării noastre. Sprijinul financiar oferit de Kastel Group merge spre organizații nonguvernamentale care dezvoltă programe de educație, de integrare în societate și în sistemul de învățământ a copiilor orfani sau proveniți din familii defavorizate, de susținere a studiilor tinerilor, dar chiar și de sprijin a asociațiilor care derulează proiecte de protejare a animalelor fără stăpân. 

Responsabilitatea socială și sustenabilitatea funcționează asemeni unor piloni de susținere a societății. Implicarea companiilor în acest sens are un impact pozitiv. Responsabili, implicați și empatici putem transforma societatea în care trăim într-un loc mai bun.

Autor: Beatrice Bungo