Imobiliare

​Închirierea apartamentelor în blocurile vechi, cu risc seismic, ar putea fi interzisă

Autor Kastel Group Publicat marţi, 28 februarie 2023
Inchirierea apartamentelor in blocurile vechi - Imobiliare - Kastel News

Proiect de lege ar putea interzice închirierea apartamentelor din blocurile vechi - Imobiliare - Kastel News

​Un nou proiect de lege ar putea interzice închirierea apartamentelor din blocurile vechi. Este vorba despre cele care se află în categoria de clasă de risc seismic I. Conform proiectului de lege, închirierea ar putea fi interzisă până se fac lucrări de consolidare. 

Proiectul scoate în evidență importanța catalogării unei clădiri ca fiind sigură sau parte din cele cu risc seismic. Primul pas în acest sens constă în evaluarea vizuală a clădirilor, care ar dura 3 ani. Asta înseamnă că angajații  primăriei vor constata până în 2026 cât de avariate sunt clădirile. Dacă aceștia observă că sunt elemente de structură, de modificare care sunt vizibile vizual, atunci pot cere o procedură de expertizare de risc seismic. 

Legislativul a venit și cu o explicație cu privire la propunerea făcută, și anume, scopul ei: deblocarea situațiilor întâlnite în practica anilor precedenți, în care realizarea măsurilor de consolidare este tergiversată/blocată de către proprietarii locuințelor închiriate”, se arată în expunerea de motive a noului proiect de lege referitor la reducerea riscului seismic al clădirilor.

Autoritățile sunt de părere că grija clădirilor cu risc seismic nu trebuie pasată de la un proprietar la altul sau de la proprietar la chiriaș, ci rezolvată. Ori prin acest proiect de lege, este urmărită motivarea la consolidare a clădirilor cu risc seismic înainte de expunerea persoanelor care locuiesc în acestea. 

O altă reglementare va condiționa vânzarea clădirilor cu risc seismic. Conform declarațiilor făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru Libertatea, locuințele din blocurile consolidate de stat nu vor putea fi vândute vreme de 25 de ani. Ministrul este de părere că prețul unui apartament crește după consolidarea sa, iar dacă acest proces este finanțat din bugetul statului nu ar fi corect să se poată înstrăina pentru obținerea unui profit. 

Există și excepții. Dacă un proprietar vrea să vândă imobilul mai repede de cei 25 de ani poate face acest lucru cu o condiție. Va fi nevoit să ramburseze integral statului român banii pe care acesta i-a cheltuit pentru consolidare.

Este important de știut că blocurile cu risc seismic I și II nu pot fi consolidate decât cu acceptul tuturor locatarilor. Dacă cineva se opune, consolidarea nu poate fi demarată, iar pericolul persistă. 

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Autor: Beatrice Bungo