Imobiliare

Reprezentarea exclusivă în imobiliare. Ce înseamnă și care sunt avantajele acestui serviciu?

Autor Kastel Group Publicat joi, 20 octombrie 2022
Reprezentarea exclusiva in imobiliare - Imobiliare - Kastel News

3 variante pentru listarea pe piata a unei locuinte - Imobiliare - Kastel News

Una dintre multele decizii cu care se confruntă un proprietar de locuință este să decidă cu privire la listarea pe piață a acesteia. În principal, există 3 variante:

  • Listarea pe cont propriu (proprietarul se ocupă de întregul proces de vânzare);
  • Listarea prin una sau mai multe agenții imobiliare (proprietarul lucrează cu mai mulți consultanți imobiliari pentru a vinde locuința la cea mai bună ofertă posibilă);
  • Listarea exclusivă (proprietarul colaborează în mod exclusiv cu o singură agenție imobiliară pentru cele mai bune rezultate posibile).

Mulți vânzători de bunuri imobiliare la început de drum aleg a doua variantă, să lucreze cu mai multe agenții imobiliare simultan. De ce? Pentru că își pot lua măsuri de siguranță cu privire la vânzare – dacă o agenție nu reușește să vândă proprietatea, sigur va reuși cealaltă și tot așa.

Vânzătorii mai avansați cunosc, de fapt, care sunt beneficiile unei reprezentări exclusive față de lucrul pe cont propriu sau cu mai multe agenții. Iar despre aceste lucruri vom discuta și noi în rândurile următoare:

Ce este reprezentarea exclusivă în imobiliare?

Un acord de reprezentare exclusivă sau de listare exclusivă oferă drepturi exclusive de vânzare unui singur agent imobiliar pentru o perioadă aprobată contractual. Agentul imobiliar ales sau agenția imobiliară va acționa în numele proprietarului pentru a vinde imobilul la cel mai bun preț posibil.

Atâta timp cât acordul de reprezentare exclusivă este în vigoare, vânzătorilor de bunuri imobiliare nu li se permite să apeleze la serviciile unui alt agent. Cu toate acestea, acordul include de obicei o dată de încheiere a colaborării exclusive, după care proprietarul poate decide să schimbe agentul cu care lucrează. Schimbarea se poate face din mai multe motive personale, printre care și nemulțumirea proprietarului cu privire la serviciile imobiliare primite.

Pentru a evita aspectele negative, este indicat să folosești serviciile imobiliare ale unei agenții premium pe piață.

De asemenea, odată cu semnarea contractului de exclusivitate, vânzătorul nu poate vinde proprietatea în sine fără să plătească agentului comisionul aferent. Ocazional, o excepție în renunțarea la plata comisionului este vânzarea locuinței unui alt membru de familie sau unui prieten. Dar aceste aspecte trebuie stipulate în contractul de reprezentare exclusivă.

Și acum vine întrebarea: De ce ar trebui să oferi unui agent imobiliar posibilitatea de reprezentare exclusivă când poți opta să ai mai mulți agenți care lucrează în numele tău? Ca în orice altă situație, există argumente pro și argumente contra, dar exclusivitatea merită să fie luată în considerare.

Avantajele reprezentării exclusive în imobiliare

Avantajele reprezentării exclusive în imobiliare - Imobiliare - Kastel News

Un acord exclusiv garantează întregul comision agentului ales, iar acest lucru poate aduce multe avantaje:

  • Agentul va acorda prioritate vânzării proprietății și se va ocupa de gestionarea imobilului, știind că nu există concurență pentru comision;
  • Agentul va încerca să obțină cel mai bun preț posibil prin negociere, deoarece au mai mult timp de a vinde proprietatea;
  • Agentul va căuta cumpărători de calitate care sunt cu adevărat interesați și capabili să răspundă așteptărilor de preț;
  • Agentul va proiecta o strategie de marketing și publicitate care să promoveze în mod optim proprietatea, iar informațiile să ajungă direct la publicul țintă. Promovarea proprietății nu se va face în masă, cum se întâmplă adesea când nu există reprezentare exclusivă;
  • Pentru a obține cea mai bună ofertă din partea cumpărătorului, agentul își va folosi toate resursele disponibile pentru a se asigura că imobilul este evaluat corect;
  • Agentul își va oferi tot timpul vizionărilor.

Un beneficiu suplimentar pe care-l aduce reprezentarea exclusivă este construirea unei relații deschise și oneste între vânzător și agentul imobiliar deoarece nu există concurență. Agentul va fi deschis cu privire la ofertele din partea cumpărătorilor și va oferi proprietarului sfaturi profesionale despre ofertele pe care să le respingă.

De asemenea, poate oferi indicații cu privire la renovările benefice sau alte modalități prin care vânzătorul ar putea crește valoarea proprietății listate. Astfel, comunicarea dintre agent și proprietar devine mai simplă, mai prietenoasă și mai eficientă pentru ducerea la bun sfârșit a întregului proces de vânzare.

Pe scurt, atunci când „dai exclusivitate” unui agent imobiliar, ai un profesionist care lucrează în numele tău. În lucrul cu mai mulți agenți, există predispunerea ca aceștia să concureze unul împotriva celuilalt în loc să-și îndrepte eforturile către vânzarea locuinței. De asemenea, există posibilitatea să convingă proprietarul să accepte o ofertă doar pentru a închide colaborarea cu ceilalți agenți.

Cât ar trebui să dureze acordul de reprezentare exclusivă?

Așa cum am menționat anterior, acordul de listare exclusivă are un termen limită stipulat în contract. Vânzătorul poate alege din diferite opțiuni de intervale, care sunt de obicei: de 30 de zile, de 90 de zile, de 6 luni și/sau de 1 an.

Vânzătorul și agentul vor determina împreună durata contractului de exclusivitate în urma discuțiilor despre așteptările proprietarului și situația personală. Cu toate acestea, este important să ne amintim că decizia finală revine în mod exclusiv vânzătorului.

Dacă te gândești serios la semnarea unui contract de exclusivitate cu un agent imobiliar profesionist, răspunsul la următoarele întrebări te va ajuta să determini ce durata a contractului ți se potrivește:

  • Cât de urgent dorești să vinzi proprietatea?
  • În ce tip de piață se încadrează proprietatea scoasă la vânzare?
  • Unde este localizat imobilul – în oraș, în suburbie sau într-o zonă rurală?
  • Proprietatea are caracteristici unice?
  • Are o valoare mai ridicată decât celelalte proprietăți cu caracteristici asemănătoare?

Aceste considerente sunt destul de importante. În cazul în care acordul de exclusivitate expiră în timp ce proprietatea are un contract de vânzare în așpteptare, colaborarea cu agentul trebuie prelungită. Acest lucru poate prezenta adesea provocări, deci este mai bine să alegi o durată care să se potrivească pieței actuale și tipului de proprietate chiar la început.

Înainte de a semna un acord de reprezentare exclusivă, ar fi o idee bună să afli cât mai multe despre agențiile imobiliare profesioniste pentru a determina care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Odată ce te decizi asupra unei agenții, consultanții îți vor putea răspunde tuturor întrebărilor suplimentare cu privire la contractele de reprezentare exclusivă și termenele așteptate pentru vânzarea proprietății.