Imobiliare

Veniturile din chirii și evaziunea fiscală: impozitare și obligații

Autor Kastel Group Publicat luni, 3 octombrie 2022
casa-noua-familie

Pentru a practica în continuare cu profesionalism și oferind servicii de înaltă calitate, trebuie să cunoaștem, înainte de toate, realitatea. De ce? Pentru că doar în urma unei cercetări amănunțite putem identifica soluții pentru problemele cu care se confruntă piața imobiliară, economia țării și societatea în care trăim. Evaziunea fiscală și nedeclararea veniturilor din chirii reprezintă principala problemă pe care Kastel Group a identificat-o în urma studiului pe care l-a realizat pe un eșantion de 887 de chiriași din orașe dezvoltate ale țării, preponderent din București și Cluj, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța. 

Ce preț au chiriile din marile orașe și ce fel de proprietăți prezintă interes? 

Procentul celor care plătesc chirii mai mari de 700 euro este relativ mic, însă dacă ne limităm la nivelul orașelor mari cum ar fi București, Cluj-Napoca și Timișoara, acest procent urcă la 5% până la 10% în zonele de top. Concret, rezultatele studiului arată că pentru 39,3% dintre respondenți contravaloarea chiriei lunare este mai mică de 300 de euro, în timp ce în cazul a 40,2%, vorbim despre sume între 300 și 399 de euro și peste 400 de euro pentru restul.

Apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate de chiriașii respondenți. Aproape jumătate dintre aceștia (49,1%) locuiesc într-o astfel de proprietate, în timp ce 28,9% ȋn garsoniere și 19,1% în apartamente cu trei camere. 

chiriasi-casa-noua

Cu ce probleme se confruntă chiriașii?

Una dintre principalele probleme pe care le reflectă rezultatele studiului constă în nedeclararea veniturilor obținute din chirii de către proprietari. Doar 33,7% dintre chiriașii respondenți susțin că au un contract de închiriere conform legii înregistrat la Administrația Financiară. În detrimentul fiscalizării veniturilor, se pune problema unui procent de 34,9% de chiriași care au un contract nedeclarat, ori locuiesc într-un imobil închiriat în mod mascat, sub forma unui comodat sau chiar o simplă înțelegere verbală cu proprietarul. Vorbim despre neimpozitarea unor venituri, un fapt care poate duce la mai multe probleme și mai puține economii, așa cum s-ar crede. Din păcate, noile modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2023 nu încurajează proprietarii să își schimbe comportamentul și să își declare chiriile.

Cea mai importantă schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obținute din chirii, ceea ce se traduce printr-o creștere a impozitului cu 67%. Opțiuni care să stimuleze proprietarii să acționeze conform legii? Există, iar cu ajutorul unor specialiști se poate opta pentru impozitarea în sistem real, mai precis, prin ținerea unei contabilități în partidă simplă a veniturilor și cheltuielilor cu proprietățile închiriate. 

Proprietarii au mai multă încredere în moneda europeană 

Majoritatea proprietarilor au stabilit chiria în moneda europeană, mai bine de 67,2%, în timp ce 32,6% dintre respondenți spun că au stabilită chiria în lei și sub 1% în alte monede. Procentul celor care încasează chiria în lei, în funcție de cursul valutar, este de 64,1%, ceea ce indică o încredere mai mare în a stabili chiria în moneda europeană în detrimentul celei naționale. 

Grad scăzut de bancarizare a românilor și evaziune fiscală

Când vine vorba despre modalitățile de plată a chiriei, acestea denotă gradul scăzut de bancarizare a românilor, dar și tendința crescută de nedeclarare a veniturilor obținute la Administrația Fiscală. Rezultatele studiului arată că 52% dintre chiriași plătesc chiria în numerar, iar 22,32% dintre aceștia plătesc chiria atât numerar cât și prin transfer bancar. 11,95% dintre chiriași plătesc chiria prin transfer într-un cont de tip Revolut/Monese al proprietarului și doar 27,73% își achită chiria exclusiv într-un cont al proprietarului deschis la o bancă din România.

De ce aleg românii să locuiască în chirie?

Principalele motive pe care le-au invocat respondenții studiului sunt de fapt probleme pe care le-au întâmpinat sau planuri pe care mulți le iau în calcul în funcție de statutul pe care îl au, fie el financiar sau familiar. Cifrele arată că 35,9% dintre chiriași spun că nu au veniturile necesare pentru a achiziționa o locuință, 33,6% nu-și doresc să contracteze un credit imobiliar pentru o perioadă lungă de timp. 29,1% sunt de părere că nivelul dobânzilor este mult prea ridicat, în timp ce 22,6% nu au strâns avansul necesar achiziției, iar alți 25,4% iau în calcul achiziția unei locuințe atunci când își vor întemeia o familie. Alți 10,8% se gândesc la mutarea într-o altă țară.

Care este situația garanțiilor cerute de proprietari și în ce măsură sunt restituite corect? 

Sondajul Kastel Group arată că 88,3% dintre chiriași au constituit la începutul perioadei de închiriere un depozit cu titlu de garanție și doar în cazul a 14,6% dintre respondenți li s-a solicitat încheierea unei asigurări de răspundere civilă față de proprietar. 21,4% dintre respondenți declară că au avut probleme cu restituirea garanției. În cazul a 76,4% dintre aceștia garanția le-a fost oprită integral sau parțial din culpă proprie, ceea ce înseamnă că au existat bunuri deteriorate, facturi neachitate la utilități, sau un grad de uzură peste cel normal al proprietății. Din păcate, alți 10,7% nu au reușit să mai contacteze proprietarul pentru recuperarea garanției. 

În piața chiriilor trebuie să fie urmărit interesul ambelor părți, atât al chiriașului cât și cel al proprietarului. Prin realizarea acestui studiu, Kastel Group urmărește încurajarea și implementarea unui sistem de administrare a proprietăților care să îmbunătățească atât calitatea vieții chiriașului, cât și a proprietarului. Cum ajungem să implementăm un sistem sănătos pentru sectorul chiriilor? Prin promovarea proprietăților, respectarea legii de întocmire a actelor necesare închirierii, colectarea corectă a chiriei și soluționarea oricăror probleme care se pot ivi. Kastel Group a dezvoltat un astfel de serviciu, de Property Management, de ale cărui rezultate se dovedesc a fi mulțumiți atât proprietarii care îl aleg, cât și beneficiarii lor, chiriașii. Prin Property Management, Kastel Group asigură administrarea profesionistă a imobilelor, liniștea proprietarului și confortul chiriașului. 

Află mai multe despre serviciul de Property Management: 

https://kastelgroup.ro/ro/servicii-property-management/ 

Autor: Beatrice Bungo